Fin kort-analyse av boka. Men jeg er ikke enig i at den ikke er dyster. Dysterheten er pyntet med gode porsjoner syrlig sarkasme, ramsalt galgenhumor og destruktiv hedonisme. Men jeg vil uansett si dette er så dystert som noe jeg har lest.

Jeg er litt usikker på om jeg synes tiden har gått litt fra dette verket. Jeg personen i boka setter seg på en måte utenfor den mennesklige ondskap, og omtaler andre mennesker som om han ikke er del av denne gruppen selv. Og selv om det er ganske fornøyelig å lese om hans beskrivelser av "de små bjørnene" og hvordan mennesker er lemuriske, så er det besnærende hvor lett og behagelig der er å definere ondskap som noe utenfor seg selv, som en egenskap andre har. Og det rimer litt dårlig i en bok som setter seg fore å virkelig gå inn i og fortså fenomenet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Jada, dette verket var dystert, men ikke SÅ dystert som jeg fryktet på forhånd. Det forhold at jeg "leste" disse bøkene med Nils Ole Oftebro som oppleser, bidro nok også til mitt inntrykk. Oftebro leste så fantastisk - full av ironisk og syrlig sarkasme, fandenivoldskhet etc. Og jeg-personen var nok aldri så lite ond selv også ...

Jeg synes ikke tiden har gått fra disse bøkene. Mer enn i noen annen tid er verden så full av onskap at flere burde lese bøkene!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kanskje jeg gikk i den fella å se på jeg-personen som litt for mye som Bjørneboe selv. Hvis jeg betrakter jeg-personen med litt mer analyse briller, så kanskje det gir meg mer?

Ift. aktualiteten av disse bøkene, jeg tror jeg betrakter dem som "raddis-litteratur", og kanskje blir litt i overmåte skeptisk av den grunn. Nå skal jeg gi meg i kast med Kruttårnet, etter et lite dypdykk i Philip Roth, så skal vi se om den gir meg noe mer, og om jeg gir meg i kast med Stillheten etter det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg synes du har helt rett i at dette er raddis-litteratur. Det er vel egentlig alle bøkene til Bjørneboe? Han var jo i mot alt som kunne forveksles med det bestående.

Jeg er ingen stor Bjørneboe-kjenner, så jeg ønsker ikke å gi meg ut som en som liksom har forstått alt. Men jeg har mange meninger om ham likevel. ;-)

Det jeg har lest av Philip Roth har vært fantastisk! Og enda er det mer jeg ønsker å lese av ham.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Grete AastorpHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinTove Obrestad WøienRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekStig TSynnøve H HoelHarald KIreneleserFindusBjørg Marit TinholtgretemorAvaKnut SimonsenPiippokattaIngeborg GKjerstiIngvild SritaolineLailaEvaHilde H HelsethConnie