Ja, så skulle altså jeg få æren av å åpne diskusjonen av Knausgårds kamp nr.4. Vel, diskusjon og diskusjon, vi kan vel være ærlige og kalle det et menighetsmøte, for jeg er en av hans disipler. Mannen skriver med en forførende penn (og er han ikke litt snarlik bildet vi har av Jesus). Jeg synes fortsatt han er best i de partiene hvor han skriver om forholdet til faren. Da hugger det til i magen, det er ubehagelig å lese og det gir meg ståpels. Jeg har ennå ikke kommet helt over slutten, som bare var til å le av, regner med at det var tilsiktet. Halleluja!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Viser 36 svar.

jeg synes boka er hysterisk morsom. han er jo så utrolig teit, og tror virkelig han er noe stort. fantastisk. har ledd høyt og lenge flere steder i denne boka.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det kalles "ung"

Godt sagt! (0) Varsle Svar

haha. ja. Men for en grusom avslutning. Han fikk hvertfall meg overrasket der. Synes ikke avslutningen kan forsvares med noe. Den var bare ekkel, lettvint og billig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enig, og Knausern slipper unna med det...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg syns også at partiene der han skriver om forholdet til faren er de mest fengende; de tar tak i meg på en måte som både er uhyggelig, skremmende, trist og nært og søkende... Jeg får inntrykk av mange motstridende, ubearbeidede følelser som han må jobbe seg igjennom. Det er terapi i å skrive... - Sikkert mange av oss som kunne gjort det samme for å gjøre opp med seg selv og gamle opplevelser fra barndommen og ungdommen, slik KOK har gjort her. Jeg likte bok nr. 3 best, der han tar for seg barndommen, og der faren blir beskrevet som den uhyrlige tyrannen, men også den hjelpeløse, mislykkede farsfiguren han egentlig er. Her skapes grunnlaget for guttenes traumer og problemer som følger dem resten av livet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Leste "Ute av verden" rett før bind 4 kom ut. Litt gøy å lese fiksjonsversjonen først (hundrevis på hundrevis av sider) og så gyve løs på "virkelighetsversjonen" av akkurat det samme stoffet. Tilsammen 1200 (?) sider om det ene året hans i Nord-Norge. Ville sikkert tatt knekken på en litt mindre ivrig KOK entusiast. Når det gjelder slutten på Bind 4 er jeg enig med Hilde S H. Ble han plutselig lei? Jeg tror kanskje han kikket på klokken og sidetallet og fant ut at nå måtte han snart begynne å tenke på bind 5... Som jeg venter spent på. I mens er det tid for En tid for alt

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, så var jeg ferdig med bind 4. Nei, kan godt hende at bind 4 er bra, - men nå er jeg litt lei av hele KOK! Kanskje ikke så lurt å gi ut bindene i så rask rekkefølge? Kanskje ikke så lurt av meg som leser å lese alle etterhvert som de kommer ut heller? Og slutten av boka? Den brøt med det meste synes jeg, - også måten å formidle det på. Kanskje tilsiktet, - eller var kanskje forfatteren selv begynt å bli litt lei..??..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Knausgård har gjort det igjen. Lei er han nok neppe. Jeg sitter med tanker om; hva skjer på turen nedover Europa, hans første ekteskap - her venter jeg i spenning. Jeg synes fremdeles bok 1 og 2 er de beste, dette skiftet mellom nåtid og fortid, dyktig gjort. Kjenner at jeg nok har godt av litt Knausgård fri, men hiver meg nok over bok fem med en gang den er tilgjengelig. Synes de som ikke liker Knausgård bør la være, de bør finne andre bøker å lese. Sånn gjør iallefall jeg når jeg leser forfattere jeg ikke setter særlig pris på, da leser jeg ikke flere bøker av samme forfatter. Sånn er det med den saken. Jeg mener Karl Ove Knausgård er en dyktig forfatter ikke bare med "Min kamp", men også med de to foregående; "Ute av verden" og "En tid for alt".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

He, he ja var ikke slutten bra! Den mannen kan kunsten å overraske;-) Jeg har lest debutboka "Ute av verden" i påska og synes den hever seg over MK4. Mens jeg leser så tenker jeg at dette er for ubehagelig, dette vil jeg ikke være med på. Allikevel leser jeg pal hele dagen i håp om at ting skal ordne seg. Dette til tross for at jeg vet at ting aldri blir som før etter dette. Det er det som gjør det så bra og er en av grunnene til at jeg leser Knausgårds bøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tror jeg er litt enig med deg der...godt med en Knause-pause nå, har en lang en jeg etter de tre første. Passer fint at jeg må vente på lydbok 4 på biblioteket. I mellomtiden har jeg virkelig hygget meg med "Jarle Klepp"-bøkene og et lite Proust "prosjekt" jeg holder på med. RandiA

