Søskenparet Småen (Jean Louise) og Jem vokser opp i en liten sørstatsby i USA i 30-årene. Moren døde da de var små, og faren Atticus, som er sakfører, gjør det han kan for å gi barna en så god oppvekst som mulig.

Den dagen Atticus blir pålagt å forsvare en sort mann som er anklaget for voldtekt, starter problemene. Mens Atticus selv takler dette med stoisk ro, får barna høre mye stygt både fra voksne og barn. Under rettssaken står troverdigheten til en hardt arbeidende sort mann mot troverdigheten til en familie hvis far drikker og aldri har gjort et ærlig arbeidsslag i hele sitt liv. Har den sorte mannen i det hele tatt en sjanse? Dessverre er dette en problemstilling som er høyst aktuell mange steder i verden den dag i dag.

Boka er nydelig skrevet! Atticus er en raus og varm far, og Småen - jeg-personen i boka - en herlig liten rebell av ei gutte-jente på knapt ni år. Jeg beklager sterkt at den ikke var tykkere!

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Viser 10 svar.

Har bare lest denne på engelsk, og det virker helt feil at Scout skal hete Småen.... :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Var den boken som for første gang viste meg urettferdigheten og det ulogiske i verden.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja, ei av dei bøkene som gjorde sterkast inntrykk på meg i ungdommen. I dag har dei elevane i den vidaregåande opplæringa som skal ha eksamen i engelsk i morgon, fått førebuingsmateriale der temaet er "Reading for information, learning and enjoyment". Her står eit sitat av Homer Simpson: "Books are useless! I only ever read one book, To Kill A Mockingbird, and it gave me absolutely no insight on how to kill mockingbirds! Sure it taught me not to judge a man by the color of his skin ... but what good does that to me?"

Eg gav elevane mine det Mark Twain-sitatet som kjellk har som motto: "A person who won't read has no advantage over one who can't." Så får vi sjå om oppgåvene er slik utforma at dei får bruk for det.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Hvordan gikk det med eksamen?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her gjeld nok teieplikta mi. Men eit interessant prosjekt kunne vere å gå inn i oppgåvesvara på landsbasis og sjå kva dei unge hadde skrive om lesing.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enig med deg i det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En moderne klassiker, vistnok pensumlesning i de fleste amerikanske skoler. Med rette.

Jeg anbefaler forøvrig filmen fra 1962, med Gregory Peck som Atticus og Robert Duvall som Boo Radley. Om filmen på imdb

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Den filmen har jeg sett! Den er fantastisk!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har nettopp avslutta ei god lesestund, med ei svært god bok. Og filmen - den vil eg gjerne sjå! (Trur eg må ha sett den, men ser den gjerne igjen no)

Sjølv om vårsola varma godt i kveld, så var det like mykje boka som gav ei uforgløymeleg stund. Tenk å ha ein far som Atticus!!

Godt sagt! (5) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Harald KThomas KlakeggAnne-Stine Ruud HusevågLailaHeleneJulie StensethVannflaskeJorund KorbiElin Skjerengkjell kHildeTorill Elisabeth RevheimErika HazelIngunn SBeritBKaroline RøyskattEmilieskOle Jacob OddenesRisRosOgKlagingJostein RøysetVibekeAtmanLilleviErikSimen "Boktimmy" IngemundsenfornixÅsmund ÅdnøyMariarEckhoffHelge-Mikal HartvedtAnne Berit GrønbechAstrid Terese Bjorland SkjeggerudMartinenBjarte FoshaugMari Nordø LommelunLene AndresengretemorThina NordtveitIngvild STone Norenberg