En underholdende bok om keiserinne Teodora, som var keiser Justinians gemalinne - de hersket i Bysants i første halvdel av 500-tallet. Boken kom ut i 1961, og forfatteren Yngvar Hauge var visstnok populær og produktiv på den tiden, ifølge vaskeseddelen. Jeg fant boken på et loppemarked eller en brukthandel for en del år siden, og kjøpte den fordi jeg har lest om bysantinsk kunst da jeg studerte kunsthistorie, men vet temmelig lite om de historiske begivenhetene i Østromerriket. Og da er historiske romaner en flott måte å skaffe seg litt bedre oversikt. Imidlertid gikk det flere år før jeg nå i mai 2014 omsider fant boken frem fra hyllen.

Dette er vel ikke stor litteratur, men som sagt - underholdende. Teodora var datter av en bjørnetemmer i Hippodromen i Konstantinopel (nåtidens Istanbul); det innebar at hun tilhørte den absolutte underklassen. Bedre ble det ikke av at faren døde da hun var 7-8 år, hvorpå enken og de tre døtrene ble kastet ut av hjemmet. Tidlig i tenårene ble imidlertid Teodora plukket ut til å bli danserinne - et lite respektabelt yrke, men like fullt med muligheter til å oppnå berømmelse og penger. Gjennom beinhard trening og en vilje av stål klarte hun å klatre seg oppover i samfunnet - og endte altså som en mektig hersker og statspolitiker. Som keiserinne var hun nemlig sterkt involvert i rikets anliggender - og brukte de midler hun anså nødvendige for å beholde makten. Samtidig er det ikke minst interessant at hun påvirket lovgivningen i riket slik at kvinner fikk større rettigheter.

På Wikipedia kan man lese mer om Teodora, og mer om forfatteren Yngvar Hauge.

Jeg har gitt boken terningkast 4 - litt under tvil, for historiekunnskapene jeg har fått gjennom boken synes jeg er verdt en femmer!

Og boken er nok ikke den aller letteste å få tak i lenger, men Nasjonalbiblioteket har tilgjengeliggjort en digital utgave av boken "Teodora - Hippodromens datter" for eventuelle interesserte!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Anita NessIngvild SsomniferumBeathe SolbergritaolineBookiacJakob SæthreSol SkipnesStig TKirsten LundBente NogvaReadninggirl30mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasHanne Kvernmo RyeKatrinGVibekeAvaCarine OlsrødReidun Anette AugustinGladleserTove Obrestad WøienHarald KNinaMaikenbandiniJulie StensethPiippokattaLisbeth Marie UvaagGrete AastorpTone HTone SundlandElla_BHanneDemetersiljehusmorMads Leonard HolvikSigrid Nygaard