Jeg sikter da i første rekke til slike blogger som handler om menneskers kamp mot det tilsynelatende uovervinnelige(fedme, mobbing, ensomhet og alvorlige sykdommer). Regines Bok er et utmerket eksempel på en populær blogg som senere også ble til en bok med mening.
Er en f.eks. uhelbredelig syk persons jevnlige oppdatering av følelser og drømmer motiverende for andre i liknende situasjon, eller også oss andre for den saks skyld? Lærer vi av personens historie og blir bedre mennesker selv, eller gir vi egentlig blaffen ettersom tiden går?

Det forventes at vi skal dele våre medfølelse for de som skriver om sine problemer, men samtidig må det være lov å ha en kritisk holdning til dette fenomenet også. Eller? Å være selvutleverende har en lei tendens til å dra med seg flere som kanskje ikke er like utleverende. Når mennesket lider er det naturlig at dets fokus rettes mot seg selv. Da kan det være vanskelig å se at far, mor, sønn, datter, kjæreste osv. ikke er like bekvem med at personlige historier brettes ut for offentligheten til beskuelse i uoverskuelig framtid.

Er gevinsten av å skrive slike blogger så stor at vi (bloggeren) kan leve med de uskyldige ofre?

Beklager om også denne tråden blir for kontroversiell for dere. Jeg er samfunnsengasjert og mener å tro at folk her inne er nokså oppegående:)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 33 svar.

Ja.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bedre svar er det umulig å gi.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det virker for meg som du lever i en veldig svart/hvit verden. Jmfr. bokelsker/bimbo, samfunnsnyttig/egosentrisk visvas. I mellom det du beskriver finnes mange nyanser, mange fasetter. Du setter ting så veldig i bås. Verden er ikke slik, den er mangfoldig. Noe jeg regner med blogger også er. Selvfølgelig skal man ikke utlevere andres liv og historie, det er temmelig uetisk, men å være selvsentret i en vanskelig livssituasjon og å skrive seg gjennom den, kan være bra både for den det gjelder og de som leser. Det er et interssant dilemma du legger opp til, men slik du skriver blir det lett egosentrisk visvas og et dårlig forsøk på å provosere, jmfr, nest siste setning: "beklager om også denne tråden blir for kontroversiell for dere".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hvorfor velger du helt å overse alternativet "Samfunnsnyttig" som jeg skrev? Selvfølgelig finnes det uendelige nyanser, det er jo litt av poenget med tråden. Jeg er nysgjerrig på hva andre mener om temaet. Selv er jeg helt for den type blogger, men jeg forstår selvsagt de som ikke er det.

Du vet sikkert at det er umulig for andre å provosere deg, det er du selv som tillater deg å bli provosert.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvem har sagt jeg ble provosert av deg? Har levd litt for lenge til å bli provosert av visvas. Jeg sa bare at jeg tror at du er en type som prøver å provosere, ikke egentlig få i gang en saklig diskusjon.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Er ikke helt sikker på hva som er så provoserende ved denne tråden. Blogger er til glede for noe, til skade for andre. Det kan du kanskje si deg enig i. Som skrevet tidligere er jeg for slike blogger, altså at jeg mener de er samfunnsnyttige. Ofte har spesielt de yngre følelsen av at de er alene om sine vansker, da kan det være godt å enten skrive eller lese blogger om det. Det betyr ikke at det er utelukkende positivt, og ikke kan få konsekvenser for en selv og de rundt seg.

Virker nesten som at noen av dere har bestemt dere for på forhånd å være negativt innstilt på mine tema, uavhengig av hva det er.

Vi kan godt starte på en ny frisk for å få i gang en saklig diskusjon. Jeg starter: Synes du det burde være aldersgrense for å skrive blogger som handler om overgrep eller mobbing? (Selvopplevd).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva synes du selv?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg mener ja. Det burde være en aldersgrense. Selvfølgelig takler noen barn det, noen er jo mere modne enn andre. Men jeg liker føre var prinsippet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Brems nå litt. Kan noen forklare meg, hva er provosering?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Provosering er å gå inn for å irritere noen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

OKiii

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg ser ikke at du er ute etter annet enn å provosere med ditt eget egosentriske visvas.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg forstår godt at det er ukorrekt å være kritisk til ting du har en sterk formening om at er noe positivt, men politisk korrekthet er ikke noe for meg. Du leser nok også det jeg skrev med et litt i overkant kritisk blikk selv. Viser da til det jeg skrev om Regines bok. Flere eksempler på gode blogger finnes selvfølgelig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sukk. Når man slipper opp for argumenter, er det et billig triks å stemple sine meningsmotstandere som "politisk korrekte".

