Interessant bok om flere av de som ble dødsdømt i Norge etter 2. verdenskrig. Beskriver bla. rettsprosessen knyttet til Quisling. Får innsikt i korrespondanse og søknader om benådning. Dødsdom forekom oftere rett etter krigen enn for de som ble dømt mot slutten av 1940 og begynnelsen på 1950 tallet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Absolutt interessant, ja. Men dessverre også beheftet med store svakheter. Først og fremst en historisk/politisk slagside, hvor Jaklin fører videre en nasjonalromantisk tradisjon som var velkjent (og forståelig) i de tidlige etterkrigsårene, men som er passé i dag. Det er i grunnen oppsiktsvekkende, for han siterer flere ganger historikere som Vaale, Sørensen og Dahl, som definitivt ikke står i den samme tradisjonen.

Et eksempel: Jaklin skriver ganske fyldig om rettssaken mot Ragnar S. Schanke. Som rimelig er nevner han også debatten som der oppsto omkring Norges kapitulasjon den 10. juni 1940. Han konkluderer med at dette ikke falt heldig ut for Schanke, noe man sikkert kan gi ham rett i. Men i motsetning til de fleste andre som har skrevet om rettssaken, utelater han hvordan tidligere statsminister Nygaardsvold, hans utenriksminister og forsvarsminister alle ble rammet av akutt hukommelsestap og ikke kunne huske noensinne å ha sett kapitulasjonsavtalen - frem til Schankes forsvarer la den frem i rettssalen med samtliges underskrift. I ettertid er ikke dommen det mest oppsiktsvekkende i prosessen mot Schanke, men at tre tidligere statsråder ble tatt i å lyve i retten. Og Jaklin nevner det ikke!

Det finnes en rekke andre steder i boken hvor viktig informasjon er utelatt og fremstillingen ensidig. Dersom dette var en historieavhandling, ville dette vært alvorlig. Men Jaklin er journalist, ikke historiker. Jeg antar at mange da vil legge listen lavere.

Til gjengjeld skriver Jaklin bedre enn de fleste historikere, og langt bedre enn forfatteren bak en beslektet bok jeg nylig hadde lite godt å si om, "Ondskap". Men det triste er at vi her kunne ha fått en ypperlig gjennomgang av, og et nyttig oppslagsverk for, samtlige henrettelser av norske statsborgere etter 2. verdenskrig. Forfatterens servile historiefortelling og utelatelse av viktige fakta gjør at det fortsatt er noe vi mangler.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

gretemorAnn ChristinVibekeAnneWangKirsten LundHarald KEllen E. MartolPiippokattaReidun VærnesToveHanne Kvernmo RyeMarteBjørg L.Mads Leonard HolvikIngunn SAndreas BokleserEivind  VaksvikMarenTonesen81BenedikteTove Obrestad WøienKristine LouiseAnne Berit GrønbechIngunnJRufsetufsaJarmo LarsenChristofer GabrielsenTrude JensenMonika SvarstadTurid KjendlieBjørg  FrøysaaTonjeJulie StensethOleMorten MüllerTanteMamieLilleviAvaTine SundalHilde Aa