Jeg ble nysgjerrig på hva dere her inne tenker utifra dette spørsmålet som ble stilt på bokelskere på facebook her en dag.
Velger dere bøker helt spontant der og da, eller har dere lister som dere følger helt slavisk?
Hva tenker dere er positivt/ negativt med begge alternativer?

Selv er jeg egentlig veldig liste- og systemperson, men akkurat hva jeg skal lese må være spontant. Ellers tar jeg fort knekken på leselysten. Har prøvd med på flere alternativer for å få lest de bøkene som har stått lenge uten å friste lenger, men det skjer noe drastisk med leselysten da! Derfor er jeg spesielt nysgjerrig på hvordan dere som bruker lister får dette til å fungere?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 17 svar.

Jeg har kjent folk som driver med leselister, men jeg vet at en leseliste ville ødelagt lesingen for min del. Jeg har kanskje kjempelyst til å lese én bestemt bok, og da er det jo latterlig at listen skal bestemme at jeg ikke "får lov" før jeg har lest de andre som står først. Da dyrker man jo bare negative følelser rundt lesningen og det hele blir et ork. Lister skal være til hjelp, ikke gjøre tilværelsen slitsom! Men nå prøver jeg faktisk noe annet, og det er at jeg har en "gruppe" av bøker jeg vil lese før jeg glemmer dem bort i hyllene. Jeg var nemlig nylig i en leilighet der de ga bort alt mulig inklusive en FANTASTISK boksamling. Jeg vil gjerne lese alle bøkene jeg fikk der, men det er lyst og ikke tvang. Vil bare ikke at de skal glemmes i årevis og ikke bli lest.

Jeg elsker lister på andre områder, for eksempel kjedelige gjøremål. Å krysse av på listen motiverer til økt innsats. Og det å følge en ønskeliste hjelper en med å kjøpe det man virkelig trenger og vil ha i stedet for alt mulig rask man kommer over.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mest spontant:-),men jeg har en liste som jeg noterer tips fra familie/venner/kollegaer,og så har jeg noe å gå ut i fra når jeg skal velge en bok:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den eneste lista jeg har er de jeg låner på biblioteket, men der har jeg flere å velge i, for øyeblikket 30. Var meningen at jeg bare skulle ha max 10-15 bøker fra biblioteket på en gang, men etter at jeg lærte å bestille fjernlån selv og finner henvisninger i kildelistene i de bøkene leser har jeg sprengt det foresettet.

Forrige uke leste jeg Berømte svindlere av Eigil Steinmetz, en ex-bib bok først og fremst fordi den var liten nok til at jeg kunne ta den med i jakkelomma for å lese i mens jeg ventet på bussen. Mens jeg leste den, søkte jeg opp flere i samme serie, Aftenpostens dokumentarbøker og moderserien Politikens dokumentarserie og bøker av forfatterne av bøkerne i de seriene og bestillte meg Attentater og politiske mord av Steinmetz og Berømte kriminalsaker av Georg V Bengtsson som jeg hentet på Onsdag. I tillegg gravde jeg fram boka Fakes and Forgeries siden jeg viste hvor jeg hadde den boka. I tillegg bestilte jeg meg Sultan of Zanzibar - The Bizarre World and Spectacular Hoaxes of Horace de Vere Cole fra AdLibris siden jeg ikke fant en annen bok om samme mann og denne ikke fantes ved norske bibliotek.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er nok som deg, en liste-person. ELSKER lister faktisk, lager lister på alt ...men når det kommer til bøker ...vel, akkurat nå har jeg to lister liggende ...en liste med alle bøkene jeg har stående ulest i min hylle som jeg må få prøvd å lese noen av dette året. Og en liste med de ti bøkene som jeg synes virker mest spennende akkurat nå. Men så er det det da, at disse "lystene" mine (som jeg kaller det av mangel på andre ord) forandrer seg hele tiden, gjerne flere ganger om dagen. Så innen jeg er ferdig med en bok og skal begynne på en ny (klarer bare å lese en roman av gangen), så har jeg nesten garantert falt for en helt annen bok en noen av de jeg hadde på listene mine.
Så når det kommer til valg av bøker er lister helt ubrukelige. Så når jeg velger en bok, så blir det helt tilfeldig ut fra hva jeg føler for og interesserer meg mest for i akkurat det sekundet jeg skal velge en ny bok.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bare følger de uleste bøkene nedover i hylla, en etter en. Har gitt opp lister, og klarte aldri å bestemme meg for hvem jeg skulle lese. Det funker hvertfall best for meg. :-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg velger spontant. Som flere andre har påpekt så fungerer lesing fra en liste heller dårlig, og det blir mer plikt enn gøy på den måten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Spontant! Frivillig lesing etter lister fungerer ikke for meg. Da forsvinner enhver lyst til å lese.

