«Ein litterær sensasjon» er muligens eit begrep som har blitt litt utvatna. Men nyhendet om at Harper Lee skulle gi ut ei ny bok, 55 år etter den einaste publiserte boka hennar, den særs vidgjetne og godt omtykte Drep ikke en sangfugl, må vel med rette kunne kallast ein sensasjon. Og når sjølve faktumet at boka kjem er ein sensasjon, så vil det også vere sensasjonelt å ikkje ha høge forventningar til sjølve boka. Sjølv gjorde eg mitt beste for å dempe forventningane i forkant.

Go set a Watchman blei ferdigstilt i 1957, skal ha blitt refusert, og i samarbeid med forlaget blitt bearbeidd til det som blei Drep ikke en sangfugl. Det må ha vært ei ganske radikal bearbeiding, for det er svært lite overlapp i dei to historiene.

I denne boka er Scout, eller Jean-Louise blitt ei ung dame, busett seg i New York, og kjem heim til Maycomb, Alabama, på ferie. Eg gjeng ut frå at alle som har flytta frå heimstaden merkar korleis den endrar seg over tid, og kjenner på vemod over at ting ikkje er som før. Slik er det også med Jean-Louise, men det er ikkje berre omgjevnadane som har endra seg. Avstanden mellom den svarte og kvite befolkninga har tilsynelatande auka. Ho finn også ut at faren Atticus og kjærasten Hank leflar med haldningar som ho ikkje kan tåle. Som kontrast til dette får ein innimellom servert barndomsminne, med persongalleriet frå Drep ikke en sangfugl.

Onkelen Jack er kanskje den personen eg likte best i boka. Ein eksentrikar, men med glimt i auget. Han prøver så godt han kan å hjelpe Jean-Louise å orientere seg i det moralske landskapet ho har kome attende til. Likevel er ikkje ein konfrontasjon med faren til å unngå.

Boka var fin, den, både som ei forteljing på eigne bein og som supplement til Drep ikke en sangfugl. Men det er lite truleg at den får ein like stor plass i litteraturen.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Dette, Jostein, er hva jeg vil kalle en god bokomtale. Vær så vennlig å knytte denn sammen med mitt svar til annelingua for litt siden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg falt også ned på en firer (om jeg husker rett). Jeg har sett anmeldelser som har dømt den "nye" boken nord og ned - men jeg synes absolutt at den er lesverdig.

Apropos det du skriver om at

Go set a Watchman blei ferdigstilt i 1957, skal ha blitt refusert, og i samarbeid med forlaget blitt bearbeidd til det som blei Drep ikke en sangfugl. Det må ha vært ei ganske radikal bearbeiding, for det er svært lite overlapp i dei to historiene.

... så sier Harper Lees biograf Charles Shields at hennes litterære agent mente at barndomsskildringene i manuskriptet "Go set a Watchman" var det aller beste, og derfor oppfordret han henne til å arbeide videre med dem. Så ikke akkurat en refusjon - men det første manuset ble lagt på is, uansett.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk for innlegget ditt her, annelingua! Svaret mitt må du dele med Jostein. Ved en tidligere anledning mener jeg å ha sagt ham, at hans og andres omtale av en bok teller mer enn forlagets opplysninger for eksempel på omslaget. Når det gjelder denne boken har jeg vært avventende. Nå er jeg glad for det. Lesingen av " Drep ikke en sangfugl " i sin tid ga meg et så godt forhold til Harper Lee at jeg ikke tør ta sjansen å la det bli ødelagt. Så ditt (etter min mening ) glimrende innlegg her sammen med Josteins godt gjennomførte omtale av boken i dag tar avgjørelsen for meg. Jeg kommer ikke til å lese boken.
Et forbehold dog: Dersom noen av mine nærmeste skulle gi meg boken i gave, kan det bli vanskelig å bryte et prinsipp!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det var da synd - for jeg synes nettopp at den "nye" boken hennes er vel verdt å lese. Den er ikke like glitrende som Drep ikke en sangfugl, det er så - men den utdyper problematikken i den første utgivelsen, og for min del er jeg svært glad for å ha lest begge.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for ditt svar, annelingua. Var sikkert feil av meg å legge deg i vektskålen mot denne boken. Ser det nå. Men, der er flere meninger " ute å går" i forskjellige media. Men likevel er det ikke riktig av meg å være så kategorisk, slik jeg uttrykte meg her. Så vi får se. Hva "tilfeller" kan legge i min vei. har så mye jeg skal lese (etter min plan) først, likevel mest av hva jeg skulle/burde lese.
Melder fra til deg, om jeg ombestemmer meg. det er alt jeg kan love!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Grei oppklaring. Det forklare jo kvifor Drep ikke en sangfugl blei så ulik.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

VibekeStig TAvaCarine OlsrødKirsten LundReidun Anette AugustinGladleserTove Obrestad WøienHarald KNinaMaikenbandiniJulie StensethPiippokattaLisbeth Marie UvaagGrete AastorpTone HTone SundlandElla_BSol SkipnesHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete Rambølbrek