Hær noke lese stof til deg :)
http://isammeverden.cappelendamm.no/c326772/sammendrag/vis.html?tid=366060
Islam
Ordet islam er arabisk og betyr hengivelse, underkastelse, fred. Dette er også religionen islams hovedbudskap: Et menneske oppfyller ifølge islam livets mål ved å hengi seg til den ene Gud. Dette skjer i det religiøse bønnelivet og i det praktiske livet når det leves i henhold til Guds vilje. Tanken er at liv som virkeliggjøres på denne måten, vil skape fred både for enkeltmennesker og samfunn.Islam er verdens nest største religion og viderefører en rekke forestillinger fra jødedommen og kristendommen. Felles er troen på den ene Gud som åpenbarer seg i sitt skaperverk, i historien og gjennom sine utvalgte profeter, og tanken om at historien løper fra skapelse til dommens dag. I islam utvides den religiøse geografien; den arabiske halvøy trekkes inn med Mekka og Medina som hellige byer. Her mottok profeten Muhammad (født i år 570 i Mekka og død i år 632 i Medina) ifølge islam den siste og endegyldige åpenbaringen fra Gud, nemlig Koranen. Koranen er islams hellige skrift, den er skrevet på arabisk som derfor er islams religiøse språk. Koranens budskap er nettopp islam – oppfordringen til alle mennesker om å hengi seg til Gud.Sentralt symbol
Et sentralt symbol i islam er kaba. Kaba er navnet på en firkantet bygning som ligger midt i den store moskeen i islams helligste by Mekka i Saudi-Arabia. Ifølge islam var det her profeten Ibrahim (Abraham) reiste et bønnehus og hengav seg til Gud. I nesten alle moskeer og i svært mange muslimske hjem henger et bilde av Kaba. Kaba er en påminnelse om bønnens og hengivelsens sentrale plass. Kaba knyttes også til håpet om paradis – den svarte steinen som er innfelt i bygningen, skal opprinnelig ha hørt hjemme i paradis.
Den muslimske halvmånen er også viktig, og brukes både i smykkekunst, i nasjonsflagg og pryder mange steder den utvendige kuppelen og minaretene til moskeer. Halvmånen var et samlende symbol for det ottomanske riket, som med sete i Istanbul var et dominerende imperium i det østlige Middelhavsområdet i mange hundre år.
Religionsstatistikk og religionsgeografi
•Omlag 1,5 milliarder muslimer på verdensbasis.
•Islam har sitt utspring i Midtøsten, men i dag lever det flest muslimer i Indonesia, Pakistan, Bangladesh, India, Malaysia og de sentralasiatiske republikkene.
•Det lever 15-25 millioner muslimer i Vest-Europa (denne statistikken er usikker).
•I Norge lever det ca 80 000 muslimer som er registrert i et muslimsk trossamfunn. Antall med muslimsk bakgrunn i befolkningen er imidlertid betydelig høyere.
Les mer om islam på s. 125-163 i I samme verden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

KatrinGSvein Erik Francke-EnersenEmil ChristiansenGro-Anita RoenOdd HebækMarianne MSynnøve H HoelReidun SvensliJulie StensethBerit REllen E. MartolPiippokattagretemorAnn ChristinVibekeAnneWangKirsten LundHarald KReidun VærnesToveHanne Kvernmo RyeMarteBjørg L.Mads Leonard HolvikIngunn SAndreas BokleserEivind  VaksvikMarenTonesen81BenedikteTove Obrestad WøienKristine LouiseAnne Berit GrønbechIngunnJRufsetufsaJarmo LarsenChristofer GabrielsenTrude JensenMonika SvarstadTurid Kjendlie