Lister er kjekt hvis man har et eller annet konkret mål med lesingen, noe som kanskje er en del av grunnen til at jeg ikke liker lister. Jeg får trolig nok av dem i forbindelse med lesing av pensum.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg går på biblioteket. Der er det en hylle som bibliotekarene anbefaler. Det funker fint for meg. Der finner jeg alltid noe jeg liker!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Spontan, jeg mister interessen for boka om jeg føler jeg må lese den pga en liste jeg har. Jeg må ha lyst akkurat der og da til akkurat den boka jeg leser.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mine bokkjøp er ganske spontane og skjer gjerne etter at jeg har fått en tilbudmail fra en eller annen bokhandel på nettet. Men det er også noen bøker som kjøpes rett etter utgivelse, dette gjelder stort sett bøker skrevet av favorittforfatterene mine.

Når jeg sitter hjemme og skal velge en ny bok som skal leses er det ofte en bok i hylla som frister litt mer enn de andre, og da er det naturlig at den blir lest. Men det er noen ganger jeg ikke helt får bestemt meg, og da velger jeg som regel den uleste boka som har stått lengst i hylla.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er ikke sånn leseliste-person, så jeg har ikke noe fornuftig å komme med i den sammenheng. Men jeg har lister over innkjøp (egen bitteliten notatbok), leste bøker (ulempen her inne er at jeg er lat med å legge inn eldre bøker uten ISBN, har komplett liste håndskrevet) og en egen bok med ønskeliste, bibliotekliste, utklipp, rekkefølgene på bøker i serier jeg følger eller forfattere jeg leser alt av/ har mange publikasjoner, osv. Bl.a. for å vite hvor langt jeg er og ikke kjøper samme bok to ganger. Når jeg skal velge ny bok å lese er det ingen bevissthet til stede, kun lyst :-) Det som trekker mest, inntil jeg ikke finner flere bokmerker fordi de er brukt opp i en drøss med bøker. Skriver nesten aldri ned fakta/ fagbøker hvor jeg slår opp noe, det er annerledes med de jeg kaller "perm til perm-bøker"... Ser noen her nevner ulesthylla, hos meg er det hyllene, jeg hadde blitt deppa om jeg ikke hadde godt utvalg av uleste bøker. De som blir stående lenge trekker jeg ut i en egen bunke, og tar derfra iblant. Forøvrig ommøblerer jeg ofte i hyllene, bl.a. for å kamuflere for meg sjøl at jeg handler for mange bøker, men det virker ikke, så jeg får kalle det integrering av nye bøker i stedet...

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det samme gjelder nok for meg. Lister opplever jeg som press og stimulerer ikke leselysten på noen måte, jeg holder meg derfor til spontane bokvalg. Det fører ofte til at noen bøker blir i bokhyllene veldig lenge, men da får jeg hvertfall lest. Om jeg skulle presse meg til å lese en bok akkurat da listen sier det er jeg redd det hadde blitt lite lesing.

Fordelen med lister vil jeg tro er at det blir mer variert og systematisk lesing.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er en impulskjøper, og det er ikke særlig planlegging over det nei... Fordelen: Jeg kommer over og kjøper bøker som ofte overrasker positivt. Ulempen: Jeg har opplevd å kjøpe samme bok to ganger, og det er det jo strengt tatt ikke noe poeng i.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bokkjøp er som regel spontane, men ikkje tilfeldige. Som regel handlar det om at eg kjem over eit bra tilbod på, eller finn i kassert-kassa på biblioteket, bøker eg alt har merka meg som interessante. Ein sjeldan gang gjer eg impulskjøp av bøker eg ikkje kjenner til, berre basert på ein tiltalande tekst på bokomslaget, eller endåtil berre tittel, og sannsynligheita for slik lettsindigheit er omvendt proporsjonal med både prisen og sidetalet på boka.

