"Jeg er Marit, mor sin unge, fela til far, huldra i huset, datterdatter til Ola Nordistuen på Heiegårdene, fire år til høsten, to dager etter frostnettene, jeg."

Og jeg har kjent mange Øyvinder, som sikkert gråt da de ble født. Samt skolemestere som minnet om Bård, og som vi burde hatt langt flere av i skolen i dag.

Bare provoser oss, du. Noen av oss (fremdeles under sytti) har en del bindinger til dette verket som ikke kan viskes ut. Romanen som sådan har kanskje ikke de kvaliteter blaserte lesere krever i dag, men noen av de moralske elementene er da tidløse?

Elsk din neste, du kristensjel
tred ham ikke med jernskodd hel
ligger han enn i støvet (...)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Nå i disse #MeToo-tider vil jeg stille spørsmål ved vår kjære landsfader Bjørnstjerne Bjørnsons holdninger!
I boka "En Glad Gut" har han føyd inn en setning hvorved en "Marit" presenterer seg!:
«Jeg er Marit, mor sin unge, fela til far, huldra i huset, datterdatter til Ola Nordistuen på Heiegårdene, fire år til høsten, to dager etter frostnettene, jeg.»
FELA TIL FAR!!!!
Hva tanker var det oppe i hodet til Bjørnson med å insinuere at fedre "spilte" på sine døtre!
Dette må etterforskes! Kanskje vi må arkivere "Ja vi elsker"!!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Tone SundlandElla_BSol SkipnesGrete AastorpHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinTove Obrestad WøienRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekStig TSynnøve H HoelHarald KIreneleserFindusBjørg Marit TinholtgretemorAvaKnut SimonsenPiippokattaIngeborg GKjerstiIngvild SritaolineLaila