Hadde en tretten år gammel gutt innom i bokhandelen jeg jobber i nettopp. Han ville ha "en morsom bok". Hadde ikke lest noe særlig, men virket eldre enn sine tretten år. Åpenbart for gammel for "En pingles dagbok" og annet i den sjangeren og for det alderssjiktet.

Hva ville dere anbefalt? Jeg selv ler høyt av Erlend Loe, og det er det første jeg kommer på når jeg tenker direkte ha ha-morsom litteratur.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 22 svar.

Hva med bøkene om Markus av Klaus Hagerup :) Eller Sagaen om Darren Shan!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Haikerens guide til galaksen av Douglas Adams

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bra forslag synes jeg. Den ER jo morsom, og klassiker som ofte slår spesielt godt ann blant gutter virker det som!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vil anbefale Ruben Elliassens Marebøker- de er usannsynelige og morsomme og spennende

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har du prøvd "Hjelp, jeg har 5 søstre!" serien til Sverre Årnes? En serie på 5 lettleste, men morsomme bøker. De handler om en 15 år gammel gutt med fem gærne søstre som bor i et stort hus de kaller Kråkeslottet, og handlingen er lagt til Løten i Norge. Her er det mye moro, kjærlighet, spillopper og gode historier. Leste dem første gang som 13 åring, men jeg fryder meg fortsatt når jeg leser disse. Passer nok både for gutter og jenter, men kanskje er det lettere for gutter å kjenne seg igjen i hovedkarakteren i og med at han er en gutt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kanskje ikke en morsom bok, men "gamer" av Thor Arve Røssland er en veldig spennende ungdomsbok. Handler om en vennegjeng som går inn i et nytt spill, men så begynner mystiske ting å skje, også utenfor spillet. Boken er lettlest, lett språk og korte kapitler. Samtidig er den aktuell og spennende nok til at den fenger mer rutinerte lesere ( ungdom).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da jeg var et par år eldre enn han er nå, oppdaget jeg Wodehouse, som jeg syntes var fryktelig morsom. Føltes som en slags voksenversjon av Stompa! Dette var på åttitallet, og britisk overklasse på trettitallet var like ukjent/utdatert for meg som for ungdom i dag, tror jeg, men likevel traff humoren.

Ellers skjønner jeg ikke helt at han skal være for gammel for de bøkene du nevner - handler ikke "En pingles dagbok" om en elleveåring? Men det er kanskje bare jeg som fortsatt leser ungdomsbøker i en alder av ørtenogførti... :)Humor er kanskje ikke så avhengig av alder som av hva man synes er morsomt. Jeg har litt barnslig humor :)

Andre morsomme bøker jeg kommer på, er kanskje litt for mørke igjen. Hmmmm.....hva med "Catch-22" av Joseph Heller?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Han nevnte spesifikt bøker som En pingles dagbok og sa at det var uaktuelt, og så også sånn ut. En veldig voksen (i det minste med en voksen framtoning) trettenåring. Takk for tipsene!

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Ja, Erlend Loe er morsomt! Prøv "Doppler" :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Må det absolutt være noe morsomt? For noen år siden så solgte de ungdomsbøker om berømte personer husker jeg. Kjøpte noen til jul til tantebarna mine. Madam Curie bl.a. Jeg vet også at det er skrevet en ungdomsbok om Sigrid Undset av Anne B. Ragde (vant Brageprisen). Utover det vet jeg også at det finnes en ungdomsbok om Knut Hamsun.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Å, jeg er veldig interessert i god litteratur for den aldersgruppen generelt, forstå meg rett! Men denne unge mannen ville altså ha; og han spesifiserte, og så intenst på meg; "en MORSOM bok". Så jeg begynte å lure på hva man faktisk ler av høyt på trikken når man er tretten-fjorten. For jeg tror det finnes!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Svein og Rotta, eller kanskje Doktor Proktor :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tror det ble litt for ungt igjen, for denne gutten. Men ellers enig i at det er morsomt, og sikkert passende for en del i den alderen. Er egentlig interessert i det litt sære mellomsjiktet mellom barn og voksen - altså før man begir seg ut på mer voksen litteratur - hva som treffer menneskene i det sjiktet, som de kan synes er morsomt!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er enig med maj, De fire og han som gjør galt verre er kjempemorsomme bøker. Anbefales!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bror min les Erlend Loe når han var på den alderen (og han var ikje nødvendigvis særleg moden i lesevanane elles - det gjekk mest i Grøsserne), so ein må jo ikkje tenkja at det ska vera ungdomsbøker for ein ungdom

