Dette er historien om Nigeria på 60-tallet, da det oppsto etniske konflikter mellom den muslimske og kristne delen av befolkningen. Det hele munnet ut i en borgerkrig, hvor igboene - de kristne - forsøkte å løsrive seg og danne den selvstendige staten Biafra.

Vi følger igbo-tvillingsøstrene Olanna og Kainene, først i de fredelige årene på begynnelsen av 60-tallet. De tilhører på mange måter eliten i landet, de intellektuelle og velstående. Olannas store kjærlighet er Odenigbo, mens Kainene forelsker seg i engelskmannen Richard. Søstrene er svært ulike, og dette preger i svært stor grad valgene de tar i livene sine.

Da borgerkrigen bryter ut, må Olanna og Odenigbo flykte fra alt de eier for å unngå å bli slaktet ned av hausaene. De ender opp i en flyktningeleir, og dyp nød, sykdom og død preger etter hvert deres hverdag. Vi får også innblikk i livet til tjeneren deres, Ugwu, som følger dem i tykt og tynt.

Dette er en fantastisk roman på alle måter! Ikke bare gir den Biafra-katastrofen et menneskelig ansikt, men boka er så intenst levende skrevet og jeg opplevde virkelig å komme under huden på hovedpersonene. Jeg mener at denne boka er helt på høyden med "Tusen strålende soler", og synes det er rart at den ikke har fått tilsvarende oppmerksomhet i media.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Viser 16 svar.

Min oppfatning er at den går "Tusen strålende soler" en høy gang:-)! Enig i at boka går under huden på hovedpersonene. Kjærlighetshistoriene kunne foregått hvor som helst og er fri for klisjeer. Samtidig er konteksten Biafra-krigen og dermed stedbundet til Nigeria. Denne fryktelige historien beskrives uten at det smøres for tykt på. Jeg synes forfatteren med disse elementene klarer å gi et sammensatt bilde av nigerianere og en afrikansk historie. Der menneskene i mange bøker framstår som en lik masse, er det individer som står igjen etter å ha lest denne forfatteren. Det gjelder også "Dyprød hibiskus". Og skulle jeg driste meg til å sammenligne med "Tusen strålende" mener jeg den mangler alt jeg har nevnt her. Ingen "Olanna" som har brent seg fast etter å ha lest den.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg er enig med deg! "En halv gul sol" er bedre enn "Tusen strålende soler"! Jeg begriper ikke hvorfor denne boka har fått så lite oppmerksomhet i det store og hele!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er en bok som virkelig fortjener langt mer oppmerksomhet enn den har fått. Er det flere som har lest den, og som har lyst til å kommentere?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Begynner å nærme meg slutten av boken. Jeg ser at du sammenligner boka med tusen strålende soler. Jeg er enig at denne boken er fantastisk, og personene kryper inn under huden på deg. Likevel synes jeg det er en vesentlig forskjell i skrivemåten. Denne boken dras handlingen ut, men jeg liker det og setter krav til deg som leser å følge med. Anbefaler den

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Plukket faktisk med meg denne fra biblioteket igår - på engelsk. Turte ikke lese omtalene her, men supert at dere synes den er god - så har jeg noe å glede meg til :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg holder på med den boken, men har ett opphold nå fordi strikkedilla kom over meg igjen. skulle ønske det gikk an,for meg, å lytte til en bok samtidig som jeg strikker mønster, men det blir bare surr. Er enig i at det er en god bok (dit jeg er kommet.) Et glemt tema for mange. Kanskje jeg skulle lese litt i natt og ikke strikke?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kjøpe denne boken i dag. Har ikke hørt noe om den, men omslaget pirret nysgjerrigheten min, og jeg ble enda mer fristet da jeg leste bakpå. Gleder meg til å ta fatt på den etter dine kommentarer, Rose-Marie! =)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da har du noe å se frem til! Forfatteren har også skrevet en annen bok som heter "Dyprød hibiskus" og den er også veldig bra!

Jeg tror det er mye tilfeldigheter som gjør at noen bøker får masse oppmerksomhet, mens andre ikke får noe. Denne boka her burde komme mer frem i lyset. Ikke bare er den meget godt skrevet, men hva vet folk egentlig om Biafrakrigen? Bare av den grunn burde den leses av mange!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Kan det være at afrikanske bøker/bøker om afrikanske temaer ikke blir trukket frem i rampelyset i særlig grad her i vår del av verden? (Honnør til nrks Bokprogrammet som i høst har viet hele TO programmer til litteratur fra det afrikanske kontinentet!) Jeg har registrert at "En halv gul sol" fikk veldig gode kritikker da den kom - og nå ser jeg at du også går i bresjen for den, Rose-Marie, og at du har flere andre bokelskere gir sitt besyv med i laget. Chimamanda Adichies forfatterskap - det er ingen tvil, hun må opp på ønskelisten min, hun også!!!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Denne fantastiske boken fikk jeg anbefalt her inne.
Det finnes en tråd her som går ut på at man skal sjekke ut bokhyllen til en bokelsker og utfra det anbefale en bok. Jeg fikk boken anbefalt to ganger av to forskjellige.
Dette gjorde at jeg ble overbevist om at dette måtte være noe for meg.
Boken ble kjøpt og lest :)
Jeg anbefaler den videre for det ble en av mine favorittbøker :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Morsomt - og de hadde tydelige bra teft, de to som anbefalte "En halv gul sol til deg"! Forhåpentlig har de fått med seg at de skaffet deg en ny favoritt... ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Flott, da har jeg den i kikkerten og på lista.
En annen bok fra en afrikansk forfatter er Sulaiman Addonia med boka "Kjærlighetens konsekvenser". Den handler om en ung gutt som ufrivillig kommer til Saudia Arabia og som vokser opp der.
En god stund siden jeg las den, men enda husker jeg mye fra boka. Her får vi et innblikk i landets kultur som er så ulikt vår.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da må jeg snuse nærmere på "Kjærlighetens konsekvenser" også... takk for nok et spennende tips!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I stedet for å svare på autopiloten med at "Ja, det må du", svarer jeg: "Heldig er du som har denne nydelige boka til gode!" ;-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

:-D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leste den etter anbefaling på en forelesning, og jeg har ikke angret. Det er så sjelden jeg kommer i kontakt med afrikanske forfattere, og dette var virkelig en reise til en, for meg, fremmed verden. Lærerikt, men ikke belærende. Jeg er enig med Rose-Marie, den fortjener mye mer oppmerksomhet enn den er blitt tildelt!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Tone HTone SundlandElla_BSol SkipnesGrete AastorpHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinTove Obrestad WøienRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekStig TSynnøve H HoelHarald KIreneleserFindusBjørg Marit TinholtgretemorAvaKnut SimonsenPiippokattaIngeborg GKjerstiIngvild Sritaoline