I denne boka har somaliske Ayaan Hirsi Ali samlet en rekke artikler og foredrag, hvor hun tar et oppgjør med islam og i særdeleshet kvinnesynet.

Ali er kjent for sitt samarbeid med Theo van Gogh om filmen"Submission". Van Gogh ble drept i 2004, og Ali står nå på dødslisten blant islamister. Selv flyktet hun i sin tid fra et tvangsekteskap og er i dag politiker i Nederland.

Jeg opplevde denne boka som veldig sterk og lærerik, spesielt når hun trekker frem enkeltskjebner, konsekvensene av tvangsgifte, kjønnslemlestelse og vold foretatt med henvisning til Koranen. Ali kunne nok ha tjent saken sin bedre dersom hun ikke hadde vært fullt så rasende. Jeg tror imidlertid at de fleste vil skjønne at hun ikke overdriver når hun forteller om diverse kvinneskjebner hun kom i kontakt med i sitt arbeid som tolk for kvinnelige asylanter.

Det som gjør budskapet ekstra sterkt er at hun selv er (eller riktigere: har vært) muslim og kjenner systemet innenfra. Hun etterlyser en opplysningstid innen islam, på lik linje med den som har forekommet i kristendommen og jødedommen. En opplysningstid preget av selvransakelse, modernisering av islam og tilpasning til den tiden vi lever i, hvor det er rom for å stille kritiske spørsmål og ikke minst rom for humor på egen religions bekostning. Først når religionen er gjort til et forhold mellom den enkelte og vedkommendes samvittighet (i forhold til gud), vil den muslimske verden bevege seg fremover ... hevder Ali.

Dette er en modig og viktig bok! Prisen forfatteren selv betaler ved å stå frem, er at hun må leve under streng bevoktning for ikke å risikere å bli drept av "sine egne".

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Det er et tankekors at hun fremdeles lever under "streng bevoktning" for ikke å risikere å bli drept av sine egne.
Med andre ord er dette en like viktig bok i dag også, ikke bare for 13 år siden da den kom ut på norsk.
Ayaan Hirsi Ali er modig og viktig nå også.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk! Denne boken skal leses.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Igjen en god bokanmeldelse fra deg, Rose-Marie! :) Jeg er imponert over slike sterke kvinner som Ayaan Hirsi Ali. De er forbilder for andre kvinner som kommer fra de samme leveforholdene. De baner vei for sine medsøstre ut av undertrykkelsen. Det er riktig som du skriver: Dette er en modig og viktig bok!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Monica CarlsenBjørg  FrøysaaLisbeth Kingsrud KvistenHeidi Nicoline ErtnæsgretemorLinda SolheimIdaBjørn BakkenBeathe SolbergBabynemiPia Lise SelnesInger-LiseTatiana Wesserlingandreas h. o.StineKarin BergLinda LarsenBentCtinaAtmanHelena EOdd ORisRosOgKlagingChristin SillibakkenSynnøve H HoelIngunn Øvrebøtove NessMarie ØstvoldAjiniakraLibraritas vErlend Rødal VikhagenDaffy EnglundOmar ZavalaGitte FurusethAstrid Terese Bjorland SkjeggerudSverre HoemPål FlodinTone HBjørn SturødAnita