"Mellom rødt og svart", Jan Guillou
Dette er den tredje boka om Lauritzen brødrene; i dette hundreårsprosjektet til forfatteren.
Denne boka tar for seg de ikke altfor koselige mellomkrigsårene. Det er ondt blod mellom folk og stater. Krigserstatningstema er oppe, og etter hvert brennes det bøker, teatrene blir sensurerte, inflasjonen er stor, Hitler, Wallenberg og Gøring blir introdusert. Den teknologiske utviklinga har skutt fart etter 1. Verdenskrig, og vi aner at 2. Verdenskrig blir mer mekanisk enn den forrige. Boka ender i det Hitler, den idioten, invaderer Polen.
Savner mer nerve i det mellommenneskelige forholdene, flere kvaler og dårlige valg i denne boka. Her er det historiske fakta, litt fra Sverige og mest fra Berlin, som driver historien fremover. Men den har jo spenning da. Det er jo mange homofile som har det litt vanskelig i dag, og det var nok ikke så lett på 30-tallet heller. I nedgangstider er det nok stort stress å være steinrik også, så både fattige og rike hadde sine problemer. Den eneste gruppa som liker sånne tider, er jo de som spiller på misnøye. Det har historien vist oss - det er det denne boka handler om.
Merker at lesegleden av disse bøkene synker proporsjonalt med utgivelsen, og vet ikke når eller om det kommer flere, men er ganske sikker på at jeg kommer til å lese de også. Det er nok vanskelig å skrive en lystig historisk roman om mellomkrigsårene, men det er absolutt interessant å lese. Tror nok jeg ikke har klart å omstille meg etter bakoversveisen og forventningene jeg fikk av den første boka, Brobyggerne.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Jeg har nettop levert boka tilbake til biblioteket, og jeg hadde ikke lest så veldig mye før jeg avbrøt. Jeg gidda ikke mere!!!!!!
Serien bygger jo på en veldig spennende historie/idé. Jeg har bestandig vært fenga av denne type romaner med historisk tilsnitt. Men det er en krevende øvelse!
Jeg føler at Guillou tværer dette ut i masse intetsigende pjatt, alt blir så langtekkelig uten noe driv. Jeg føler at serien startet relativt ok, men jeg synes Guillou langt fra har klart å følge opp.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke den beste boka nei, men gleder meg til fortsettelsen, nå først krigsåra, så går han vel inn i sitt glansområde; den kalde krigen etter hvert. Det tror jeg blir bra.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enig at den ble svakere og svakere, det skal noe til å følge opp bok nr 1 i serien. Tror allikevel at det kan bli spennende nå som ww2 kommer, og fyren er jo god på kald krig, politikk og slikt da - så jeg gleder meg til fortsettelsen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vet liksom ikke helt hva jeg mener om boka. Jeg er nok på den ene siden enig i det Steinar og Mari skrev for tre år siden. Guillou formelig trår vannet i deler av historien der han kanskje gjør forsøk på å skape interesse for hovedpersonenes sjel og liv? Samtidig er jeg også fremdeles kritisk til trangen til å gjøre sine helter nesten overmektige og allvitende, selv når deler av familien viser seg å ha spesielle utfordringer knyttet til nazismens framferd. For meg er det mest til ettertanke hvordan menn med en solid moderne, human oppdragelse kunne havne der de gjorde. En parallell til dagens fremmedkrigere? Jeg har tenkt å lese meg videre gjennom serien. Forventer at den fremdeles vil være ujevn, men at den har perspektiver og tilnærminger som kan være bra å tenke over for anglofile nordmenn.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja. Serien er svært ujevn. Det skal noe til å overgå den første boka. For ikke så lenge siden las jeg ferdig den sist utkomne; en litt spesiell bok, og jeg kan ikke røpe hvorfor., men det var ei veldig bra bok; så jeg er ikke i tvil på at jeg skal lese hele serien. Gleder meg til neste bok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Hanne Cathrine AasBjørn SturødBrit HonningsvågBjørg Marit TinholtKarin BergDemeterTine SundalSigrid Blytt TøsdalJohn LarsenTor Arne DahlRune U. FurbergAlice NordliAnn ChristinLeseberta_23BertysiljehusmorStig TMonica CarlsenInger-LiseGrete AmundsenKjell F TislevollTorill RevheimLisbeth Marie UvaagMarianne MHilde VrangsagenWilliam BillisonSraDevoralibrosBeathe ArnesenReidun SvensliMarit AamdalTor-Arne JensenNora FjelliBjørg RistvedtSolBookiacVibekeSigrid NygaardTone Maria JonassenLailamge