Jeg hadde denne og Insergent stående i bokhylla i et helt år før jeg bestemte meg for å lese de. Det som motiverte meg var at traileren til filmen hadde kommet ut, men istedenfor å se traileren lovte jeg meg selv å lese Divergent først, og nå... vel, jeg er godt på vei i Insurgent. Med andre ord falt denne boken veldig i smak!

Beatrice, eller Tris som hun til slutt kaller seg selv, lever i en dystopisk verden satt i fremtidens Chicago. Samfunnet er splittet i "factons" som er bestemt etter hvilken personlighetstype du har. Disse personlighetstypene er Abnegation, de uselviske, hvor Tris stammer ifra. Så har vi Candor, de ærlige, Amity, de fredelige, Eritude, de intelligente, og Dauntless, de modige. Hver faction blir drevet av det de mener er det som holder et samfunn sammen, så Amity tror på fred, Dauntless mener det er mot, og Abnegation mener det er godhet og det å sette andre først osv, osv. Noen av factionene er ikke på godfot med hverandre, så skifter du f.eks fra Abnegation til Eritude under valgseremonien, vanærer du familien din. Så du mister så godt som alt om du bytter faction - både levemåte, hvordan du ser deg selv, og hvordan du må forholde deg til andre. De sosiale kodene er helt annerledes fra faction til faction, noe som er interessant å lese om.

For å finne ut hvilken faction du tilhører må du gjennom en test når du treffer en viss alder - noe som ser ut til å være 16-ish i følge bøkene. Boken starter med at Trish skal undergå dette, og vi skjønner fort at hun kommer til å ta et utradisjonelt valg i forhold til resten av ungdommene fra samme faction. I 99% av tilfellene går testen som planlagt og du vet hvor du skal, men om du ikke passer inn i noen av rammene til en viss faction er du det de kaller Divergent - en trussel for samfunnsmodellen, da er du uønsket, farlig, lederne vil ikke vite av slike tilfeller. Ikke overraskende er Tris en av disse, noe som gjør hverdagen utfordrende.

Det er vel ikke tilfeldig at samfunnet er i ferd med å falle sammen i fult kaos samtidig som vi blir introdusert for Tris og gjengen, så det er mye action og tragedier underveis. I tillegg treffer vi en kjekk fyr, og han finner fort ut hva Tris er. Er han å stole på da? ;)

Med andre ord er dette (heldigvis) en serie med en sterk kvinnelig hovedrolle. Det er tragedier, det er action, det er angst, det er romantikk og livene til karakterene skifter ganske brått ut i boken. Det er en god pageturner som underholder deg side fra side, og det var godt for meg å komme inn i bøkenes verden igjen da jeg har vært litt "bokdeprimert" i det siste. Denne peaket interessen min igjen, og jeg anbefaler den til alle som liker denne type bøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Knall bok.... Har Divergent på norsk pocket, og vil gjerne ha to og tre i det også. Men spørs om jeg klarer å vente så lenge på å lese hva som skjer videre. Spennende, romantisk, intr personer. Digga denne boka :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Tone HTone SundlandElla_BSol SkipnesGrete AastorpHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinTove Obrestad WøienRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekStig TSynnøve H HoelHarald KIreneleserFindusBjørg Marit TinholtgretemorAvaKnut SimonsenPiippokattaIngeborg GKjerstiIngvild Sritaoline