I boka "Vente, blinke" er mange historier vevd sammen, og det er ikke enkelt å skrive en dekkende bokanmeldelse. Vi møter kvinnene Sigrid, Wanda, Elida, Linnea og Trine, men det er Sigrid og hennes forhold til Kåre som står mest sentralt.

Sigrid er en ung, selvbevisst og selvopptatt litteraturstudent. Hun lengter etter å høre sammen med noen, den store kjærligheten, å bli sett. Helt tilfeldig kommer hun over en diktsamling av en mannlig forfatter, og hun blir svært betatt av ham. Like tilfeldig treffer hun på ham - Kåre - og de finner umiddelbart tonen. Kåre er 20 år eldre enn Sigrid. Sigrid tenker at dette må være den store kjærligheten. For Kåre er det ikke like enkelt. Han har nemlig nylig avsluttet et forhold med Wanda, kvinnen Kåre trodde var kvinnen i hans liv ...

Boka er humoristisk skrevet, og fremkalte latteren mang en gang. Som Sigrids prosjekt om å skrive om sårbare kvinner i for store herreskjorter og bustete hår. Selv føler hun seg bare tjukk og dum i for store herreskjorter ...

Jeg storkoste meg med denne boka, som ble nydelig lest av Arnhild Litleré. Dersom jeg skulle fremheve en svakhet ved boka, må det være at det tidvis ble for mange historier og at det var litt vanskelig å holde å tråden. Dette er imidlertid bare en bagatell i det store og hele. Boka er en liten perle!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 8 svar.

Kan innehalde spor av spoiler...

… dei opptrer, så vidt, for så å forsvinne igjen, om lag slik det er når ein sit ved eit togvindauge og ser ut vindauget og høyrer på musikk og tankar berre flyt inn i hovudet, det er jo denne kjensla det gir, at noko viser seg akkurat lenge nok til at ein får eit inntrykk av at det eksisterer…

For meg oppsummerer dette sitatet det eg synes denne boka seier noko om. Vi møter ulike menneske glimtvis, i små augeblikk av liva deira. Eg er veldig ueinig i det som er skrive i ein annan tråd om denne boka, at det er livets trivialitetar det er skrive om. I våre små liv i trygge Noreg, kva er det som endrar eller påverkar liva våre? Det er ikkje hendingar som på utsida er store og dramatiske, nei, det er tilfeldige møte, kanskje ein ny jobb, å begynne eller avslutte eit kjærleiksforhold, å bli sjuk, å få barn. I kvar enkelt sitt liv er ikkje dette trivielt, det er livet.

Boka skildrar små augeblikk som endrar livet til hovudpersonane, nokre gonger er det reine tilfeldigheiter, som når Viggo mister ei tann eller når Sigrid møter Kåre, andre gonger er det ein prosess hos hovudpersonen som fører til ny innsikt, t.d. hos Trine. Først skjøna eg ikkje kvifor desse kroppslege scenene var skildra så - nesten rått, når det handla om Trine. Eg vart eigentleg litt irritert og tenkte at det nesten verka spekulativt, forfattaren måtte legge inn noko som fekk oss til verkeleg å sperre auga opp midt oppi alle tankane hos hovudpersonane. Sidan har eg tenkt at dette viser korleis Trine har brukt kroppen sin i performance-kunsten sin som ein reiskap, men at ho etter fødselen og amminga får ny innsikt i kroppen sin som mor-kropp - kvinnekroppen brukt til noko av det han er laga for, nemleg fødsel og amming. Å bruke mjølkinga som framsyning får Trine til å kjenne at ho har misbruka kroppen sin. Når ein har blitt mor, tilhøyrer ikkje kroppen lenger berre ein sjølv, men barnet og. Det er ei utruleg sterk kjensle og det er ikkje noko trivielt i det. (Og til dykk menn som les dette og ikkje har lese boka, ikkje bli avskremde, dette er ein bitteliten del av teksten som ikkje tek stor plass. Eg skreiv om Trine her fordi det var henne eg streva mest med.)

