Så har vi det igjen. Boken står i min hylle. Den har stått der i flere år. Urørt.
Av meg vel og merke. Så ser jeg at denne for meg hittil ukjente dikter, er så kjent at han i 1944 (Det år jeg ble født!) fikk nobelprisen i litteratur. Og da må man vel nesten om ikke annet åpne boken.
I første omgang ikke den store "tenningen" ved å lese omslagets (forlagets) kommentar. Historie er interessant nok for meg, men dansk historie fra Christian II's tid er ikke det som fenger meg meg mest. Men så er det rare, noe som skjer meg temmelig ofte: jeg blar litt i den, leser litt her og der, "smaker" på den.
Så prøveleser jeg fra begynnelsen av, og dermed er jeg i gang! Kan ikke legge den bort. Den er så veldreid i regi, skriveteknikk, og dette med historien i historien: En menneskeskjebne som opptar i seg flere menneskeskjebner, hvor selve krigen (Kongens forsøk å "utvide" Danmark) bare blir et bakteppe. Som på et teater: En avgrensing av romanens rom, tiden er allerede gitt.
Slik forfatteren navngir flere personer, hvis livsbaner blandes sammen av en ytterst påfallende, dog likevel troverdig felles historie. Som altså faller sammen med en konges historie. Mesterlig. Kanskje et av de beste eksempler jeg har sett på den teknikk man i et senere litteraturhistorisk lys har kalt "Den kinesiske esken" eller "den russiske dukken" (men åpner en dukke for å finne en ny , nokså lik dukke som igjen inneholder en mindre , men nokså lik dukke osv. Så dyktig gjort er dette, at det ikke går opp for meg før boken er avsluttet. Så er det selve talentet for å skrive en spennende historie. Som vi vil følge til dens (bitre?) slutt. Jeg setter en 6er uten å nøle. Også for selve den elegante, drivende språkføringen.Det jeg kaller skrivekunst!
Disse stemningsbeskrivelser av landskap, årstider , lyder, dufter. De legges så smidig og tilforlatelig inn i prosateksten selv om de (etter min mening) egentlig er nydelig lyrikk! Les gjerne gjennom noen av mine her gjenlagte sitater som illustrasjoner på dette. Og selv om boken er ført i realismens episke penn, skjemmer det ikke med disse halvt mytiske , nærmest eventyr som han behendig putter inn i mellom. Både hist og både her!
Boken anbefales herved. Vel og merke av lille meg. Du -hvem du nå måtte være er uansett stor nok til ikke dele min oppfatning.
Takk for oppmerksomheten.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Viser 9 svar.

Takk for din meget velskrevne og interessevekkende anmeldelse! Jeg har også boken stående, og nå må jeg skynde meg å legge den til i "Skal lese", så er sjansene større for at jeg kommer på den når jeg ikke har en annen bok som ligger klar, - men det har jeg nå, for "Jeg nekter" har akkurat ankommet huset:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg ventar på Jeg nekter. Men Kongens fall las eg opp att og opp att for snart eit halvt hundreår sidan ...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, da skjønner jeg jo hva jeg må lese etterpå! Men egentlig sto Selma Lagerløfs Löwenskiolds- trilogi for tur, også er jeg med i en lesesirkel hvor det dukker opp en ny bok hver måned ... Hm, livet er ikke lett;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tilbakemelding. Uansett alltid hyggelig. Ekstra hyggelig at du skriver "interessevekkende" om min anmeldelse. For det er akkurat slik den er ment fra min side. Hverken du eller andre trenger være enig med meg i hvor god en bok er, men har jeg vekket interesse for objektet, er min hensikt oppnådd. Pluss : Viktigere(!) : å ha oppnådd kontakt med en annen bokelsker, mer direkte enn en stjerne. Lykke til med "Jeg nekter" som vi (som ikke har lest den) kanskje kan få sitater, anmeldelse m.a.o -for min del:Her kan du vekke min interesse! (Når et tilfelle vil og tiden er inne.)
Ha en fin søndag og igjen; takk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for hyggelig tilbakemelding på tilbakemeldingen:-) Og god søndag til deg også!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du er altfor beskjeden. "Kongens fall" fant jeg i dag på loppemarked. Og skulle den skuffe meg, så har jeg ikke betalt mer enn ti kroner for den.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg tror ikke du vil angre dette kjøpet, kjære gretemor. Takk for din -som vanlig- velmente respons.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det tror ikke jeg heller. Tidligere denne uken fant jeg "Dit elven fører oss" på salg og nå er den på vei i posten, så får jeg finne den frem når det føles riktig. Hjertelig takk for dine gode innspill.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hei igjen. Også her-jeg har i ettertid tenkt litt på deg og årsaken til din lille redsel for å gi deg i kast med "elven". Jeg tror man av og til må " ta tyrene ved hornene" og på den måten komme seg "videre" i livet. Lett å si. Men , etter min mening er denne boken så god at ..........Vel, vi kan " snakkes" etter du har mestret elvens strabaser , for det er jeg sikker du vil gjøre. Og du vil ikke angre deg! Tror nå jeg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Ella_BSol SkipnesGrete AastorpHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinTove Obrestad WøienRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekStig TSynnøve H HoelHarald KIreneleserFindusBjørg Marit TinholtgretemorAvaKnut SimonsenPiippokattaIngeborg GKjerstiIngvild SritaolineLailaEva