Eg har som regel rundt 20 uleste bøker i bokhylla, og som hovudregel plukkar eg mellom dei eg har hatt ståande lengst i hylla, og på ein slik måte at det blir variasjon frå førre bok (sjanger, tidsrom, språk). Det er berre heilt unntaksvis at eg startar på ei bok som ikkje har stått ei stund i kø i bokhylla. Men det å bryte ut av dette mønsteret er også ein form for variasjon, og er forfriskende.

Så skal eg innrømme at boka som har venta lengst på å bli lest har venta ganske lenge. Ei dokumentarbok frå 1902 på nær 600 sider, på portugisisk, om ein militæraksjon mot ein opprørsk landsby i audemarka i Nordaust-Brasil. (Forøvrig same militæraksjonen som er skildra i boka "Dommedagskrigen" (ei håplaus oversetjing av den spanske tittelen etter mi ukvalifiserte meining) av Mario Vargas Llosa.) Eg har grudd meg til å take fatt på denne fordi eg veit at språket er såpass krevande at det blir ein del jobb å kome seg igjennom. Men i år skal den til pers, truleg rundt mars/april.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Når jeg kjøper bøker havner de i hylla med uleste bøker. Der er det oftest ikke mer en noen få bøker i hver sjanger som venter. Dermed velger jeg oftest bare sjanger og plukker den boka jeg ivrer mest for der. Riktignok vokser lengden på den ene sjangeren fortere enn jeg klarer å lese gjennom dem, så tidvis tar jeg innkjøpsstopp der intil jeg henter meg inn igjen.
Av ebøker har jeg til nå nesten utelukkende lest arc-bøker, gratis bøker mot et løfte om å gi en bokanmeldelse. Ebøkene har jeg nesten utelukkende lest i kronologisk, prioritert rekkefølge, med noen innskutte ønskebøker. Deriblant en lydbok, som jeg synes fungerer overaskende bra. Nå ønsker jeg å prøve flere av dem.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg bruker er vel midt i mellom, eller både og om du vil. Jeg har en liste på biblioteket med bøker som jeg kunne tenkt meg å lese. Listen er milelang og består av alt fra bøker som har vekket min interesse, bøker som er blitt anbefalt meg og bøker som av en eller annen grunn har vært i media eller fått gode kritikker. I tillegg har jeg jo en bokhylle hjemme med bøker som er bestilt, kjøpt og glemt avbestilt.

Jeg leser annen hver gang boka som står nederst på bibliotek huskelisten min, og annen hver gang fra bokhylla hjemme. Dette synes jeg fungerer bra. Har funnet mange gode bøker som jeg etter å ha lånt på biblioteket har gått til innkjøp av, også har en del av bøkene skuffet/ikke vært så interessant likevel. På denne måten har jeg unngått bom-kjøp av bøker de siste årene og spart penger og plass hjemme. Har ikke den aller største plassen til bøker hjemme, så dette er en fin ordning.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mest spontant. Men det er jo bøker jeg har lest om, blant annet de som har fått høye terningkast her inne, og hvis en yndlingsforfatter kommer med ny bok, da må jeg lese den med en gang. Ellers har jeg jo laaange lister, med bøker som jeg ønsker å lese. Det rare med disse listene er at flere bøker der sletter jeg , når de får stått på ønskeliste en stund. Akkurat som de mister interessen. Så spontant er nok det som griper meg. Og for ikke å glemme at det spontane ofte er på grunn av at jeg faller for coveret og titler, før jeg leser om handlingen...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

somniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinTove Obrestad WøienRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekStig TSynnøve H HoelHarald KIreneleserFindusBjørg Marit TinholtgretemorAvaKnut SimonsenPiippokattaIngeborg GKjerstiIngvild SritaolineLailaEvaHilde H HelsethConnieKaramasov11mgeJarmo LarsenSissel Elisabeth