Arturo Bandini drømmer om å bli forfatter, men i en alder av 20 har han kun en publisert novelle med tittelen ”Og bikkja gjødde til langt på natt” å vise til. Han bor på et temmelig semmert hotell, og i perioder er det knapt så han har penger til mat. Hans kreativitet for å overleve er stor, men det går en grense for hvor langt han er villig til å synke for en matbit.

En dag treffer han meksikanerjenta Camilla Lopez i en bar hvor hun serverer. Dette blir innledningen til et hat-kjærlighetsforhold, hvor de begge fornedrer hverandre til det utålelige lavmål. Jo verre de behandler hverandre, jo mer tiltrekkes de av hverandre. For Arturo er Camilla ”Maja-prinsessen”. Mens Arturo forsøker å få flere noveller og til slutt en roman publisert, drar Camilla ham mer og mer inn i galskapen …

I begynnelsen fikk denne romanen meg til å tenke på Hamsuns ”Sult” fordi tematikken er så lik. Språket er imidlertid mer moderne, og bakteppet i historien er også annerledes. Boka er meget godt skrevet, og forfatteren går dypt, dypt inn i sinnet til hovedpersonen. Vekslingen mellom Arturos ømhet og kynisme var fascinerende lesning! Forfatteren Charles Bukowski , som står bak mange bøker om mennesker som lever helt på kanten av stupet i samfunnet, har skrevet forordet i boka.

Boka kom ut i USA i 1939 og regnes som sentral i amerikansk litteratur.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Viser 7 svar.

Det er sant at Hamsun skinner igjennom her på mange måter, og selvfølgelig er den lille boka "Ask the Dust" Bukowskis favorittbok - Hamsun og Fante henger sammen her på en underlig måte fordi de forenes hos Bukowski. Det er ikke alle som vet, men Bukowski omtaler Hamsun i ett eller flere av sine dikt, og har helt sikkert lest "Sult", akkurat som han har lest og omfavnet "Ask the Dust" av Fante som han mente var den eneste boka i hele biblioteket/bokhandelen (husker ikke hvilket det var) som var verdt å lese og fant gjenklang hos ham. Det er ikke så rart siden hans alter-ego, Henry Chinaski, akkurat som Fantes alter-ego i boka, Arturo Bandini, og som jeg-personen i "Sult", strever med å bli en arerkjent forfatter, det er jo for det meste det Bukowskis verden handler om.
Jeg hadde en kjæreste en gang som var utrolig opptatt av Bukowski, og hadde selvfølgelig lest "Ask the Dust" siden det er Bukowskis favoritt. En kveld mens vi var sammen sto han plutselig opp, kom til meg og småropte: "Jeg er Arturo Bandini!" Dette er nemlig noe Bukowski skriver om at han har sagt til en av de mange damene i livet sitt som tvilte på hans skriving. Plutselig sier kjæresten min til meg de samme ordene, "Jeg er Arturo Bandini!", men jeg hadde ikke lest "Ask the Dust" på det tidspunktet og skjønte ikke referansen (og heller ikke intertekstualiteten i forhold til Bukowski). Så jeg sa, "Er det så? Og jeg som trodde at du var Akim Tamiroff!"........Noen her som vet hvem Akim Tamiroff er? Salinger, noen? Så dette var et fantastisk øyeblikk i vårt samliv, en ekte perle av muntlig intertekstualitet, fantastisk å lese boka så mange år etter og huske ungdommen....

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette var en bok jeg ikke klarte å legge fra meg. I 1939 kjenner vi den store depresjonens dønninger, men det er noe mer, noe mer tidsutypisk i denne boka – den er proppfull av mannlig sårbarhet! Og videre, i en tid da rasismen florerte, velger Arturo seg Camilla – en "latino", en meksikaner, som sitt kjærlighetsobjekt. I dag finner jeg riktignok beskrivelsen av meksikaneren som "naturbarnet"/mayaprinsessen som nærmest ikke kunne overleve i byen litt klisjepreget, men det var det sikkert ikke i 1939.

Og kjærlighetshistorien mellom Arturo og Camilla er fengslende, de er på sett og vis begge masochister som elsker å ikke bli elsket tilbake, men de er også begge randfulle av sårbarhet og ensomhet og viser mange forskjellige sider i løpet av boka, de er komplekse, sammensatte karakterer. Arturo er altfor selvopptatt til at det er lett å like han, likevel får Fante frem alt det universelle menneskelige i han som gjør at du likevel føler nærhet til og medfølelse med han. Jeg liker også beskrivelsen av Arturos religionskvaler. Fante beskriver godt hvor vanskelig det kan være å ta avstand fra religionen en er vokst opp med i pressede situasjoner, uansett hvor mye fornuften ønsker å distansere seg fra den.

Jeg må forresten innrømme at jeg lo inni meg hver gang jeg kom til Arturos grenseløse stolthet over sin «Og bikkja gjødde til langt på natt»! Denne fantastiske oversettelsen er nesten grunn nok til å lese den norske oversettelsen fremfor den engelske originalen :)

En dag kom det et vakkert brev. Å, jeg fikk mange brev, men dette var det eneste vakre brevet, og det kom om morgenen, og det sto (han snakket om Og bikkja gjødde til langt på natt) at han hadde lest Og bikkja gjødde til langt på natt og likte den;

Godt sagt! (4) Varsle Svar

...og ingen overraskelse at Charles Bukowski har skrevet forordet. Tror nok at Mr. B. har hentet sin del av inspirasjon fra denne boka... i tillegg til Jack Kerouac, selvfølgelig

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har ikke lest denne, men boka ligger ute til 50 kroner på Bokklubbens hjemmesider nå. Bare et lite tips til dere som vil lese:)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Løp og kjøp! Boka er til og med innbundet!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for enda en god omtale av ei bok. Det du skrev om "Spør støvet"gjorde at jeg i går gikk ut og kjøpte den i gave til min søster.(Får håpe hun ikke leser dette før hun har fått den.) Ikke alltid like lett å finne nye bøker til lesehester.Desto bedre med gode tips fra deg og andre her på bokelskere. Og selv gleder jeg meg til å låne den etterpå.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For en fantastisk bok dette er, og for meg er dette stor litteratur med sitt "syngende" språk. Det er på en måte en tidløs bok for handlingen i boka er som tatt ut av en "tenkt" hendelse i dag. Håp og drømmer er en del av livet som her i boka men veien er kronglete og det er ikke alltid like enkelt å finne rett spor.

Denne boka er så fascinerende at jeg tror den helt sikkert vil falle i smak hos veldig mange i alle aldersgrupper.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sist sett

AvaStig TKnut SimonsenPiippokattaTove Obrestad WøienIngeborg GKjerstiEllen E. MartolIngvild SritaolineHarald KLailaRufsetufsaEvaHilde H HelsethConnieKaramasov11Mads Leonard HolvikmgeHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenSissel ElisabethAnniken LDolly DuckEli HagelundDemeterFride LindsethBjørg L.Egil StangelandBeathe SolbergVannflaskeIngunn STatiana WesserlingJulie StensethKirsten LundSigrid NygaardNina SolåsElisabeth SveeTone Maria JonassenKine Selbekk Ottersen