Når jeg leser har jeg ofte musikk i ørene. Jeg forbinder musikk til bøker, og hva som skjer i dem.
Så spørsmålet mitt er: Hører du på musikk når du leser? Og hva hører du på?
Jeg hører ofte sangen Hearts like Ours av the Naked and Famous og Unmissable av Jake abel til bøkene jeg leser.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 18 svar.

Jeg kan gjerne høre på musikk samtidig med at jeg leser. For meg er det ikke så nøye hva slags musikk det er, det blir som oftest en eller annen radiokanal med diverse popmusikk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg hørte alltid på musikk da jeg leste da jeg var yngre. Nå vil jeg helst ha det helt stille! Alternativet er å ha noe rolig musikk på øret er for å stenge ute andres stemmer, for å klare og konsentre meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det varierer litt med humøret, eller evt konsentrasjonen. Nokre dagar vil eg gjerne ha musikk til lesestoffet, andre dagar blir eg forstyrra av det. Eg greier ikkje å høyre på musikk med norsk tekst når eg les, då mistar eg tråden både i bok og musikk.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Musikken må i så fall flyte vakkert av sted. Uten tekst i det hele tatt. Gjerne klassisk. Men, den må ikke være så vakker at man begynner å lytte til den, slik at den stjeler oppmerksomheten fra boken.
Viktig og: Den må ikke være så stilleflytende at man sovner av den; med mine det er hensikten, for eksempel ved sengetid.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]

Både ja og nei. Hvorvidt jeg hører på musikk mens jeg leser, avhenger mye av hva det er jeg leser. Dersom det er en bok i tilknytning til skole/utdanning, har jeg det som regel stille rundt meg. Det samme gjelder dersom det er en skjønnlitterær bok som er konsentrasjonskrevende. I andre tilfeller skjer det absolutt at jeg hører på musikk, f- eks hvis det er en bok jeg leser for 2. eller 3. gang - men da helst relativt rolig musikk - dvs ikke heavy metal og liknende ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg må ha musikk på ørene når jeg leser, mest for å stenge ut annen bakgrunnsstøy, men også for å sette stemningen. Det kan ikke være musikk jeg ikke har hørt før, da forstyrrer det, fordi jeg da prøver å få med meg musikken OG boken. Så som regel blir det noe jeg har hørt mye på og liker veldig godt, og det er alltid hard rock/metal og punk. Leser jeg artistbiografier, setter jeg på noe fra den artisten.
De siste årene har jeg fått ørene opp for stoner/doom, og føler den sjangeren passer veldig godt til mye av det jeg liker å lese (science fiction, fantasy, krim).

Jeg kommer ikke på noen enkeltlåter som er gjengangere når jeg leser, men Stephen Kings IT ble lest mens jeg utelukkende hørte på ett album; Kerbdog - On The Turn (1997), alternativ rock/metal fra Irland. Jeg tror utgivelsesåret for albumet stemmer med året jeg leste IT sist, noe som betyr at det er på tide å lese den på nytt. Bare så synd at det er altfor mange andre bøker jeg også skulle ha lest, altfor mye musikk jeg skulle ha hørt, og altfor lite tid til å gjøre det.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Litt bakgrunnslyd må jeg ha, men ikke nødvendigvis musikk. Sport synes jeg er en fantastisk bakgrunnslyd, selv om det er lett å bli distrahert og jeg ikke kan lese alle typer bøker med det i bakgrunn. Ofte har jeg på svak tv-radio, da går det i forskjellige R&B-musikk, passe intetsigende og passe fengende.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Interessant at me er så forskjellige. Eg MÅ ha lyd. Musikk, kvardagslydar, radiopludring eller annan bakgrunnsstøy. Eg klarar ikkje å konsentrere meg om lesinga dersom det er heilt stille!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Per Petterson har kalt to av bøkene hans for musikkbøker, fordi han hørte på et band eller artist da han skrev boka. Til Sibir var med Puccini og Det er greit for meg med Hendrix.

Men nei. det forstyrrer.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg må også ha det stille. setter stor pris på stillheten når jeg ikke leser også.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Musikk til lesinga? Nei, mange takk. Det måtte i så fall være noe som er så intetsigende at det går inn det ene øret og ut det andre. Og da kan man jo like gjerne la det være.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Veit du at det gjorde jeg før - når jeg var ung og sprek ;-) Da gikk det i Smokie og ABBA, eller dårlige opptak på kassettspiller`n. Nå er det mer enn nok støy når andre i huset ser på reality-tv samtidig som jeg fråtser i bokstaver og setninger. The Times They Are A-Changing!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Slik var også jeg i min ungdom ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg rødmer, Eivind, jeg rødmer ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg må som regel høre på musikk når jeg skal lese, hvis ikke merker jeg at jeg fort får oppmerksomheten min over på noe annet. Jeg kan høre på alt fra liste pop til rolige sanger. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Oftest leser jeg i stillhet, men endel klassisk musikk kan godt stå lavt på til endel bøker. Eksempel Albinonis Adagio i G moll og concerto op. 9, Correllis Sarabande, Faures Pavane eller Requiem op. 48, Mozarts Lacrimosa, Requiem i d moll.
Til enkelte bøker trengs det annen musikk. Til So long Marianne spilte jeg hele produksjonen til Leonard Cohen, til Who I am med Pete Townshend produksjonen til The Who og fikk mye ut av begge bøkene. Det samme med Stone alone til Bill Wyman og Livet til Keith Richards. Til lastebilbøkene mine spiller jeg vanligvis countrymusikk.

Jeg synes av og til musikk kan øke opplevelsen med bøker, men som sagt, oftest er det stille.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Sist sett

Stig TReidun Anette AugustinAvaGladleserTove Obrestad WøienHarald KNinaMaikenbandiniJulie StensethPiippokattaLisbeth Marie UvaagGrete AastorpTone HTone SundlandElla_BSol SkipnesHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekSynnøve H HoelIreneleserFindus