En underholdende og informativ reisebok i fra Iran. Forfatterne møter folk som likemenn. Det er bokas største styrke; usnobbete møter i mellom iranere og to norske menn som verken er moraliserende, belærende eller analyserende. Kun nysgjerrige og ute etter å bli kjent med Iran. Noe rusk er det kanskje her for de som kan mer om Iran enn disse. Enkelte situasjoner kan de ha tolket feil, historieskrivingen kan være kraftig forenklet osv, men det gjør liksom ikke noe fordi de legger aldri skjul på egen usikkerhet. Og her gis smakebiter på kultur, historie, religion og politikk. Vil en gå mer i dybden kan boka inspirere til å oppsøke andre kilder. Jeg koste meg med denne. Den er godt skrevet. Selv om jeg aldri har vært i Iran ble landet levendegjort igjennom fine miljøskildringer og gode beskrivelser av møter med forskjellige folk.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Jeg har notert meg, og skal være på utkikk etter Ayatollah highway og de to annelingua nevner, Alene i Iran og Reise i Iran. Alltid interessant med innblikk i nye og ukjente verdener. Takk til dere begge :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg likte også "Ayatollah Highway". Men enda bedre likte jeg danske Nina Rasmussens Alene i Iran - det er endel år siden jeg leste den, men den står for meg som enda mer interessant. Sikkert mye fordi den beskriver en vestlig kvinnes reise i Iran. (Nå fant jeg forfatterens nettsted med oversikt over bibliografien hennes OG utdrag fra anmeldelser av "Alene i Iran".) Og for noen uker siden leste jeg Kari Vogts reisebok fra Iran: Reise i Iran - den tror jeg også du vil ha glede av, Strindin! Både Rasmussen og Vogt har fått terningkast seks av meg for sine iranske reiseskildringer, forresten. :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mange takk for tips! Vogt har fagkunnskap som garantert kan tilføre noe til de to herrenes personlige, underholdende og amatørmessige stil:) Har ikke lest reiseboka hennes. Dansken er ny for meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dansken var den første jeg leste om Iran - og det var den boken som ga meg mersmak på reiseskildringer derfra. Så jeg har samlet meg noen til - for eksempel Christiane Birds Neither East nor West. One Woman's Journey through the Islamic Republic of Iran. Også en veldig bra bok! Bird er amerikaner - dermed får man jo en ekstra dimensjon på temaet "enslig vestlig kvinne på reise rundt i Iran". Det er noen år siden jeg leste denne også, så jeg må innrømme at jeg ikke helt klarer å skille bøkene til Nina Rasmussen og Christiane Bird fra hverandre her og nå...

Så har du jo Persepolis-serien til iranske Marjane Satrapi - både tegnede romaner og animasjonsfilm. Jeg har bare lest én, skal jeg innrømme - jeg ble ikke 100 % fenget, selv om jeg syntes det var bra.

Og for godt monn: Persian letters av Montesquieu - det er en fransk brevroman om to persiske adelsmenn som reiser rundt i Europa og skriver brev om sine opplevelser til sine koner og eunukker hjemme i Iran, og til venner i Frankrike og annetsteds. Romanen ble utgitt anonymt i Holland i 1721. Jeg har den liggende, men har ikke kommet i gang med lesingen ennå (oj, så mange bøker jeg har i den kategorien...) Fra vaskeseddelen:

"Their colourful observations on the culture differences between West and East conjure up Eastern sensuality, repression and cruelty in controst to the freer, more civilized West - but here are also unworthy nobles and bishops, frivolous women of fashion and conceited people of all kinds are satirized. Storytellers as well as letter-writers, Montesquieu's Usbek and Rica are disrespectful and witty, but also serious moralists. Persian Letters was a succès de scandale in Paris society, and encapsulates the libertarian, critical spirit of the early eighteenth century.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lenge siden jeg leste denne, men jeg likte den også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

BertyDolly DuckAnjaBerit B LieVannflaskeKay NilsenKaren Ramsvikerlend kongsvollLeseaaseJohnny OlsenInge KnoffKristin_Kristin F. Jørgensenanniken sandvikKarin  JensenPirelliIngvild SCarine OlsrødGitte FurusethTanteMamieRandiReadninggirl20Torill Elisabeth RevheimSolAtmanLibraritas vJulie StensethTrine S. AustbøDagfinn JakobsenSynnøve H HoelOdd HebækFride LindsethLaila StenbrendenMartine GulbrandsenChrister TjessemAstrid Terese Bjorland SkjeggerudReidun SvensliIngeborgKarin BergRisRosOgKlaging