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lei???Knausgård??? Selv kan jeg ihvertfall ikke få nok - har såvidt begynt på bind nr. 4 og synes de 3 jeg til nå har lest har vært fantastiske leseopplevelser. Bind 3 måtte jeg til tider legge til side et par timer fordi hans skildringer av den tyranniske, krenkende satanen av en far ble sterkt å fordøye. Men nå gleder jeg meg uansett til resten av bind 4 så får vi se om den "lever opp til" de 3 andre så langt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg deler dine leseopplevelser. Jeg merket meg særlig at han i bok fire viser hovedpersonens vei mot alkoholisme. Han kopierer farens handlinger og velger hans flukt når problemene tårner seg. Jeg er helfrelst på Knausgård og venter spent på neste bok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enig i at forholdet til alkohol hviler skjebnetungt over denne boka. Starten i eneren viser jo allerede dit. Det tar ikke lang tid før han forteller at han har sluttet å drikke. Et annet utviklingstrekk han deler med faren og som kommer tydelig fram i fireren er vel avstanden til menneskene rundt ham.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

jeg er litt utafor ang disse bøkene, men denne tråden regner jeg med er full av eksperter så jeg kommer med et lite spørsmål: hvorda type bok er det? er det roman? biografi? biografisk roman? OG; burde jeg lese dem?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ekspert vil jeg ikke kalle meg, heller en groupie, så jeg har ikke så mye negativt å si om produksjonen til Karl Ove;-) I påska har jeg lest debutromanen hans "Ute av verden". Handlingen ligner på den i Min kamp 4, men hovedpersonen heter noe annet og tillegg er han 26 år og ikke 19 som i MK4. Boka har større litterære kvaliteter enn MK4 synes jeg. Jeg ville ha begynt med "Ute av verden" for å bli litt kjent med forfatteren. Til ditt spørsmål om hva slags bok "Min kamp" så kan den vel kalles en oppvekstroman, men den handler også om hovedpersonenes voksne liv. Det er en blanding av selvbiografisk materiale og fiksjon. Det ligger også opptak av Bokprogrammet inne på NRK sine sider, hvor Knausgård blir intervjuet om Min kamp bøkene. verdt å se hvis du er nysgjerrig på forfatteren.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

tusen takk for svar :) skal sjekke ut bokprogrammet på NRK :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enig med deg i at sistesetningen overrumplet fullstendig! Generelt synes jeg at fjerde bok er den morsomste Min kamp-boka til nå. Karl Ove Knausgård som 16-,17- og 18-åring er utrolig komisk (ufrivillig, oftest), mye morsommere å lese om enn den kjedelige åtteåringen vi traff i tredje bok. Det beste med fireren mener jeg er selve tonen, hvor selvhøytidelig og selvbevisst Karl Ove Knausgård i tenårene er. 18-åringer eier som kjent verden og vet alltid hva som er best og riktigst, noe jeg synes teksten tar tydelig på kornet. Boken har nesten ikke noe språklig distanse til innholdet, det ER en ungdom som skriver, nesten hele tida. Forfriskende. Interessant også å følge den spede begynnelsen av hans forfatterkarriere. Sekvensen hvor han etterlikner Kjærstads postmodernistiske skrivestil: priceless! Synes også det var på tide å få et litt mer nyansert bilde av faren, og det får vi i dette bindet.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Høres bra ut...nå har jeg hatt en LAAANG Knause-pause mens jeg har ventet på bok 4 (lydbok) og den fikk jeg i dag. Så nå er jeg mottagelig for en ny Knause-dose. (Tror jeg gjør ferdig Imot kunsten først, når den nå er påbegynt. Den lover i hvert fall godt..om forfatteren har valgt tittelen Imot kunsten, så er i hvert fall hans språklige nivå på et høyt "kunstnerisk nivå" )

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Utrolig lettlest, blåste gjennom på et par dager. Stiller ut den 18 år gamle Karl Ove til latter. Apropos Kjærstad: Unge Knausgård går Jonas Wergeland en høy gang når det gjelder interesse for kvinner, dog uten magisk penis.

