Vi befinner oss i en liten fransk landsby i årene før andre verdenskrig bryter ut, og det er Sylvestre, eller onkel Silvio som han kalles, som forteller historien. Hver gang det har vært noen form for dramatikk i familien, har han vært i nærheten - som regel som tilskuer. Etter hvert viser det seg at han også har hatt en aktiv rolle i fortiden.

Sylvestre har aldri giftet seg, og bor alene i et hus langt fra folk. Ekteparet Erard ser på overflaten ut til å være det perfekte par, men det viser seg at kona Helene har skjult noe fra sin fortid for mannen sin. Når datterens mann blir funnet etter å ha druknet i elva, dukker familiehemmelighetene opp til overflaten. Disse avsløres lag for lag, og livsløgner og forstillelse må vike for sannheten som tvinger seg frem. Sentralt står ungdommens "hete blod", som gjør at lidenskapen gjerne vinner over moralen.

Dette er enda en bok som har dukket opp fra Nemirovskys etterlatenskaper, og som er publisert årtier etter hennes død i et av nazistenes gasskamre. Historien er glitrende og elegant fortalt!

Godt sagt! (14) Varsle Svar

Viser 22 svar.

Nå har også jeg lest denne lille perlen. For en bok sier jeg bare! Her kan man snakke om lag på lag av hemmeligheter. Deilig at slike bøker og slike forfattere finnes!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Kan bare slutte meg til dere, språket er enkelt, malerisk, farger personlighetene strøk for strøk med sikre, elegante linjer..

Kjent intrige, men vakkert satt sammen og avdekket. Tonen og rytmen er de tingene som gjør boka unik, "stemmen" til Silvio faller veldig lett. Enkelte kroker på bygda i Frankrike er virkelig slik.. Fortsatt ganske uforandret.

I stedet for å si en hel masse om handlingen, går jeg rett til konklusjon: En soleklar sekser! Boka er en nytelse!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Dette er egentlig ikke noe "svar" til noen av dere. Jeg har valgt å skrive min egen lille oppsummering uten å lese hva som har blitt skrevet her, - men jeg skal nok gjøre det nå;) Det er nok en fare for at dette kan virke litt overflødig og inneholde gjentagelser fordi mange andre allerede har kommentert boken, men jeg vil nå gjerne gjøre det likevel;) Og flink pike som jeg er, poster jeg det her i steden for å lage en ny tråd!

Irène Némirovskys "Hett blod" er en fascinerende perle av en roman, - full av kloke ord, stemningsskapende bilder og skygger av de store pasjoner. Handlingen utspiller seg på fransk landsbygd på 1930-tallet, men det er likevel noe ved stemningen i boken som minner meg om Hamsuns "Pan". Historien fortelles gjennom en eldre manns dagboksnotater, - en mann som sies å ligne en faun. Han lever nå et rolig og tilbaketrukket landsbyliv, men har en fortid som omstreifende eventyrer. Han kjenner og beskriver landsbygdas folk og deres relasjoner gjennom knappe og presise iakttagelser som langsomt avdekker at det ligger mye skjult under den besteborgelige overflaten. Og han gjenkjenner ungdommens "hete blod" som hans generasjon ellers har glemt og fortrengt med årene, - det hete blod som har fått og får så store konsekvenser for menneskenes liv.

Dette er utrolig bra gjort, og den får en sekser fra meg!

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Da går Hett blod til Ønsker meg-listen, som ingen ende vil ta... Det hadde den neppe gjort uten denne tråden (selv om jeg likte Storm i Juni)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Gled deg. Må bare sitere Faldbakken: "En liten perle"

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Alle snakker om hvilken perle dette var, men jeg tillater meg å være litt skuffet. Jeg hadde nok litt høye forventninger til denne boken. Jeg har hatt den i hylla i nesten et år og lest bare positive omtaler. Det har hagla med terningkast seks. Opplever at den ikke griper meg helt, samtidig så er den ikke kjedelig heller. Jeg hadde kanskje ventet meg mer, det er vel der det ligger.

