[ Slettet av bruker ]

Viser 3 svar.

Hva mener du med at Spilleren ble skrevet av Dostojevkij's sekretær, noe som gjør "kommentarene" her på "bokelskere" dum og typisk.?
Du kommer med en drøy påstand og hvor finner du denne påstanden?
Fjodor Dostojevskij
Boka er IKKE noe mesterverk, til tross for at Hamsun kopierte denne; tyven han var.
Her er et klipp fra Hamsunsenteret:
Inspirasjon for den moderne litteraturen
Hamsuns tanker om en ny og moderne litteratur var inspirert av samtidige filosofer, forfattere og kritikere, som danske Georg Brandes (1842–1927), tyske Friedrich Nietzsche (1844–1900), svenske August Strindberg (1849–1912) og russiske Fjodor Dostojevskij (1821–1881). “Ingen har i mine yngre dager gjort det inntrykk på meg som Dostojevski, Nietzsche og Strindberg,” skrev Hamsun i det kulturkonservative tidsskriftet Vor Verden i 1929
Hentet fra Hamsunsenteret

Greit at du ikke synes boken er noe mesterverk , men hvilken bok av Hamsun er det du refererer til?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Men jeg er enig med deg, den orginale kommentaren min om "dum og typisk" var ikke berettiget, så jeg beklager at jeg var litt krass der. Av og til en jeg for drøy. Jeg har redigert min post. Men jeg synes resten av posten min er aktuell og OK. Når det gjelder Hamsun, så har jeg lyst til å legge til at Fattige Folk av Dostojevskij kombinert med Spilleren er: Sult av Hamsun. Det finnes ikke den del av Sult som ikke er allerede tatt opp i disse 2 romanene av Dostojevskij. Uansett, jeg er ikke noen "anti Hamsun" person, jeg har stor respekt for han. Men jeg synes det er interessant at hans første verker var så tydelige kopier.
En må huske på at Dostojevskij var ikke mye lest i vest Europa på begynnelsen av 1900 tallet, så folk flest kunne ikke vite hva som utspant seg. Men Hamsun hadde nok ess i ermet til å utvikle det fantastiske forfatterskapet han gjorde, det var bare hans første forsøk som var regelrett "kopier" (hadde først til rettsaker i dag)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei, både Hazard og Sult er "stjelt" fra Spilleren; det er mange ingredienser som er tatt fra "Spilleren" i disse 2 romanene, til og med den uoppnåelige "Ylijali"

Ja Hamsunsenteret verdsatte Dostojevkij, og det gjorde Hamsun også? Hva så?
Direkte plagiat er likevel skamløst

Min "drøye påstand" for du bare bære over med. Jeg tenkte på noen "poster" her anngående Dostojevskij's skrivemåte.

"Spilleren" ble diktert av Dostojevkij til hans sekretær i løpet av 2 uker, det var en "hastsak" grunnet pengeproblemer og avtaler.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

PiippokattaElisabeth SveeTone Maria JonassenKine Selbekk OttersenKatrinGBeathe SolbergMonica CarlsenEmil ChristiansenPer LundAvaAud Merete RambølThomas Heie H.Turid KjendlieStine AskeMads Leonard HolvikIngebjørgGroStig TChristoffer SmedaassiljehusmorCarine OlsrødBrit HonningsvågAlice NordliHarald KHanneTine SundalAnne-Stine Ruud HusevågEllen E. MartolStian AxdalBjørg RistvedtHeidiElin FjellheimEirin EftevandChat_noirGodemineRufsetufsaMorten MüllerHanne Kvernmo RyeHallgrim BarlaupHilde Merete Gjessing