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Hyggelig at du blander deg inn:) Lurer på om vi har en aldri så liten generasjonskrasj her inne.
Men jeg har stor respekt for de eldre, så jeg skal ikke diskutere med deg.

Og ja, jeg skriver "eldre" med all respekt. Godt mulig at du selv ikke regner deg i den gruppen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Engasjement er som oftest et pluss. Håper vi kan få flere engasjerte innlegg av deg selv om jeg har noen kritiske innvendiger i det som nå kommer.

Som mange påpeker i denne tråden (og andre tråder) så kan du gi inntrykk av å ville provosere i flere av trådene dine. Mulig du mener at dette er din måte å få igang debatt på, men du risikerer å støte noen fra deg (som ellers kunne kommet med nyttige innspill).

Jeg synes også, som noen her skriver, at du har en tendens til å bås-sette tema og mennesker og tenke noe svart-hvitt.

Nå (over her) skrev du nettopp til Lillevi at du har stor respekt for eldre, men i et svar til meg i går skrev du at du hverken liker eldre eller kvinner... Håper du forstår at sånt ikke går i din favør...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

... og også bruke alderen...
Må si du har en egenartet måte å vise din respekt på.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Synes du ikke at alderen er en viktig faktor i menneskers forhold til hverandre? Det synes jeg.
Jeg snakker om forskjellige ting avhengig av personens alder. Med barn snakker jeg naturligvis om fotball og bikkja. Med de på min alder kvinner, jobb og trening. Mens de eldre liker jeg å snakke historie og politikk med.

Du som har såpass mange år flere enn meg på jorda har sikkert andre interesser enn det jeg og mine jevnaldrende har. Det er jo bare helt naturlig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Na er vel tråden havnet litt ut på viddene her, - aldersdiskusjonen hører vel kanskje heller hjemme i tråden om bøker til eldre, eller den tråden du slettet. Men jeg hiver meg innpå likevel.

Nei, jeg mener bestemt at man ikke bare kan dele opp mennesker i alder. Jeg har nettopp mista ei nær tante på 76 år. Med henne snakket jeg blant annet om psykoogi og menneskets mentale tilstand i ulike situasjoner. Dette fordi her hadde hun sine interesser. Hun likte også å lese og vi diskuterte ulike bøker vi hadde lest. Så har jeg andre kjente i akkurat samme alder som slett ikke interesserer seg for slike emner og da blir samtale-emnene andre. Har vi felles interesser prater vi kanskje om det, har vi ikke det blir det vel kanskje mer småprat. Jeg har venner i ulike aldre, både ynge og eldre enn meg selv og jeg klarer ikke å se at jeg "tilpasser" samtaleemner etter alder, - heller etter personlighet og interessefelt. Om de er 20 eller 60 spiller liten rolle!

Men selvfølgelig er noen interessefelt tilpasset alder og livssituasjon. Er man 25 og småbarnsforeldre har man ofte venner i samme alder og samtalene dreier seg ofte om ting som berører deres hverdag. Jeg har beholdt mange av mine barndomsvenner og da er jeg mest sammen med dem i sosiale lag. Men når det gjelder andre interesser utenom det rent "vennemessige" opplever jeg at kurs jeg går på f.eks har en herlig blanding av alder, - da er det interessen som binder oss sammen og slike bekjentskaper/vennskap kan ofte bli sterkere enn de rent aldersbetinga vennskapene.

Kanskje du skulle slutte å sette folk i bås og heller se litt "bak" hvert enkelt menneske? Da tror jeg du vil få mange gode opplevelser :-)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Det høres jo veldig fint ut å se bak hvert enkelt menneske som du sier, men det er ikke alltid det er så praktisk gjennomførbart. Å sette folk i bås er noe vi alle gjør. Når vi planlegger aktiviteter for forskjellige aldersgrupper på Frivilligsentralen gjør vi det. Du fikk meg til å tenke på en plakat vi har hengt opp i nærområdet, dans for de eldre står det på den... Jeg bør nok gi beskjed til Røde Kors om å kutte ut slike båssettinger. Boxen for barn og ungdom bør vi nok også omformulere. Tror faktisk at Røde Kors har en lang vei å gå ennå, de bør nok lære seg respekt for enkeltmennesket:)