Boken var ikke på mer enn litt over 100 sider, og det gjorde meg ingenting når siste siden var lest. Dog har jeg tre til av henne i hylla, men nå har jeg ingen forventninger lenger, og da kan det hende at jeg blir positivt overrasket. Terningkast fire.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg synes heller ikke denne er på høyde med "Storm i juni", "Sjelenes herre" eller "David Golder", selv om det absolutt er en lesverdig bok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det høres bra ut, Bjørg, da ser jeg mer frem til de tre neste bøkene hennes.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå er det en god stund siden jeg leste denne boken, men jeg husker at den grep meg veldig. Men jeg må bare innrømme at jeg ikke, uten videre, kan gjenfortelle særlig mye fra handlingen. Jeg har kun lest "Hett blod" av Nemirovsky og vet derfor lite om forfatterens øvrige forfatterskap. Men det er jo ofte slik at når man skrur forventningene opp kan skuffelsen bli desto større. Tror ikke at jeg hadde så høye forventninger til den egentlig. Jeg må jo ha likt den kjempegodt i og med at jeg har registrert den som favoritt. Hvis terningkast 6 er ensbetydende med at boken vil bli husket lenge, ja da er ikke denne en slik bok for meg heller. Tenker på de bøkene jeg har lest de siste månedene, f.eks av Chaim Potok, Johan Bojer og Stefan Zweig. Det er bøker jeg alltid vil huske. Kanskje jeg må revurdere favorittstempelet på denne boken??

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg tror det er en naturlig del av dannelsen at vi vurderer og revurderer. Og hvor priviligerte er vi ikke her inne?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg tror kanskje jeg synes denne er et lite hakk bedre enn de andre bøkene av Némirovsky jeg har lest. På overflaten er det en helt vanlig kjærlighetshistorie av harlequin-typen, men den rommer jo så mye mer.

Jeg synes de ulike karakterene er flott tegnet, ogSilvio er en riktig bra forteller. Språket er enkelt, men ikke kjedelig, det er også med på å sørge for at fokus ligger på historien. Og historien kommer da også frem på en elegant måte, hvor hemmeligheter avsløres gradvis, og gjennom enkle episoder.

I likhet med AnjaE så klarte også jeg å gjette meg til hemmeligheten ganske fort, men jeg synes ikke det ødela for den samlede opplevelsen av boken. Alt i denne boken stemmer, jeg har ikke noe å utsette på denne. En ny favoritt hos meg.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hett blod har på overflaten både tittel og tematikk som en kioskroman. Likevel, denne korte perlen rommer så meget mer enn en serieroman trolig noensinne kunne gjort (vel, kanskje M. Sandemo kunne sagt det samme, men kun etter 47 bøker…). Da min meget yngre, lite bokinteresserte søster, så boka, dens tittel og den slanke utførelsen, uttalte hun: “la meg låne den, Anja, den i perfekt størrelse til en busstur.. “. Jeg låner selvsagt villig ut bøker, men jeg er slett ikke sikker på at dette boka er for henne. Jeg prøvde å forklare at boka, til tross for lengden, er et mer komplekst verk enn som så.

Språket i den korte romanen er likefremt og enkelt, på den den måten kommer det ikke i veien for selve historien. Det er nettopp den, historien altså, som er så besnærende med boka. Vi lærer å kjenne karakterene gjennom enkelte perioder/episoder i deres liv. Samtidig er vi som lesere vitner til noe universalt, noe som er definerende for alle mennesker: Ungdommens naive lidenskap, alderdommens sobre og kyniske etterpåklokskap…. Alt blir fanget opp i løpet av få sider.

Må innrømme at jeg, siden jeg har lest en del krim, greide å gjette meg til hemmelighetene karakterene bærer på temmelig raskt. Selv om dette slett ikke er en krimroman, bærer den likevel på et slags mysterium, og spenningskurven er deretter. Likevel.. historien er såpass god og troverdig at det slett ikke gjorde noe at jeg (litt for) tidlig skjønte hvor det bar hen.. For meg var karaktertegningene, spesielt av Silvio, noe av det som gjorde boka stor. Hans fortellerstemme er stor og ærlig, og litt etter litt tar de andre karakterene (som på mange måter er som pappfigurer i begynnelsen) form..

