I denne romanen, som var Irène Némirovskys debutroman og som også utkom mens hun levde (i 1929), møter vi forretningsmannen og jøden David Golder. En gang var han en fattig mann som giftet seg med en fattig pike, men med årene har han slått seg opp og blitt svært velstående. Han og kona Gloria har fjernet seg fra sine opprinnelige røtter, og helst vil de glemme at de er jøder. Ekteparet har også fått datteren Joyce, som nå nærmer seg 20 år.

Uansett hvor mye penger David Golder tjener, er det aldri nok for hans griske kone og datter. De vil bare ha mer, mer, mer ... Golder går bokstavlig talt over lik for å oppnå mer profitt. Han støter kompanjongen sin ut i kulden, med den følge at kompanjongen tar sitt eget liv.

Da Golders helse begynner å skrante og livet hans henger i en tynn tråd, er han ikke lenger i stand til å få forretningene til å gå rundt. Samtidig er verdensøkonomien på sammenbruddets rand. Det går opp for ham at alt hans kone og datter er opptatt av, er pengene han så langt har vært i stand til å skaffe dem. Når pengestrømmen opphører, er han ikke lenger interessant.

Boka er glitrende skrevet! Få klarer som Némirovsky å krype inn i under huden til personene hun skriver om! På denne måten gir hun personene et mye dypere sjelsliv enn mange av dagens bestselgende forfattere er i nærheten av å klare. I akkurat denne boka er det besnærende å lese om hva penger i deres ytterste konsekvens er i stand til å gjøre med mennesker.

Selv om boka utkom i 1929, er det første gang den nå foreligger på norsk. Det er forlaget Arneberg som har sørget for å revitalisere Némirovskys forfatterskap for norske lesere.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 7 svar.

Det er veldig fascinerande korleis Golder både blir framstilt som så usympatisk og eg som lesar samtidig får sympati for han. Og på mange måtar er det dette som driv boka.

Némirovsky skriv godt, men eg likte Storm i juni betre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Utvilsomt en av de beste bøker jeg har lest!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er ei veldig bra og god bok som viser pengegriskheten/begjæret i all sin ukultur. Tenk hvor mange mennesker som har vært en del av et slikt fenomen siden Iréné Némirovsky skrev boka.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nok en gang har jeg latt meg friste til bokkjoep med paafoelgende nye leseopplevelser - takket vaere dine eminente bokomtaler!
Jeg har lest en amerikanske utgaven av "David Golder", med forord av Claire Messud.

Romanens tema er flere former for griskhet/graadighet - i tillegg er disse egenskapene tilllagt en bestemt folkegruppe.

Derfor er det paa sin plass aa sitere foelgende fra romanens forord:

"....By 1935, Nemirovsky said of the book, "If there had been Hitler (at that time), I would have greatly toned down David Golder, and I wouldn't have written it in the same fashion"; and again, three years later, "How could I write such a thing? If I were to write David Golder now, I would do it quite differently....... The climate is quite changed."

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hadde aldri trodd at jeg skulle gjennomføre en bok om en halvgammel, fet jødisk forretningsmann, men jo det har jeg. Godt skrevet, lettlest og ganske kort. Har lest "Hett blod" av samme forfatter tidligere så jeg visste hun var god. Hvis jeg skulle sette fingeren på noe er det at boken er litt i korteste laget. Jeg er av typen som ønsker mer detaljer og har ikke fått med meg mye av det du, Rose- Marie har snappet opp om tidligere år, før han ble styrtrik.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Siden jeg likte "Sjelens herre" så godt fant jeg ut at jeg måtte lese enda en bok av Némirovsky, nesten som en kvalitetssikring. Og det var verdt tiden, hun skriver virkelig fantastisk.

Karakterene er troverdige og de trer frem på en måte som gjør at de følger med deg lenge etterpå. Ikke minst har hun fint klart å skildre en så usympatisk karakter som Golder og samtidig sørge for at leseren får medfølelse med ham. For det gjør man.

Jeg kommer nok til å lese mer av Némirovsky etter dette, bøkene er vel i ferd med å bli utsolgt fra forlaget nå, om jeg ikke tar helt feil, men jeg håper virkelig at det ikke er for sent.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har akkurat lest denne boken og likte den veldig godt. Det er lett å se David Golder utelukkende som en pengebegjærlig, gretten, surmaget og hensynsløs mann - både i forretningslivet og privat. Jeg fikk imidlertid ikke så rent lite medlidenhet med ham etter hvert. Hva gjør det ikke med et menneske å leve i en så kald og totalt kjærlighetsløs familiesituasjon der man såvidt blir utholdt utelukkende pga. evnen til å tjene gode penger? En meget god bok med strålende personskildringer.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

Dolly DuckHarald KMarit MogstadPer Åge SerigstadIngunn SKirsten LundMads Leonard HolvikMarthe LandsemIris ElisaReadninggirl30Julie StensethalpakkaGunn DuaasEllen E. MartolPiippokattaAud- HelenNinaAlice NordliCarine OlsrødTove Obrestad WøienHanne Kvernmo RyeMarianne  SkageEli HagelundHeidi BHeidiVannflaskeElisabeth SveeKjersti SGrete AastorpAmanda AChristoffer SmedaasKatrinGSvein Erik Francke-EnersenEmil ChristiansenGro-Anita RoenOdd HebækMarianne MSynnøve H HoelReidun SvensliBerit R