At aldersdiskusjonen etter din mening ikke passer på denne tråden får vi bare leve med, det er tross alt kun en tråd jeg har startet som blir ødelagt. Det kan jeg godt leve med:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Selvfølgelig må man ha lov til å planlegge aktivitet for forskjellige aldersgrupper, men det er viktig å ha klart for seg at det er enkelt individer du henvender deg til. Personlig kjenner jeg to damer som begynte å studere tysk på universitetsnivå etter at de hadde fylt 60 år. Så eldre er ikke en ensartet gruppe, det tror jeg heller ikke du tror de er.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men som jeg har skrevet et eller annet sted så er dette en lesering i regi av en frivillighetssentral som er åpen for alle. Gjennomtrekket er relativt stor. Da blir det litt krevende for meg å få tid til å bli bedre kjent med de. Kanskje jeg burde starte en strikkeklubb som skalkeskjul for å få mere informasjon fra de? Hmm... Er ganske frustrerende at mange dropper ut med en gang vi har ei bok de ikke liker, uten å ha sagt et pip om det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg forstår at du er i en vanskelig situasjon, det er nok umulig å finne en bok alle liker. Du kan jo be dem komme med forslag til bøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har gjort det. Får vel skrive ferdig ei bok selv. Kanskje det funker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ser ut som det er en vanskelig oppgave du har påtatt deg, synd du skal bli møtt med misnøye når du viser et så godt initiativ. Det er alt for få som stiller opp på frivillig arbeid, da er det synd å bli møtt med negative holdninger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er ikke så farlig. Jeg meldte meg som frivillig for å utfordre meg selv, gjøre ting jeg ikke er komfortabel med. Forhåpentligvis vokser jeg på erfaringene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vokser nok på erfaringen men det hadde nok vært enklere å starte et språkkurs, da ville bare de som er interesert møte opp.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

se litt "bak" hvert enkelt menneske

Dette er et viktig poeng. Ordet respekt kommer fra det latinske respicere, som nettopp betyr se tilbake eller se en gang til. Takk for et godt og saklig innlegg, Hilde.

Tore - du sier du har stor respekt for eldre mennesker. Jeg håper du legger deg betydningen av hva respekt er, på sinne.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Synes din negativitet overfor meg begynner å bli litt smålig, men greit nok.
Som sagt har jeg stor respekt for eldre, dog ikke mere eller mindre enn for andre aldersgrupper.
Respekt for meg er å være til for den personen, hjelpe og forhåpentligvis gjøre deres liv litt bedre. Noe jeg føler jeg gjør, om enn så lite mitt bidrag i det store og hele er.
Jeg har min tolkning av hva respekt er, trenger ikke å Google meg fram til den korrekte definisjon:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Synes du det var respektfullt av deg i går å skrive til meg at du ikke liker eldre? Det, og at du ikke liker kvinner, skrev du nemlig senest i går...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

??? Hvor har du fått slikt fra? Nå tror jeg jammen du har drømt:)
Men jeg kan godt komme med motargumenter. Jeg og bikkja skal i løpet av uka bli besøksvenner på et eldrehjem. Et eldrehjem jeg besøkte ofte mens min mormor lå for døden der.
Min lille lesering har så langt bestått kun av kvinner jeg setter i gruppen eldre, pensjonister er nok et bedre ordvalg, og trivdes med det. Jeg kan godt innrømme at jeg utenom Frivillighetssentralen ikke har særlig kontakt med eldre, en sjelden gang vil de hilse på bikkja men ikke mere enn det. Dessverre er det slik at jeg trives best sammen med jevnaldrende, men det betyr jo ikke at jeg misliker eldre.

Over til kvinner:) Jeg har heller ikke hevdet at jeg ikke liker kvinner. Faktisk har jeg kun en guttevenn, resten er kvinner. Siden min far var utro mot min mor når jeg var 10-12år og hans alkoholmisbruk har jeg aldri følt meg helt komfortabel blant menn. Kvinner derimot liker jeg godt. Noen liker jeg selvfølgelig ikke. Kan nevne at jeg er heterofil og har kjæreste, gjett hvilket kjønn den personen er:)

Greit at du vil debattere, men fint om du er mere etterrettelig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Et stykke nedover i denne tråden skrev du at"dessverre får jeg bare bekreftet at jeg ikke liker kvinner eller de som er eldre". Dine egne ord for 19 timer siden:

http://bokelskere.no/tekst/231853/#n_231859

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Av dere her inne, ikke bekreftelse fra meg selv:) Noen her inne liker å vri det jeg mener til å bety at jeg ikke liker eldre og kvinner.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Anne Berit GrønbechJulie StensethNinaEgil StangelandAnne Lise JohannessenMangosaft45Bjørg Marit TinholtØystein LHarald KKaren PatriciaLena512SiljeNeda AlaeiLeseaaseTanteMamieMetteElin HuglenBerit REllen E. MartolKathrine HaaheimTorill Elisabeth RevheimIngeborg GsomniferumPiippokattaToveIngunn SBritt ElinRita KathrineIdaMonica CarlsenToneKristin F. JørgensenKarin BergVigdis VoldRufsetufsaTone HStine_JBerit B LieWenche VargasFlettiette