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Veldig enig med deg! Leste denne boken i går (lita lefse på knappe 100 sider), og ble storveies begeistret :) Tittel og plott er jo som hentet fra Harlequin-verden, men så -som du selv skriver- elegant og glitrende den likevel er!

Kjøpte tre bøker av henne på Mammutsalg, og dette er den første jeg leser. Nå befinner David Golder seg på neste-bok-ut-lista mi. Jeg gleder meg allerede stort :)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

"Storm i juni" har stått lenge ulest i bokhylla. På grunn av dine gode anmeldelser av forfatteren skaffet jeg meg nylig "Hett blod". Forfatteren røper her en enorm menneskekunnskap og har laget en fantastisk bok. "Storm i juni" kommer snart ned fra hylla!!

Takk for dine gode anmeldelser Rose-Marie! Du gjør en kjempejobb som er verdifull for alle bokelskere.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det ble jeg veldig glad for å høre, Tonemor! ;-) Nemirovsky skriver utrolig innsiktsfullt om mennesker, og jeg synes det er et poeng å få flere til å få øynene opp for denne fantastiske forfatteren!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg ble positivt overrasket over denne boken. Coveret tiltaler meg ikke og jeg forventet en helt annen historie ut i fra bildet. Men historien er jo fantastisk. Enkelt, men godt skrevet. En puslespillhistorie der bit for bit faller på plass og med overraskende vendinger. Skal virkelig få tak i flere bøker av Nèmirovsky.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er så enig, denne fortellingen var glitrende og elegant fortalt slik du skriver. Samtidig er den holdt i en rolig tone gjennom hele historien og det synest jeg er en kvalitet som en ikke finne for ofte og som passet så utrolig godt her.

Tusen takk, for takket være tips fra deg ble jeg oppmerksom på denne forfatteren og vær sikker at jeg skal lese mer av henne. Rett og slett en behagelig bok å lese, jeg ble betatt.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Så morsomt! Jeg jobber frenetisk med å gjøre henne mer kjent bl.a. alle jeg kjenner som liker å lese. Hun fortjener dette! Siden du likte denne boka så godt, er jeg veldig sikker på at du kommer til å like de andre også! Hun har skrevet en del romaner, og fire av dem er oversatt til norsk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er helt enig, det var en nydelig bok. Jeg blir mer og mer imponert over Némirovsky. Kjøpte to til av henne i dag, så nå har jeg fire jeg ikke har lest. Gleder meg til å begynne på dem.

Kan forresten anbefale The Courilof Affair, om du syns det er greit å lese på engelsk. Tror ikke den er oversatt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Némirovsky er en av mine yndlingsforfattere! Og så langt har jeg bare fått med meg at fire av bøkene hennes er oversatt. Det er ett år siden "David Golder" kom ut på norsk, så det er jammen på tide at det snart kommer en til! Joda, jeg leser engelsk - men foretrekker norsk fordi det går kjappere. Takk for tipset for øvrig!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ble nysgjerrig på bøkene, har hørt om forfatteren men har ikke lest noe av det hun har skrevet. Nå har jeg lagt "David Golder" til skal lese lista mi. Flott tips, takker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Storverket - eller det som var ment å skulle bli Nemirovskys storverk - er "Storm i juni". En fantastisk nydelig bok, synes jeg!

Jeg har laget bokomtaler på samtlige fire bøker som har kommet på norsk, og disse ligger bl.a. på bloggen min:

http://rosemariechr.blogspot.com/search/label/Némirovsky%20%20Irène

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasHanne Kvernmo RyeKatrinGVibekeStig TAvaCarine OlsrødKirsten LundReidun Anette AugustinGladleserTove Obrestad WøienHarald KNinaMaikenbandiniJulie StensethPiippokattaLisbeth Marie UvaagGrete AastorpTone HTone SundlandElla_BSol SkipnesHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinRufsetufsaIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  Skage