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, nemligen. Jeg gjorde også Loe på den tiden, eller, i alle fall på ungdomsskolen. Jeg tror jeg får ta opp ungdomsboklesinga så jeg vet hva jeg sier.. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva med bøkene om De fire og han som gjør galt verre av H.F.Follestad , eller bøkene om Artemis Fowl av Eoin Colfer. Jeg synes de er morsomme!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Omtrent like vanskelig å svare på som hva som er morsom litteratur for voksne. Vi har jo ulik humor, men du kan ha rett i at det ikke er så lett å finne morsomme ungdomsbøker - de er ofte alvorlige. Triks av Bjørn Sortland syns jeg er morsom, og kanskje Aldo Monrad-bøkene av Arne Berggren kan være noe?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leste fryktelig mye i den alderen selv, men ja, nettopp morsomme bøker leste jeg vel lite av. Takk for tipset!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg kjenner meg litt igjen i denne gutten. Jeg også spurte frøken om en morsom bok. Selv om ikke tanken min var at jeg skulle le meg igjennom den. Med en morsom bok siktet jeg simpelthen til en bok som ikke var kjedelig. Slik sett kan spennende, interessante eller filosoferende bøker like fullt være midt i blinken. Nettopp her handlet det kanskje litt om å stimulere leserlysten. Da er "Hardy", "Tordensønnen", "western" og "Harry Potter" gode alternativer. Ofte kan det være slik at man spør om og ønsker noe, fordi man selv tror at det er det rette, mens det man egentlig ønsker er å oppleve gleden ved å lese. Ofte er man også på jakt etter en enkel løsning for å bøte på noe, jeg vil lese noe morsomt. Kanskje har han fått beskjed av noen om å lese litt fordi han er litt annerledes, det kan jo tenkes her. Det er jo litt å tolke bare utifra settingen, mener jeg.

Men hvis det er slik at gutten virkelig ville ha en morsom bok, en som han kunne le høyt og lenge av, så er andre medium bedre. Men gåte og vitse - bøker, "alle barna vitser og glupiser" eller "vitseleksikon" leste jeg selv som liten gutt, fra perm til perm. Dette kan være så enkelt nok til at man får litt sans for ord og språk.

Videre kan kanskje "Gutten som ville være en av gutta" av Saabye være en morsom bok. Særlig fordi den er aktuell. Herfra kan reisen gå til andre Saabye-bøker, jeg tror ikke "Herman" kan skade, og herfra kan progresjonen gå raskt.

Å lese bøker er som å høre på musikk, man velger utifra sinnstemning, men i tillegg velger man utifra interesser. En god måte å finne bøker på, kan således være å finne ut hva man liker å holde på med. Er du glad i noe, har du en helt, hvem ser du opp til?

Hmm

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Reidun GranbergTanteMamieTove Obrestad WøienVidar RingstrømReadninggirl30Harald KBente NogvaJulie StensethJenny Dahl BakkenVeronicaKHanne Kvernmo RyeFride LindsethRandiARandiTor Arne DahlSynnøve H HoelLena Risvik PaulsenKirsten LundLailaPiippokattaTheaIda CharlotteEllen E. MartolBeathe SolbergAgnete M. HafskjoldAnniken RøilsvarteperEvaCatharinaKaren RamsvikRisRosOgKlagingHeidi HoltanDemeterAvaAkima MontgomeryKristine LouiseEgil StangelandAnneWangBjørg L.Stig T