I denne romanen, som mest kan minne om en novellesamling, knyttes samtlige historier til menneskene som bor i Murboligen i Odda. Her treffer vi mennesker som drømmer om noe mer enn det som har blitt dem til del så langt i livet. Noen er utro, andre drømmer om å være utro uten å våge å ta spranget fullt ut, og atter andre drømmer om å leve uten å våge det heller. Det såkalte bygdedyret skildres på godt og vondt, herunder sladderen om dem som liksom ikke passer helt inn i det lille samfunnet. Historien om vakre Betsy og skildringen av bygdas syn på henne, som skifter etter hvert som hun blir eldre - selv om Betsy fremdeles er den samme - gjorde sterkest inntrykk på meg.

Historiene har en sjelden nerve, og kanskje skyldes dette at det er mye som vekker gjenkjennelse. Grytten lirer av seg det ene mesterlige personportrettet etter det andre, og dette må virkelig være noe av det beste som er skrevet innenfor genren. Jeg har ingen problemer med å forstå hvorfor nettopp denne boka har fått så mange priser.

Jeg vil spesielt anbefale lydboken, hvor hver av historiene har fått sin egen stemme, tilpasset den enkelte opplesers temperament og personlighet. At boka er skrevet på nynorsk gjorde den bare enda bedre!

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Er så enig. Dette var veldig bra. Har vært en del i Odda, ihvertfall stoppet det på vei til hytta, så dette var interessant. Svigemor er der fra så tror jeg må ta opp noen saker med henne;)

Likte at det var forskjellig opplesere. Synes alle var gode, men Jon Eikemo var litt rar/ lite troverdig da han skulle gi stemme til en ung kvinne. Han passer best til å spille eldre og litt shabby menn.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har skjønt på en venninne fra Odda at Murblokken ikke helt var det beste sted å bo. Jeg elsket boken og synes den sier mye om livet og husker også forandringer i tid fra en generasjon til en annen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den blodmidden var litt ekkel:(

Jeg må innrømme at jeg begynte på denne (lyd)boken uten å ha satt meg inn i hva dette gikk ut på. Ble derfor overrasket da det var mange korte historier med en fellesnevner, nemlig murboligen. Alle disse skjebnene som forteller historiene sine, er både gripende og tankevekkende. Snakket med en kollega fra Odda om episoden med kassadamene på Domus, de kommer jo ikke så heldig ut;) Hun sa det hadde vært en del snakk om akkurat dette. Grytten henger jo ut en del folk ved å beskrive et så lite sted som Odda på godt og vondt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ofte er det dine bok-kommentarer som avgjør hvilken bok jeg plukker ut fra bokhylla, Rose-Marie. Jeg ble ikke skuffet denne gangen heller.

Og nå lurer jeg på hvorfor jeg ikke har lest noe av Frode Grytten før? I denne boka blir man sugd inn i de mest fantastiske historier! Den uvanlige kjærlighetshistorien mellom "Prinsessa av Burundi" og Adam Bodor, månelanding på rådhustaket, securitasvakta som drømmer om å bli politi, bokseren som ville lære å slåss, "Fittetjuven" som bruker grunnsteinen fra rådhuset som håndbrekk og ellers mangler alle sperrer, og mye, mye mer. Her er sårhet, kjærlighet, utroskap, frustrasjon, aggresjon, røff humor og - ja, her fins vel i grunnen det meste?

Grytten har en knapp skrivestil, men det er så presise beskrivelser at jeg ser alt sammen klart for meg. Det er vanskelig å trekke ut noen favoritter fra disse historiene siden alle er gode. Men "Å kaste hatter opp i lufta" pirret nysgjerrigheten til å finne ut hvem Pio Nock var. Jeg fant ut at han var en berømt klovn, sjonglør og linedanser. Han hadde et nummer hvor han balanserte på line med en flokk løver under seg i manesjen, og som ventet på at han skulle falle ned. Han døde i manesjen 77 år gammel av hjerteattakk.

Jeg tror jammen jeg har funnet en ny favorittbok!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Så hyggelig å høre!!!!! Din kommentar om boka får meg jo til å få lyst til å lese den om igjen med en eneste gang! ;-) Jeg elsket denne novellesamlingen, hvor Grytten har fanget absolutt alle sider ved det å bo på bygda!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du verden så fint han skriver, med fint mener det er så behagelig å lese. Fin flyt og nynorsken er så vakker, tror jammen jeg har blitt fan av den godeste Frode Grytten.
Hans bok "Dublin" er også så utrolig bra, en av mine favorittbøker.
Rose-Marie du skriver som vanlig flotte kommentarer og jeg lener meg behagelig til det du skriver.
Han formidler fortellingene på en likefrem og naturlig måte, og selvsagt kjenner en seg igjen mange av situasjonene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Stine AskeMads Leonard HolvikIngebjørgGroStig TChristoffer SmedaassiljehusmorCarine OlsrødBrit HonningsvågAlice NordliHarald KHanneTine SundalAnne-Stine Ruud HusevågEllen E. MartolStian AxdalBjørg RistvedtHeidiElin FjellheimEirin EftevandChat_noirGodemineRufsetufsaMorten MüllerHanne Kvernmo RyeHallgrim BarlaupHilde Merete GjessingPiippokattaBente NogvaDaffy EnglundMargrethe  HaugenIngunn SVannflaskeLisbeth Marie UvaagMaikenStian B. HopeMarianne AugustaRandiACathrine BoreMorten Jensen