Alle tre bøkene i "serien" ligger nå klare til lesing og jeg er godt i gang med første bok; Skogsmatrosen".
Har store forventninger til bøkene. Genren er vel kanskje min favoritt og Michelet har høstet god kritikk i pressen så vidt jeg vet.
Synes det åpnet bra, grei innføring i Halvors bekgrunn og veien mot handelsflåten. Litt mye detaljer etter hvert kanskje? -Det virker som om forfatteren litt for ofte benytter anledningen til å konstruere "samtalene" slik at den ene samtale-part alltid besitter en imponerende mengde kunnskap og "fakta" om det meste her i livet, ikke minst om storkapitalens mer skyggefulle sider. Må si jeg er imponert over hvor høyt intellektnivå det var i handelsflåten på den tida.
Men, selv en høyt reflektert sjømann må ha seg en tur innom kneipene en gang i blant. Og disse skildringene bringer vel litt mer balanse i det hele vil jeg si. Saftig, fornøyelig og ganske så realistisk.
(Her snakker jeg ut ifra en viss egen-erfaring, må jeg bekjenne)
Er vel nå over 300 sider uti boka, og synes det går litt vel lenge mellom de interessante beskrivelsene. Det glimter til, bevares, men jeg tror faktisk de første 300 godt kunne vært kuttet ned til 200 eller så. Det blir veldig mye oppstyltede samtaler og prat om forhold jeg for egen del ikke synes har så mye med bokas tema å gjøre.
Eller kanskje jeg har misforstått litt?
- At denne boka ikke handler om noe annet eller noe mer, enn livet om bord i handelsflåten under krigen?
Men, som sagt er jeg ikke halvveis engang, så vi får se hva alle de neste hundre sidene har å by på.
Vel. Da er boka ferdig og plassert på hylla.
Inntrykket fra de første 30 sidene har holdt boka gjennom.
Jeg lar meg irritere over den overdrevne fakta strømmen fra et par av skipets besetninger, i tillegg til at jeg ofte tenker at du verden så godt informert denne gnisten hele tiden er. Ja, ofte virker det på meg som om Gnisten og da også sjøfolka rundt ham besitter opplysninger om krigen som de fleste på landjorda først fikk nyss om da krigen var omme.
Hvor mange Nordmenn visste om Tyskernes konsentrasjonsleire og deres behandling av jødene i 1942 for eksempel?
Synes også det er litt forvirrende til tider, med forfatterens, eller er det forlagets? bruk av understrekning, stjernetegn og kursiv, for å skille mellom virkelige navn og hendelser og fiktive.
I samme slengen synes jeg også det er merkelig at de partiene som gjengir skogsmatrosens dagbok IKKE er gitt i kursiv?
Dagbok-delene bare ebber ut i fortellingen slik at det til tider er vanskelig å skille mellom hva som er hva.
I bokas etterord kommer det imidlertid en del forklaringer. Bl.a. at Michelet bevisst har gitt Gnisten en god del info han ikke ville ha fått i et reelt skip. Og likeså at enkelte av Skogsmatrosens skipskamerater bevisst er gitt overdrevent mye kunnskap, for på denne måte enkelt og kunne bringe fakta inn i fortellingen.
Sikkert greit for noen, men for meg var det ødeleggende. For meg forsvant troverdigheten til boka med dette, og da blir det rett og slett litt kjedelig.
Potensielt kunne dette blitt en sekser på terningen, men jeg trekker for; manglende troverdighet, 300 overflødige og kjedelige sider samt et surrete system med stjerner og streker.
Da er det bare 3 igjen på min terning.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Nå får også jeg veldig lyst til å lese bøkene til Jon Michelet. Alle mine onkler seila ute under annen verdenskrig. Ikke så rart kanskje når man bor i Tønsberg og Horten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasHanne Kvernmo RyeKatrinGVibekeStig TAvaCarine OlsrødKirsten LundReidun Anette AugustinGladleserTove Obrestad WøienHarald KNinaMaikenbandiniJulie StensethPiippokattaLisbeth Marie UvaagGrete AastorpTone HTone SundlandElla_BSol SkipnesHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinRufsetufsaIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  Skage