Eg er ny i dette "universet" og har begynt å legge inn bøker eg les eller har lest. Begynte med å gi poeng med prikkar på terningen, men no er eg blitt veldig usikker på om det er så ok...

Eg merkar sjølv at eg fort hoppar over dei som andre har gitt terningkast 3 eller 4.
Det er jo mange bøker som er veldig lesverdige sjølv om eg ikkje vil gi dei toppskår. Eg ville likevel ikkje unnvore å lese dei. Og no kan mitt eller vårt felles terningkast bety at andre går glipp av boka.

Om ei bok treff meg, har også noko å gjera med kva eg for tida er opptatt av, kanskje også om eg har ro nok til å lese og ta inn temaet, humør mm.
Kva tankar har de gjort dykk om dette?

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Viser 31 svar.

Jeg kaster terning mest for min egen del. Da er det lettere å huske på at den og den boka/forfatteren likte jeg veldig godt. Folk kan jo se hvordan type bøker man liker, og hvis man anser bokpreferansene for lik sin egen, kan jo terningkastene være en god pekepinn :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du kan jo skrive omtale av boka samtidig med terningkastet, og begrunne hvorfor du gir den "poengsummen" du gir - om du gir en bok 3 på terningen men fremdeles syns den er verdt å anbefale, er det jo bare å skrive det. :) Velkommen forresten!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Terningkast kan være positiv for en bok. Altså jeg mener om jeg er usikker på om jeg vil lese denne boka. Ser jeg på hva andre har gitt den som terningkast og hva personer har skrevet om den.

Det kan hende jeg ikke leser den om folk er negative, men av og til hopper jeg over å lese hva andre mener. Bare for å se hva jeg selv synes .

Til hver bok vurdere jeg på nytt. Da vil jeg vurdere hvordan ser cover ut og hva er handling. Etter det vil jeg se på terningkast og handling. Noen dager tygger jeg på dette, så låner jeg ofte bøkene på biblioteket. Liker jeg dem kjempe godt, kjøper jeg dem. Likte jeg dem middels eller ikke, blir de fort glemt og får en dårlig terningkast.

Det kan være lurt og ha terningkast og ikke.

Ha en fin helg ☺

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det ser ut som dei fleste av dykk som er med i diskusjonen her gir poeng med terningen, berre 2 av 22 her gjer ikkje det. Samtidig seier så godt som alle at dei ikkje lar seg påverke av andre sine terningkast. Eller kanskje berre av dei med høge terningkast?
Kva ein legg vekt på for å gi god eller dårleg skår er jo litt ulikt. Dei fleste seier jo at det er ei subjektivt og kanskje litt impulsiv "bedømming" som ein gjer rett etter å ha lese ei bok.
Kanskje blir ein strengare i " dommen" dersom ein ventar nokre månader?
Syns det var interessant at nokon endra talet på prikkar etter å ha lest omatt.

Uansett finn eg veldig mykje spennande å lese her i debattar, omtaler og sitat. Og det er vel det viktigaste - at me kan dele kjekke lesaropplevingar. For min del trur eg at berre les, dvs fullfører, gode bøker...så det blir nok mest høge skår!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Personlig ser jeg ikke på andre sine terningkast for bøker. Jeg ga selv en del terningkast når jeg var ny her, men har sluttet med det nå. Om bare bokanbefalingene basert på mine terningkast var bedre utbygd, eller det var andre ting som gjorde at mine terningkast fikk en nytteverdi for meg selv, så hadde jeg begynt å kaste terning igjen.

Bøkene jeg velger å lese blir valgt ut i fra hvor interessant innholdet er for meg, og en "dårlig" bok som for eksempel foregår i et miljø jeg er fascinert av kan fremdeles være verdt å lese. Som for eksempel Nasjonalsatanisten av Erlend Erichsen, som tidligere metalhead så var dette en bok som for meg var verdt å lese. Selv om boka strengt tatt var heller dårlig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er kanskje ikke så mye nytt jeg har å komme med i forhold til det som allerede er skrevet her. De terningkastene jeg gir, er min subjektive vurdering av boka. Jeg vurderer boka opp mot mine tanker, ideer, holdninger o l. Jeg har med meg ett sett av "ideer" og vurderer i forhold til dette, disse ideene blir satt på prøve og justeringer skjer av og til. Det betyr at en bok jeg en gang ga 5 vil neste gang bare få en treer.
Jeg liker å se hva andre gir, men det har ingen betydning om jeg vil lese boka eller ikke.
Mine terningkast er mine subjektive meninger, og som en annen skrev, en kort omtale.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Da jeg tok praktisk pedagogisk utdanning for noen år siden, ble vi stadig innprentet å legge vekt på det som var bra hos elevene, og i så liten grad som mulig fokusere på det negative.

