Spennende dystopi med høy kommaføring og mye avføring. Forfatteren har et kreativt forhold til setningsbygging og tegnsetting som kan gjøre det tungt å komme i gang, men etter hvert kommer man inn i rytmen og glemmer å tenke på at det fort kan gå et helt avsnitt mellom hvert punktum.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 13 svar.

[ Slettet av bruker ]

Saramago er ikke snill mot sine lesere. Men gir du han din tid og tålmodighet, har du igjen for det!

Av de jeg har lest, anbefaler jeg i denne rekkefølgen:
- Beleiringen av Lisboa
- En beretning om klarsyn
- Den andre mannen
- Hulen

Saramago gir noe ekstra, vanskelig å formulere eksakt hva. Jeg finner visdom, alvor og humor i bøkene hans. Burde antakelig ha kjent bedre til Portugals historie for å få full uttelling.

Nå fører jeg opp "En beretning om blindhet" (selv om jeg ikke helt forstår din omtale, Kjell).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"En beretning om blindhet" bør absolutt leses før "En beretning om klarsyn". Ellers er det "Klosterkrønike" som er min Saramago-favoritt, tett fulgt av "En flåte av stein". Saramagos spesielle setningsbygging lever man seg inn i etter hvert.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Samd med alle ! men ingen nemner "hovudverket": Den dagen Ricardo Reis døde. Det er ti år sidan eg las ho, på ei strand i Portugal, mot Atlanterhavet, og eg hugsar den framleis som ein av mine aller største lesaropplevingar.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den er omtalt i andre diskusjoner her, og føyer seg pent inn i rekka av store leseopplevelser.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fant Klosterkrønike (ulest) på loppis i dag, og dermed rykker den frem i køen.
Gleder meg!

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]

Ja, Saramago er krevende - og givende. Og ikke nobelprisvinner for ingenting! Artig at du får taket på han og finner glede i lesingen. Flott innsats!

I "En beretning om klarsyn" refereres det stadig til en epidemi med blindhet som rammet landet noen år tidligere. Mulig disse to bøkene henger sammen på et vis (og at jeg har begynt i gal rekkefølge). Jeg kjenner ikke Saramago og hans forfatterskap så godt. Disse bøkene kan likevel fint leses hver for seg. Ser at "En beretning om blindhet" kom først.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"En beretning om klarsyn" er oppfølgeren til "En beretning om blindhet". Kjøpte den på vei hjem fra byen for en tid tilbake og klarte å legge den igjen på båten etter å ha lest en ti-femten sider. Den står definitivt på min liste over bøker som skal leses ferdig før jeg dør.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for opplysningen!
Og begge bøkene handler om Portugal under Salazars diktatur? Vet du mer om dette?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Begge disse blir nærmest "tidløse" i mine øyne. Men begge beskriver jo sterke inngrep fra myndighetenes side, både mot de blinde og de "klarsynte", så tanken på Salazar-regimet ligger jo nokså nær.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er ikke så stø i portugisisk historie at jeg kan svare deg på det, dessverre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

siljehusmorLene AndresenIngeborg GAudhildLailaJulie StensethChristofer GabrielsenAnne-Stine Ruud HusevågHarald KEgil StangelandAlice NordliTine VictoriaAvaTor-Arne JensenHanne Kvernmo RyeRisRosOgKlagingJarmo LarsenFrode Øglænd  MalminGroSolEli HagelundAud Merete RambølBeate KristinNtotheaAstrid Terese Bjorland SkjeggerudalpakkaHilde Merete GjessingConniePilarisKjerstiSynnøve H HoelBjørg RistvedtEllen E. MartolLena Risvik PaulsenFindusChristoffer SmedaasAnn ChristinNina M. Haugan FinnsonBeathe SolbergJan Arne NygaardVannflaske