Eg synes dette er ei fantastisk bok som hamnar i “skattkiste”-bokhylla mi. Gunnhild Øyehaug har skildra desse ulike menneska både inderleg, ærleg og med eit litt skrått, humoristisk blikk utan å vippe over kanten til ironi. Mange stader understrekar ho temaet (og tittelen) med subtil biletbruk, som i sitatet ovanfor eller når ho beskriv korleis ein står på vent i livet, klar til at noko kan eller skal skje, men ein anar ikkje kva, akkurat som markøren som står og blinkar på pc-skjermen og berre ventar på neste tastetrykk.

Sjå rundt deg, er det ikkje slike små glimt du får av andre sine liv, nokre, dine nærmaste, har du meir innsikt i enn i andre, men full innsikt har du ikkje i nokon, ikkje i deg sjølv ein gong (inspirert av samtidig lesing av Hamlet!). Dette har Øyehaug skrive glitrande om, og så er det mengder av andre ting ein kunne ta tak i i denne boka som eg ikkje har sagt noko om her…

Terningkast 6, viss eg hadde drive med slikt.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Du gir meg faktisk lyst til å lese boka en gang til! Nydelig analyse av boka!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg trur eg kjem til å lese denne boka mange gongar til :) I ein diskusjon nyleg snakka vi om samtidslitteratur der ein lyt grave litt for å finne gull, dette er ei slik bok der eg veit eg kan finne enda meir gull neste gong eg les henne.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg liker denne boka veldig godt, den er lett og luftig i tonen, men går likevel i dybden og diskuterer viktige spørsmål i livet. Veldig godt poeng det som Sigrid er opptatt av når det gjelder jenter som gjør seg sårbare og barnslige i for store herreskjorter på film! Det har jeg lagt merke til flere ganger etter at jeg leste boka!

Jeg er enig i at Arnhild Litlere leser bra. Rolig, vakkert og med stor respekt for teksten. Jeg må bare skyte inn at jeg har hørt mye på lydbøker, og det er langt fra alle skuespillere som leser like bra... Litlere har forresten også lest inn bøkene til Anna Gavalda på lydbok, veldig fint det også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, enig. Jeg la også merke til at noe av det som knyttet alle kvinnene sammen var at de har eller har hatt forhold til eldre menn.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det var litt forvirrende innledningsvis med alle disse personene, for i begynnelsen trodde jeg jo at de skulle møtes alle og bli en og samme fortelling, men etter at jeg bestemt meg for å tolke det som om det handlet om en og samme jenta i flere versjoner, og om hvordan livet kan snu seg så ulikt likte jeg den godt. Jeg tror jeg vil lese den om igjen en gang, og da vil nok leseopplevelsen bli veldig annerledes, mer enn vanlig når en leser ei bok om igjen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tror også at jeg ville hatt et enda bedre utbytte av å lese boka en gang til, fordi jeg da ville brukt mindre tid på å lure på hvem som var hvem. Likevel synes jeg denne boka var veldig sjarmerende! Hva var det du likte best med boka?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg likte kanskje best at det var så mye beskrivelse av hva de tenkte, hvor komplisert de tenkte omkring trivialiteter. Jeg synes jeg ble minnet om hvordan det er å være ung, men jeg sier ikke at man ikke kan gjøre det når man ikke er ung lenger.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Hilde Merete GjessingBjørg RistvedtBertyHarald KSolDolly DuckKirsten LundTonesen81Pi_MesongretemorEivind  VaksvikLars MæhlumBur1LailaAvaLilleviArveTanteMamieLeseberta_23Akima MontgomeryTrude JensenTor-Arne JensenBerit RBjørg L.Hanne Kvernmo RyeJulie StensethRufsetufsaCarine OlsrødMarianneNInger-LiseNorahTine SundalVariosaSverreKristin71Tone SundlandWenche VargasMorten JensenMarit HåverstadChristoffer Smedaas