Mye drikking, spying, festing og begjær. Beste refleksjon: Om hvorfor vi synes vår egen avføring lukter greit, men synes vårt eget spy lukter forferdelig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Høres oppløftende ut...da skal jeg ikke falle fra enda, har bare litt igjen av 3, og begynte nesten å gå litt lei av den "kjedelige", penisfikserte åtteåringen. Selvgod og skråsikker var han til tider også, men innimellom får man lyst til å tørre tårene hans og trøste han. (Tenk at moren kunne kjøpe en blomsterbehengt jentebadehette til han da, når han skulle på svømme-trening med tøffe gutter....)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enig med deg at bok 3 var ikke like fengende. Manglet de spennende skiftende i tid. Har akkurat begynt på nr 4 og håper at det tar seg opp igjen. De to første likte jeg veldig godt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Siste delen var nesten slett, (har et innlegg en annen plass om det)....vel mye intetsigende pubertalt vis-vas, trekker aldri skriveferdigheten hans i tvil, men det temaet ble uttværet til det nesten tåpelige. (Den dårligste delen av de tre jeg har lest)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så morsomt å lese din kommentar, Elen! Jeg ble nesten litt deppa av å lese kritikkene av bok nr. 4. Hadde det ikke vært for at jeg MÅ konsentrere med om en annen bok som skal diskuteres i boksirkelen jeg er medlem av, ville jeg umiddelbart kastet meg over 3´ern og 4´ern ... jeg kan nesten ikke vente!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så hyggelig! Jeg synes boka har fått ufortjent mye negativ omtale i media. Gled deg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er jeg glad for å høre! Kritikerne fikk vel såpass med refs for sin unisone begeistring mht de tre første at de nå virkelig skulle vise at de også kan være kritiske .... håpet jeg det dreide seg om ... ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er bare ferdig med to av bøkene og tenkte at jeg skulle ha en liten pause før jeg begynner med nr. 3 ... Men jeg merker at det rykker i armen hver gang jeg går forbi bunken med bøker hvor den ligger. ;-) Jeg opplever også at beskrivelsene av hans forhold til faren tar tak i meg. Svarte for øvrig bok nr. 4 til forventningene?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg synes du er god som klarer å holde deg;-) Bok nr.4 svarte nok ikke helt til forventningene, men sånn blir det vel når noe er hypet opp. Det var lengre mellom godbitene. Det kan også være at det er færre partier med selvransakelse i denne boka selv om fylleangstpartiene, og de er det endel av, tar seg godt av dette. Ingenting av dette hindret meg i å lese boka på en kveld... Lurer på om jeg skal lese "Ute av verden nå" i påvente av neste bok?

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Er godt inne i 3 jeg også nå, men snakket med noen i dag som hopper over 2 og 3, leser 1 og 4..hva synes dere om det? Jeg kunne ikke tenkte meg å lese denne romanen (dvs alle 6 bindene) uten å lese alle delene, og i kronologisk rekkefølge, jeg finner det i hvert fall viktig her..å få med seg rubb og stubb,(he,he) og ikke miste kontinuiteten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

...men det tiltaler meg ikke...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Begynte på Ute av verden for noen uker siden, men utsetter videre lesing av den til jeg er ferdig med MK 4, som jeg nettopp har startet på. Fikk den fra haugenbok.no igår, og MÅTTE bare begynne å lese den straks. De tre første er i alle fall suverent godt skrevet og en fryd å lese.
Har hørt/lest at bok nr. 5 ikke kommer før i august. Noen som vet noe om det?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har fått vite idag at MK5 kjem ut i slutten av mai. Syns at det er kjedeleg å lese andre bøker etter å ha lest dei fire Kampane som er komne ut til no:-. Utruleg fascinerande lesnad, kjem nesten ikkje over det. han skriv om sjølve livet, det livet som vi alle kjenner. Sjølv om han er mann og 12 når yngre enn meg så er det til å kjenne igjen. Og det gjeld bekriving av både barn, ungdom og vaksen. Gleder meg til MK5 kjem i mai:-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er lenge siden jeg har kjent et sånt sug etter å lese noe som jeg kjenner med disse bøkene. Er det noe med gjenkjennelsen som du skriver ? At han legger seg så tett opp mot følelsesplanet ? Føles nesten umulig å lese noe annet mens jeg venter på 5'ern. Prøvde meg på "Dama som gikk på dører" av Roddy Doyle i går kveld, men det vil seg liksom ikke helt. Kanskje jeg rett og slett skal gå løs på "Ute av verden" eller "En tid for alt". Burde rekke i hvert fall en av dem før mai hvis de er like fengende som Min kamp.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I følge forlaget: fjerde, femte og sjette bok utkommer våren 2010. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så lenge til! Ja, det må vel finnes andre bøker å lese i ventetiden... Blir interessant å høre hva du synes om firern!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Amanda ANinaKirsten LundJulie StensethChristoffer SmedaasGrete AastorpKatrinGSvein Erik Francke-EnersenEmil ChristiansenGro-Anita RoenOdd HebækMarianne MSynnøve H HoelReidun SvensliBerit REllen E. MartolPiippokattagretemorAnn ChristinVibekeAnneWangHarald KReidun VærnesToveHanne Kvernmo RyeMarteBjørg L.Mads Leonard HolvikIngunn SAndreas BokleserEivind  VaksvikMarenTonesen81BenedikteTove Obrestad WøienKristine LouiseAnne Berit GrønbechIngunnJRufsetufsaJarmo Larsen