Fikk lyst til å dele Sven Egil Omdals utmerkede artikkel fra Adresseavisen (og flere andre aviser) i dag, med tittelen "Lånekort til framtiden". Kristian Meisingset, kulturredaktør i Minerva, mener at digitaliseringen etterlater bibliotekene på historiens skraphaug, mens Omdal sier at Meisingset ikke har forstått hva et bibliotek er; biblioteket er et samfunn, mens e-bøker er en vare. Biblioteket i Trondheim arrangerer 450 møter, opplesninger, konserter og debatter i året. I fjor kom det 1,1 mill. besøkende. Han sier at det er ikke Lerkendal eller Nidarosdomen som er byens viktigste offentlige arena.

Hva mener du om bibliotekenes framtid?

Godt sagt! (15) Varsle Svar

Viser 17 svar.

Flott at biblioteket blir forsvart og forholdet papir - ebok, og marked - bøker blir diskutert. Et raskt innspill fra meg:
Bøker er et godt eksempel på at markedstenking ikke fungerer til folks beste. Svært mange av bøkene jeg er på jakt etter er ikke å finne i markedet, les haugenbok.no/ capris.no, fordi forlagene trykker begrensa opplag og selger dem ut/ dumper dem etter kort tid. Dermed må jeg leite etter for eksempel Demian av Herman Hesse på finn.no.

Den enorme fordelen digitaliseringen fører med seg er at alle bøker over en viss alder bør bli gratis tilgjengelig for alle digitalt.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Biblioteket er utrolig viktig - både litterært og som en møteplass, slik mange andre har nevnt. Når det gjelder digitalisering, er Nasjonalbiblioteket i full gang med dette, og du finner mengder med bøker på Bokylla.no - også Damian av Herman Hesse. Aberet er at du ikke kan laste ned bøkene, men må lese dem på skjermen.

Et annet tips er Antikvariat.net Her kan du søke etter, bestille og kjøpe brukte bøker fra en rekke antikvariater.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Takk for fint svar. Gode tips. Viktig arbeid.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bare hyggelig. Og helt enig, det er viktig arbeid.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg går veldig ofte på biblioteket for å låne bøker. De fleste bøkene jeg leser, er faktisk derfra. Jeg elsker å gå fra hylle til hylle og titte gjennom bøkene. Se på omslaget, lese på baksiden og bare nyte stillheten. Låne dem med meg hjem , lese dem og levere tilbake. Jeg er veldig glad at bibliotek finnes.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg tror at bibliotek fortsatt vil eksistere i framtiden. E-bøker er lettvint og kjekt å ta med seg på tog, ferier og lignende, men det er fortsatt mange som vil ha en fysisk bok, meg inkludert. Se på musikkindustrien! Musikk er tilgjengelig gjennom forskjellige streamingtjenester og elektronisk i tillegg til cd, men jammen har LP hatt et oppsving i det siste.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

vet ikke om vi har bib som idag om 20 år, men noe er det vel. Blir vel at vi sitter hjemme og laster ned alt via tv-skjerm...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Forhåpentligvis er det fremdeles en møte-, diskusjons- og formidlingsarena i tillegg til at vi kan låne bøker, aviser og filmer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvertfall må kommunene få penger nok til innkjøp av bøker. Det r alltid " krig" om pengene på budsjettmøter, og ikke alle partier liker Kultur heller.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er noe egent med det å sitte med boka i hendene, lukten av papir og lyden når man blar om. Jeg tror ikke papirbøkene forsvinner med det første, og så lenge vi er interessert i å lese papirbøker tror jeg bibliotekene vil leve i beste velgående på samme måte som i dag.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Framtida til biblioteka startar med barna våre.
Eg kom tilfeldigvis over ein reportasje frå lokal-TV'en om ein bibliotekar som har tatt grep for å nå fleire unge lesarar. Tenkte dette var ein passende tråd for å dele reportasjen:
http://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-moere-og-romsdal/dkmr99071613/16-07-2013#t=4m33s

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En glimrende ide! Bra med folk som har formidlingsevner og tør å prøve noe nytt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg mener at det så absolutt er behov for bibliotekene i fremtiden også, ikke minst fordi det er en sosial møteplass for folk i alle aldre. Det ser jeg tydelig på mitt lokale bibliotek, som i tillegg til utlån også arrangerer høytlesning for barn og flere foredrag og minikonserter. Av de ca 300 bøkene jeg leser i løpet av et år, blir ca 250 av dem lånt på biblioteket, så jeg kommer definitivt til å bruke biblioteket i framtiden også.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Denne ble jeg begeistret for i formiddag, da jeg leste papirutgaven, særlig "selv om nettet er globalt, er livet lokalt". Takk for at du tok steget videre og delte dette.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Tusen takk for en gnistrende god og interessant artikkel!
Jeg tror som Omdal og deg - bibliotekene vil overleve. Vi mennesker er sosiale dyr, teknologi kan aldri ersatte vårt behov for å søke sammen, utveksle erfaringer og lære av hverandre. Vi trenger levende mennesker! Bibliotekene er sosiale møtesteder og gir, som du er inne på, langt mer enn "bare" formidling av litteratur.

Jeg vil minne om at i datateknologiens barndom skulle selv butikkene havne på på historiens skraphaug. Vi skulle sitte i hvert vårt hjem og bestille varer "over nettet".....

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Ja, jeg har vanskelig for å se at et privat tilbud kan erstatte denne gratis arenaen og nå ut til like mange. Vi kan vel ikke satse på at det dukker opp "geriljabibliotekarer" i alle kommuner på samme måte som i London?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å bruke bibliotekene så mye vi kan, dokumentere behovet - det er kanskje det beste, og eneste, vi kan gjøre.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Sist sett

Dolly DuckHarald KMarit MogstadPer Åge SerigstadIngunn SKirsten LundMads Leonard HolvikMarthe LandsemIris ElisaReadninggirl30Julie StensethalpakkaGunn DuaasEllen E. MartolPiippokattaAud- HelenNinaAlice NordliCarine OlsrødTove Obrestad WøienHanne Kvernmo RyeMarianne  SkageEli HagelundHeidi BHeidiVannflaskeElisabeth SveeKjersti SGrete AastorpAmanda AChristoffer SmedaasKatrinGSvein Erik Francke-EnersenEmil ChristiansenGro-Anita RoenOdd HebækMarianne MSynnøve H HoelReidun SvensliBerit R