Dette bør kunne overføres til bøkenes verden også, som et sunt prinsipp. La høye terningkast og gode omtaler trigge deg til å sjekke om du også liker boken - men ikke vær like rask med å avskrive en bok som har kommet dårligere ut, hvis du ellers hadde kunnet tenke deg å prøve den.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Terningkasta er ein enkel form for omtale. Dei bør ikkje takast for seriøst.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er heldigvis frivillig både å gi terningkast og følge med på de. Selv leser jeg baksideteksten først, er jeg usikker på om den er noe for meg ser jeg på terningkast og bokomtaler/diskusjoner. Jeg ser ikke på de som en fasit, men ett hjelpemiddel. Terningkastene pleier å sprike ganske bra i alle retninger og sier ofte veldig lite, allikevel synes jeg det er gøy å se hva andre mener. Heldigvis lar jeg meg ikke påvirke altfor mye av andre, om det er en bok som høres interessant ut kommer jeg til å lese den. Er jeg derimot usikker kan det hende at jeg dropper den basert på dårlige terningkast.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Terningkastene jeg gir, er min personlige mening. Vi har veldig forskjellige meninger her på Bokelskere, og sånn kommer det alltid til å være.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har ingenting imot terningkast så lenge det er begrunnet hvorfor man valgte akkurat det for boken. Benytter selv terningkast ofte for bøker, men da begrunner jeg godt hvorfor jeg ga den et høyt eller lavt tall.
Det er jo forskjellige grunner til at vi liker bøker. Noen er opptatt av:
- personskildringer (frodige, troverdige)
- språk (grammatikk, nynorsk, gammelt, sitater)
- spenning
- historiske fakta

Lista kunne blitt veldig lang, men poenget er at vi verdsetter de ulike tingene ved en bok på hver vår måte.
Jeg er opptatt av språk og vektlegger det mest når jeg triller terning. Boken kan ha en fantastisk historie og handling, men er språket i boken dårlig vil den få et dårlig terningkast fra meg. I bokomtalen er da viktig at jeg forteller at det er språket som trakk opplevelsen ned for meg, samtidig som jeg også forteller om den evnt. spennende og gode handlingen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leser bøker uten å bry meg om terningskast. Jeg personlig mener at min lesersmak ikke alltid stemmer overens med andres.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Næsj, livet er for kort til å bruke tid på 3-er bøker. Joda, man kan få noe ut av dem også, men tenk på hva man hadde fått ut av den 6-er boka du gikk glipp av da!
Den boka alle digger behøver ikke være en jeg liker - men, terningkastene hører med i den samlede vurderinga av om boka i utgangspunktet er interessant å lese eller ikke.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Om ikke en bok er et litterært mesterverk kan den allikevel være en viktigere erfaring enn en bok som hylles av alle. Leser du bare de mest roste bøkene vil du gå glipp av mye og lære lite.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Stikkordet er "kan"
Dersom valget står mellom en bok som har fått flest terningkast 3 og en som har fått flest 5, så er det vel ikke så mye å lure på? Kan så mange gode bokelskere ta helt feil?
En annen ting er at det psykologisk sett er en større terskel for å gi bøker terning 3 og lavere; da skal boka virkelig være temmelig middelmådig - ihvertfall er det slik jeg kaster terningene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kan så mange gode bokelskere ta helt feil?

Kan ja, det kan de. Jeg vil påstå at de tre av oss som har kastet en treer på terningen for 1Q84 har rett, og at de 60 som har gitt en sekser tar feil. Jeg har ingen restriksjoner på mine terninger. Er boken middelmådig så får den tre. Er den dårlig får den en eller to. En sekser gir jeg like sjelden som en ener. Folk er generelt alt for glad i å gi femmere og seksere.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du aner jo ikke om det er en 3'er eller 6'er bok før du lest den. Det meste er subjektivt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

I dare you: finn noen anmeldte 3'er-bøker her inne som du synes er 6-ere!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det gidder jeg ikke, men derimot jeg kan fortelle at jeg lest mange 3'er bøker som jeg ikke visste var det før jeg lest dem. Fortsatt subjektivt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En persons 3'er-bok er en annen persons 6'er bok. Så terningkast kan lure en. Derfor ser jeg aldri på hva folk har gitt i terningkast før jeg leser en bok selv. Den eneste gangen jeg ser på terningkast er etterpå når jeg skal sette selv, eller...(hvet dette blir litt hykleri men..) hvis jeg skal kjøpe å gi bort boka i gave...for da er jeg redd for å gi bort en bok som kanskje er dårlig. Så hvis mange har gitt 3'er, så kjøper jeg den ikke.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg gir aldri terningkast og ser heller aldri på hvilke terningkast andre har gitt. Det sier meg så lite, - i stedet for sjekker jeg bokomtaler. Her får jeg bedre informasjon og pekepinn på om dette er ei bok for meg (hvis bokomtalene/kommentarene inneholder mer enn 2-3 ord...).

