Mars har vært en veldig god lesemåned for meg. Jeg gir sjelden terningkast seks, men fem bøker har fått en femmer.

Mønsteret rakner av Chinua Achebe.

Defending Jacob av William Landay.

Mannen som ikke var morder av Hjorth og Rosenfeldt.

Wonderboy av Henrik Langeland.

Therese Raquin av Émile Zola.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Viser 14 svar.

Mars måned har bydd på flere leseopplevelser, både alene og i selskap med barnebarn. Sammen med sistnevnte (trillinger på snart to år) leste jeg bl.a. Thomas vasker seg, en barnebok med uforandret innhold siden 1970-tallet. Da jeg kom til den delen som fortalte at mormor kokte vann på komfyren - slik at Thomas kunne bade når han var på besøk - kom det et samstemt "Nææi " fra barnebarna. (At badevann ikke kommer fra komfyren - var de nok enige om).

The Burried Giant av Kazuo Ishiguro og The Last: The Final Patrick Melrose Novel av Edward St. Aubyn hører begge til de minneverdige og beste bøkene jeg leste i mars.

Boken jeg har åpnet og relest i flest ganger i mars er Scanning the Century - The Penguin Book of the Twentieth Century in Poetry edited by Peter Forbes.

Som en representant for diktsamlingen (denne gangen) velger jeg Dennis O'Driscoll (1954-2012)
og hans poem:

In Memory of Alois Alzheimer (1864-1915)
I.
Before this page fades from memory,
spare a thought for Alois Alzheimer,
called to mind each time

someone becomes forgetful,
disintegration vindicating
his good name.
II.
His is the last image assigned
to the ex-President who has slipped
from public view; soiled sheets
give credence to his thesis;

his territory is marked out
by the track of urine
dribbled along the corridor
of the day-care centre.

III.
Lie closer to me in the dry sheets
while I can still tell who you are.

Let me declare how much I love you
before our bed is sorely tested.

Love me with drooling toxins, with carbon monoxide,
with rope, with arrows through my heart.

Verdt et "klikk" er også hans poem Tomorrow.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I mars vart det mykje nytt innan krim for meg. Ingen av bøkene fekk terningkast seks, men eg gav ein femmar til både Den grenseløse og Silkeormen - dei nyaste bøkene til hhv Jussi Adler-Olsen og Robert Galbraith.

Eg har også lyst til å trekka fram dei to nye nynorske kriminalromanane Satans mor av Rune Timberlid og Død manns kiste av Kroken og Kolden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Odins barn. Det er ikke ofte jeg ender så nesegrus forelsket i en historie og en bok som jeg gjorde i denne. Jeg leste den bare på senga, sånn at den skulle vare litt ekstra lenger.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Flott å se at du er tilbake med innlegget denne måneden, gretemor :-)

Det er 2 bøker som skiller seg ut for meg i mars.

Ape av John Sorenson som ganske riktig handler om apene og vårt forhold til de. Den tar for seg aper gjennom kunst, underholdning, dyreforsøk og forsøker å komme fram til hva som må gjøres om vi ikke skal utrydde disse flotte dyrene. Kan løsningen være å gi de menneskerettigheter?

Og som mange andre har jeg også Things Fall Apart av Chinua Achebe som en av de beste i mars. Jeg har ikke klart å sette terningkast på den, men den er helt oppe i toppen. Jeg er alltid ute etter historier som engasjerer og gir meg noe i nærheten av en forståelse jeg ikke tidligere har hatt, det synes jeg denne gjør.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det beste i mars tror jeg må bli Butcher's Crossing av John Williams. (Enda bedre var Stoner som jeg leste måneden før) - og Den største forbrytelsen av Marte Michelet bør også nevnes.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Har bare lest to bøker i Mars, Thrive av Arianna Huffington og Lean in av Sheryl Sandberg. Begge fikk terningkast 5. Begge er velskrevet og har rikt med fotnoter. Inspirerende rett og slett.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Når jeg ser gjennom listen min så var jo mars en god lesemåned selv om jeg ikke synes at jeg har lest så mye, derimot har jeg strikket en haug med grytekluter som skal være gevinster til basaren av den lokale dyrebeskytter foreningen!
Ser at det er to seksere i min liste,:Mønsteret rakner og Trilogien av Anna Figenschou
To vidt forskjellige bøker som ebony and ivory på mange måter, kulturen, språket, mijøet, men samtidig like, begge handler om livet til to personer, som man følger omtrent fra "vugge til grav".
Grunnen til at jeg de fikk seks var at jeg elsker bøker med annerledes språk, i "Mønsteret rakner" var det alle de ordspråkene som var så fasinerende. Den andre boka fortjente en sekser pga de nordnorske uttrykkene, jeg er veldig glad i bøker som skrives på dialekt, da blir personene mer levende!
Ellers må jeg nevne En stemme av lenker, det er også en bok som blir husket lenge, og som jeg kommer til å anbefale til mange!
Så flott at *tråden * din er tilbake igjen, har savnet den! Ønsker deg og selvfølgelig alle sammen en God Påske, og en kjempegod ny lesemåned!!!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Såpass ja, det kan vel kalles en vellykket lesemåned. :) I mars er det nok Noen kjenner mitt navn av Lawrence Hill som stikker av med seieren hos meg. Fantastisk bok, og har dere ikke lest den, så anbefaler jeg den virkelig videre! :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Den har jeg lest, en flott bok som blir husket lenge!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg synes ikkje eg har gjort anna enn å lesa i mars, men ser på lista at det ikkje er so mange fullførte bøker. Då er valet lett, den beste er Terry Pratchett sin Monstrous Regiment, både humoristisk, spanande og tankevekkande om krig og kvinner.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Også av meg fekk "Mønsteret rakner" terningkast 5, men ser at eg las den ferdig i februar....
Den aller beste boka i mars var for meg Ned til elva av Leif Enger.
Var nesten lei meg når den var slutt...
Trur eg tillet meg å legge til Lommelyktgutten av Ove Røsbak.
Av ulike årsaker har vi ikkje lytta heilt ferdig, men har svært lite igjen, dessverre! Dette er både poetisk og svært fornøyeleg!

Håper påskeværet er litt betre rundt om enn her hos oss- tjukk snøkave og vinter i dag, og det er ingen aprilspøk! :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har lest åtte bøker i mars, det er over normalen for mitt vedkomande. Ingen seksarar for meg heller (eg legg terskelen høgt), men tre femarar: Mønsteret Rakner (Chinua Achebe), En halv gul sol (Chimamanda Adichie) og Peer Gynt (Henrik Ibsen).

Skal eg plukke ut ei enkelt ei som den beste denne månaden, må det bli Peer Gynt.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Samme her, gretemor. Ingen seksere fra meg heller, men jeg leste også flere veldig gode bøker i mars, og vil særlig trekke fram

Skylark av Dezso Kosztolanyi (jeg hadde aldri hørt om verken romanen eller forfatteren før Ava tipset om den i tråden Boktipset)

Roberto Bolaños kritikerroste 2666

The Buried Giant - Kazuo Ishiguros første roman på ti år

og sist, men ikke minst lydboken David Foster Wallace In His Own Words

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

VibekeStig TAvaCarine OlsrødKirsten LundReidun Anette AugustinGladleserTove Obrestad WøienHarald KNinaMaikenbandiniJulie StensethPiippokattaLisbeth Marie UvaagGrete AastorpTone HTone SundlandElla_BSol SkipnesHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete Rambølbrek