Salamander? Et dyr få liker. Fobi? (Som for edderkopper: 1 av 5 har det, nemlig). Kanskje Capek valgte feil tittel ? For dette er boken som ble glemt, av mange, kan det se ut som.
For egen del: En bok jeg (sikkert på grunn av den sprø tittelen) jeg glemte å avbestille, da den endelig dukket opp i Den norske bokklubben i 1971. Og som ble stående i en av min hyller til nå. Ufattelig hva man holdt på å gå glipp av!
Hadde det ikke vært fordi jeg ved lesing av en artikkel om Norge under okkupasjonen , kom til å se at nevnte bok ble beslaglagt (alltid nysgjerrig på beslaglagte bøker!), "etter forordning av 17. februar, 1941-om vern om den norske bokheimen". Dette fikk meg til å finne fram boken og lese den. Av og til må man få et spark for å komme i gang, dette var et godt spark; for boken er god den. Meget god. Spesiell, selvfølgelig om den skal leve opp til sin tittel, men er det ikke det som kan gjøre en bok interessant?
Vel, jeg er ikke den store tilhenger av science -fiction , men her som satire og allegori , måtte vel Capek ty til dette , for ikke å bli kneblet i sitt land (Tsjekkoslovakia) av sine omgivelser i tiden. Den er nemlig-slik jeg ser det- frem for alt en sterk advarsel mot kommende diktaturer, de kommunistiske som de nazistiske. Han skrev den i 1936, så man må lene seg på historien også her, og se for seg den skremmende utviklingen i Europa på den tiden. PÅ norsk kom den i 1937, etter beslagleggelsen, kom den, merkelig nok ikke ut på ny før i 1966. (Var det likevel tittelen som skremte forlagene? En bok må selge, ikke sant?


Den handler om salamandrer , den gjør det. Og en meget spesiell art til og med. (Heldigvis en fiktiv en). Fanget og fremavlet av mennesker myntet på slaveri. (her har man med en gang nok en allegori til et av menneskehetens mørkeste kapitler, retorisk)?: Min mening, for all del.
Men, det er slik med salamandere at de formerer seg langt fortere enn mennesker, og som så mange ganger før i historien: De undertrykte blir i flertall og krever sin rett!
................................

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Dette er definitiv en jeg skal lese på nytt. Så har man jo også denne:
https://bokelskere.no/folger/bok/78827/

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for din respons. Fint å høre at min omtale ga deg et spark (skal ikke si hvor) til å lese en flott bok på ny.
Jeg har også mange bøker jeg forstår jeg må lese om igjen. Og ofte skjer det på samme måten: En omtale av en bok jeg har lest- dog for en alt for lang tid tilbake -, : Så får en omtale på disse sider meg til å innse, at denne må jeg lese på ny.
Så man kan oppnå "ting" for andre ved å gi omtale av en bok, etter min mening er terningkast ikke nok. (Terningkastene trenger heller ikke være høye, og omtalene kan være så stikk i mot det jeg opplevde den gang jeg leste boken for første gang, at jeg også på den måten nærmest tvinges til å lese boken om igjen. (Heldigvis har vi lov å ha ulike leseroppfatninger, meninger i det hele tatt. Jeg ser alltid dette i et positivt lys. I det minste prøver jeg. Men, en respons som denne gir mer enn en stjerne! Og jeg takker. Og nå vet jeg hvilken bok jeg ønsker meg:" En reise til Norden" av samme forfatter. Denne var helt ukjent for meg. Også slike opplysninger fra en annen bokelsker er svært verdifull. Så nok en takk!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne boka har stått på lese-lista mi ei god stund, og nå rykker den opp på lista etter din anmeldelse :-))

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Trodde nok andre også hadde på sin "lese-liste", og gir min omtale i dag boken et rykk oppover på listen, blir jeg svært så glad, fordi jeg tror at også du blir glad i denne boken. ( For egen del må jeg si det gikk en stund, før mitt lesetempo av denne øket, men så-med ett- fikk den meg virkelig i "gear", : Håper du gir meg en tilbakemelding når boken er lest, uansett i hvilken grad du liker den eller ikke. Heldigvis har vi lov til å ha forskjellig smak. Uansett smaker en tilbakemelding fra en annen "bokelsker" alltid godt! Takk skal du ha.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Ella_BSol SkipnesGrete AastorpHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinTove Obrestad WøienRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekStig TSynnøve H HoelHarald KIreneleserFindusBjørg Marit TinholtgretemorAvaKnut SimonsenPiippokattaIngeborg GKjerstiIngvild SritaolineLailaEva