Når når velger neste bok som skal leses, hva er bestemmende da? Hvilke emner vil du helst at boka skal inneholde og hvilke avskyr du?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Jeg vil helst at boka enten skal ha noe å gi til noe jeg holder på med allerede. Altså at hvis jeg skal ut å reise vil jeg ha en bok om reising, hvis jeg er gravid skal boka handle om å være mor, hvis jeg jobber med noe spesielt på jobben skal boka handle om det. ELLER at det skal handle om "det motsatte". Når jeg gikk hjemme med barn nummer to leste jeg for eksempel masse Hemingway. Eskapisme for småbarnsmødre :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg og varierer en god del, leser mye fagbøker, og til tider blir det mere fanfiction enn bøker innimellom, antagelig derfor jeg har lest færre bøker i år enn i fjor. Er for tiden hekta på Det Ukjente bøker, har allerede lest 2 stk den siste måneden og 5 til fra biblioteket (1 av dem på dansk). Fant i den danske en 4 siders liste på flere, og skal sjekke ut om de 9 jeg er interessert i er å få på bibliotek i Norge.

Ellers siden det er jul skal jeg lese noen julebøker, har lest 6 og har 4 til i Leser nå, og 3 av de jeg har lest handler om julehefter, og en av de jeg leser nå er så og si bare bilder, CHRISTMAS - VINTAGE HOLIDAY GRAPHICS, men det er er mange fine bilder hvis noen er interessert da den går i til salgs/bytte hylla da jeg ikke skal spare på den.

En annen serie jag lese fra tid til annen er de svenske sällsamheter, har 6 stk i leser nå, 5 lånt på Strömstad bibliotek om en jeg har kjøpt på AdLibris, de er det mye interessant å lese i. Har en i bytte hylla hvis noen har lyst til å prøve en, Sällsamheter i södra Sverige. Det er legender og historisk om hverandre. Det finnes flere i bibliotek rundt om i landet, men jeg låner unna alle de jeg kan få i Strömstad først, siden norske bibliotek og til slutt kjøper jeg resten på bokbörsen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg pleier som oftast å lande på dokumentariske bøker eller fantasifulle romaner, som feks sci-fi og horror. Romaner der fantasi og verkeligheit er vevd saman kan og treffe veldig bra, saman med rett-fram krim. I nokre av dei aller beste romanane eg har lest har forfattaren brukt dei sjangerdefinerande elementa nesten som ei kulisse for eit meir universelt drama der fokuset ligg på karakterane. DET liker eg det!

Det er langt verre å svare på kva eg ikkje liker, men hvis karakterane ikkje fester seg hos meg blir mykje av gleda borte. Så eg prøver å enten lese meg opp litt på ei ny bok på forhånd eller ta til meg tips frå andre bokormar eg veit har lignande smak.

Når eg skal plukke ut neste bok, kan eg gå for ei bok eg har vore forveten på ei stund, eg kan velge ei i same sjanger som den forrige eg leste, eller eg kan velge ein motpol. Og av og til velger eg å lese oppatt ein gammal favoritt, eller ei bok eg syns fortjener ein sjanse til. Livet er for kort til å bruke tid på dårlige bøker!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg blir fort lei av det samme, serielitteratur appellerer ikke til meg, mindre og mindre med årene. Siden det har blitt mye norsk litteratur den siste tiden, det siste året, eller er det mer, vanskelig å si, har jeg tenkt å komme meg litt ut i verden i de neste bøkene, og kanskje lese litt om ting jeg egentlig ikke hadde tenkt å sette meg inn i. For eksempel Ole Jørgen Anfindsens bok "Fundamentalistiske favntak". Han ser ut til å være en systematisk tviler, som prøver å teste ut tankene sine om Gud og verden. I intervjuet i Morgenbladet fredag for to dager siden, nevner han mange muslimske forfattere som jeg kanskje også vil lese. Så er det svensk krim som jeg har tatt en liten pause fra. Avskyr det ikke. Kanskje bøker på 800 sider eller mer må anbefales av flere personer enn før. Hva som avgjør om jeg vil lese en bok eller ikke, er om forfatteren har sin egen stemme, om hun/han klarer å overraske meg underveis, eller bare skriver med kjærlighet om noe hun eller han har greie på, eller er villig til å utforske. Ellers er det gjentakelser, ingen fremdrift, ingen glød eller idé som ligger under, eller masse drama uten troverdighet. Det er jo ikke alltid jeg vet hva jeg får når jeg begynner med noe nytt, heller.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Variasjon. Prøver å variere på både sjanger, geografi og alder til bøkene eg les. Derfor ser eg mykje på kva som vil vere ulikt frå dei siste bøkene eg har lest når eg skal velge ny bok.

Eg lukkast nok berre delvis sidan over halvparten av det eg les er romanar, og nær halvparten av bøkene er av norske forfattarar. Men eg er likevel rimeleg nøgd med spennvidda i lektyra i løpet av eit år.

Har ingen emne som eg vil seie at eg avskyr, men sjølvhjelpsbøker og bøker med new-age-bodskap kjem langt ned på lista over tema som interesserer meg. Men er bøkene velskrivne nok så kan eg sikkert lese dette også.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

En overvekt av sex og romantikk ligger jeg gjerne unna, men hva som tiltrekker er nesten alt annet. Leser og liker mye forskjellig både når det gjelder sjanger og temaer.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Readninggirl30mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasHanne Kvernmo RyeKatrinGVibekeStig TAvaCarine OlsrødKirsten LundReidun Anette AugustinGladleserTove Obrestad WøienHarald KNinaMaikenbandiniJulie StensethPiippokattaLisbeth Marie UvaagGrete AastorpTone HTone SundlandElla_BSol SkipnesHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinRufsetufsaIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. Martol