Martin Pistorius har skrevet ei bok som i sannhet gir leseren gåsehud og ettertenksomhet så det holder. Tenk å få med seg og forstå absolutt alt som foregår rundt seg, men ikke ha mulighet til å meddele dette til omverdenen, over så mange år? Jeg blir svett bare ved tanken på et slikt levende mareritt.
Martin beskriver dette på en ærlig og saklig måte, som ikke bikker over i det melodramatiske, eller dynger leseren ned med tåredryppende skildringer. Nettopp derfor er boka så rørende, rystende og paradoksalt nok fylt av håp. For plutselig er det et menneske som ser Martin, han blir tatt med på tester som bekrefter det som mange tilslutt skjønner; Martin er fanget i sin egen kropp. Han er omgitt av et skall som ikke forteller noe om det som egentlig foregår under denne overflaten, og som gjør at han blir forhåndsdømt av nesten alle som møter ham. Veien tilbake til et mest mulig normalt liv blir brolagt med spørsmål og bekymringer som alle mennesker er opptatt av: kjærlighet, selvstendighet, løsrivelse, arbeid og seksualitet. Mer skal jeg ikke avsløre fra handlingen.
Noe stort litterært mesterverk er denne boka ikke, såpass ærlig må jeg være. Den er lettlest uten de helt store språklige utbroderinger, selv om jeg også her blir positivt overrasket innimellom. Men Martin får meg til å gråte, over ham selv og det marerittet han måtte gjennomgå. Han får meg til å smile over at i den mørkeste skog så finnes det håp. Han får meg til å grøsse og bli sint over yrkesutøvere som skulle gjort noe helt annet enn å være ansatt innenfor helse- og omsorg.
Ikke minst får han meg til å bli oppriktig bekymret over alle andre Martin'er der ute som også er fanget i sin egen kropp, men som ennå ikke har blitt oppdaget. All ettertanke og bekymring til tross; stol på meg, dette er også ei "feel good" bok, som alle burde lese. Kanskje vi da ville verdsatt livene våre litt bedre, og ikke klage over materielle bagateller som når alt kommer til alt ikke betyr noen verdens ting.
Martin Pistorius; du modige, modige menneske. Jeg ønsker deg alt godt her i verden, og takk for at du gav meg en leseopplevelse jeg med hånden på hjertet kan si jeg aldri vil glemme. Måtte du for resten av ditt liv alltid bli sett og forstått og aldri mer bli usynlig. Terningen i dag lander på en femmer, fordi historien din er så viktig at den burde vært pensum for alle som skal arbeide tett med mennesker i sårbare posisjoner.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Jeg er HELT enig i det du skriver!
Boka gjorde et sterkt inntrykk.
Jeg har jobb innenfor pleie, med omsorg for mennesker uten språk. Da får jeg mange tanker!!
Boka er utrolig lettlest og den setter fingeren på så mange ting. Den er rett og slett tankevekkende.
Den burde vært pensum for oss som jobber med pleie.
Jeg har anbefalt boka til stort sett alle kollegaene. Så står det igjen om de kjenner sin besøkelsestid!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så flott at vi har likt syn her. Jeg prøver også å skape blest om denne boka, og skal anbefale den både til elever i videregående skole og høyskolestudenter som skal arbeide med mennesker. Noen ganger er de viktigste bøkene dem man ikke hører så mye om... Ha en strålende kveld videre :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nu har jeg vært inne og sjekka Dagsrevyen for 23.9.2015.
OG JEG FANT INNSLAGET MED MARTIN PRETORIUS!!!
Det ligger som innslag nr 15 denne dagen, GHOSTBOY, kalles innslaget.
(Gå inn på NRK, få opp alfabet og gå inn på D - Dagsrevy. Velg 2015 og finn riktig mnd og dato!)
ARTIG og koselig å se igjen!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Beklager at jeg svarer deg så seint, har vært fraværende de siste månedene. Er ikke sånn kjempesosial her inne jeg heller, - skriver noen anmeldelser og får med meg bøker det kan være verd å se nærmere på. Takk for tips om innslag med Martin Pretorius, det skal jeg få med meg. Ha ei strålende helg! :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, du er nok inne på noe at noen ganger er de viktige bøkene dem man ikke hører så mye om.
Jeg var veldig ivrig tidligere her på bokelskere for å finne boktips.
Etter at de la om layot for 3(?) år siden, har jeg ikke funnet meg tilrette her, så jeg er lite inne her nu. Mest for å registrere mine "leseopplevelser".
Historien om Martin Pistorius oppdaget jeg på TV. Jeg tror faktisk det var Dagsrevyen som hadde en omtale av ham. (Jeg har notert Dagsrevyen 23.9.2015. Skal vi sjekke om vi finner innslaget???)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Readninggirl30Julie StensethalpakkaGunn DuaasEllen E. MartolKirsten LundPiippokattaAud- HelenNinaAlice NordliCarine OlsrødTove Obrestad WøienHanne Kvernmo RyeMarianne  SkageEli HagelundHeidi BHeidiVannflaskeElisabeth SveeHarald KKjersti SGrete AastorpAmanda AChristoffer SmedaasKatrinGSvein Erik Francke-EnersenEmil ChristiansenGro-Anita RoenOdd HebækMarianne MSynnøve H HoelReidun SvensliBerit RgretemorAnn ChristinVibekeAnneWangReidun VærnesToveMarte