Og også for meg kan bøker falle i smak eller ikke ut ifra min egen sinnstemning der og da. Da kan det bli ganske så urettferdig i forhold til boka :-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg bruker terningkastene mine for min egen del. Jeg vet at jeg ikke nødvendigvis liker en bok andre liker eller motsatt. Om en bok høres spennende ut, så gir jeg den en sjanse uavhengig av hva andre har måtte mene om den før. Men for meg er det en fin måte å ha oversikten på. Hvilke bøker jeg kan kvitte meg med, hvilke jeg bør beholde og hvilke jeg kommer til å lese igjen og igjen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da jeg meldte meg inn her syntes jeg det var morsomt å legge inn bøker( jeg har jo lest såå lange) og terningkast på disse. Men jeg merker at nå bryr jeg meg ikke om terningkast lengere.
Hvilken bok jeg leser kommer helt ann på hva som står bakpå boka. Hvis det som står der fenger meg leser jeg den og hvis ikke.. vel da skal det mye til før jeg gidder å lese den.
Kanskje jeg går glipp av mange bra bøker på den måte eller kanskje ikke ;)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Primært er terningkastene for meg en subjektiv vurdering av en leseopplevelse der og da.
Sekundært er terningkast en måte å følge andre bokelskere med omtrent de samme vurderingene som meg, slik at jeg får tips om bøker jeg sannsynligvis vil like. Skjer stadig.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det er ikke alltid jeg kaster terning om ei bok, når jeg ikke gjør det, er det som oftest at jeg er usikker på hvor godt eller mindre godt jeg likte boka. Bøker som jeg har lest for flere år siden vil nok alltid stå uten terningkast. Det er ikke alltid bare høye terningkast som gjør at jeg finner fram til ei ny bok, vel så viktig er det at det skrives om boka.
Jeg blir nok litt nysgjerrig hvis noen av bokelskere jeg "kjenner" og andre som er aktive her inne kaster høye terninger. Som oftes skriver de litt om hvordan de vurderer boka og det er nyttig for meg hvis det er i en sjanger som tiltaler meg.
Jeg har blitt tipset om veldig mange gode bøker og forfattere som andre bokelskere har skrevet varmt om, de hadde jeg nok aldri funnet fram til på egen hånd.
Ellers så skjer det ofte at ei bok jeg synest fortjener en 6, får en 4 fra andre som slettes ikke er dårlig( over gjennomsnittet) Synest ikke det er så stor forskjell, det er som regel noen detaljer som vil bli avgjørende for hver enkelt smak.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Som Lillevi vektlegger jeg andres terningkast eller omtaler i ulik grad, men på bunnlinjen velger jeg bøkene jeg vil lese etter andre kriterier enn omtaler og kritikk. Førsteinntrykk og umiddelbar interesse for historien er gjerne utslagsgivende. Og etter at boka er lest blir terningkastet mitt (hvis jeg setter et i det hele tatt) fullstendig subjektivt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Men vi er da ikke så samstemte i vurderingene våre!
For ikke lenge siden ga jeg Tante Augusta av Graham Greene terningkast 5. Her varierer terningkastene fra 6 til 3. Nylig avsluttet jeg An-Magritt av Johan Falkberget og ga en klar 6-er. Den er helt nede i terninglast 2. Det noen synes er topp litteratur, faller igjennom hos andre. Stor sprik i terningkastene synes jeg er ekstra stimulerende!

Jeg må likevel innrømme at etter hvert som jeg er blitt kjent med bokelskerne, tillegger jeg noens terningkast større vekt enn andres. Jeg har da erfart at vi ofte, men ikke alltid, vurderer bøker omtrent på samme måte.

Stol på magefølelsen din!
Håper du vil trives her.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Terningkast kan gi ein pekepinn om ei bok er verd å bruke tid på, men Ikkje alltid! Lesesmak er svært individuell, og variabel. Eg har kosa meg stort med bøker som har fått lav vurdering - og strevd med nokre av dei som har blitt lovprisa av mange.
Eg let meg iallfall ikkje skremme av lav score.
Lukke til!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ok, bra at haldninga er såpass nøktern hjå dykk!
Takk for tilbakemeldingar frå dykk, også Lillevi og Demeter! Eg har alt brukt masse tid her denne helga og finn stadig nye og spennande omtaler, diskusjonar og bøker.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg bryr meg ikke om terningkast andre gir. Jeg liker å danne meg en mening selv om en bok :) Smaken er jo som baken, den er delt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bra at du ikkje bryr deg, men eg trur mange av oss gjer det... Det eg syntes er dumt, er at eg på ein måte kan kome til å redusere verdien ved å gi ei bok eit dårlig stempel. Eg for min del er ikkje upåvirka av at mange gir ei bok toppskår. Ein del sære bøker eller bøker som irriterte meg, hugsar eg jo også godt, kanskje nokre av dei er viktige for meg... sjølv om eg ville gi dårlig skår.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

AvaGladleserTove Obrestad WøienStig THarald KNinaMaikenbandiniJulie StensethPiippokattaLisbeth Marie UvaagGrete AastorpTone HTone SundlandElla_BSol SkipnesHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekSynnøve H HoelIreneleserFindusBjørg Marit Tinholt