Jeg er på jakt etter noen gode lesetips for gutter som har passert alderen hvor det ike er kult å lese lenger...! Altså etter at de begynner å tenke på jenter istedet for bøker ;) Alle tips tas imot med takk :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 33 svar.

"De fire og han som gjør galt verre"- serien av Follestad.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Science fiction og fiction spenningsserier/krim. Ikke nødvendigvis klassikere eller prisvinnende forfattere, men de som produserer og selger seg rik på det. Altså, de som ofte er lettleste.

Dan Brown, Peter F. Hamilton, Jack Campbell. Jeg vet det fungerer, fordi jeg leser mye av det selv når jeg har lest for lenge på tyngre litteratur :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Demonata darren shan marg og bein serien og markus bøkene av klaus hagerup percy jackson av rick riordan eller tuneller av roderick gordon

Godt sagt! (0) Varsle Svar

jeg vil anbefale serien om Carl Hamilton av Jan Guillou eller Robert Ludlum det er masse fart og spenning som regel også godt skrevet. Andre kandidater er Chris Ryan eller Andy Mcnab om de er interessert i krigshandlinger noe gutter i den alderen ofte er. Papillon av Carriere er heller ikke så dumt. Mark twain kan også være aktuelt

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk for tips! Disse skal jeg se nærmere på :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen millioner takk for alle gode råd og tips!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette avhenger helt av modenhetsnivå.

Det viktigste er at de leser. Hva som helst, egentlig. Akkurat nå er det veldig mange NYE ungdomsserier der ute. (Ja, det jeg sier er at mange av forslagene vi kommer med her inne er litt... utdaterte).

Men det at de er "litt" utdaterte betyr ikke at de ikke fungerer!

Hardy Guttene er en gammel klassiker. Og vil fenge endel. Frøken Detektiv også, selv om min gamle bibliotekar fremholdt at den var for jenter.

Voksen krim er også en tanke. (Som er nevnt her allerede.) Men her ville jeg primært valgt litt eldre bøker, for dagens krim er veldig grafisk. (Joda, ungene ER vant til blod og guffe, men vi kan vel prøve å holde LITT igjen?)

De første bøkene i serien om Jack Reacher kan være greie å lese, men forfatteren blir VELDIG forutsigbar mot slutten. (Reacher kommer et sted, blir blandet opp i noe, noe foregår, sterkt fokus på at Reacher er SVÆR og må sloss mot noen som av en eller annen grunn ikke skjønner dette, kutt til en hendelse et helt annet sted med veldig grafisk vold (skurk, snill person, biperson, spiller ingen rolle, forfatteren diskriminerer ikke her) tilbake til nåtiden hvor Reacher rydder opp. Igjen) Reacher-serien er på mange måter en moderne cowboy-historie. Den ensomme rytteren som rir inn i byen, rydder opp, og rir ut igjen på den andre siden.

Forsøk heller de litt eldre. Klassikerne. Agatha Christie (men kanskje litt senere, det er mye tekst og lite handling), Raymond Chandler (ikke helt god rollemodell, men bør ha spenning nok), Alistair MacLean (anbefalt lenger ned), Desmond Bagley (For mange er kanskje Chandler lettere enn MacLean og Bagley, fordi alle "skjønner" at Chandler ikke har mobiltelefoner, men MacLean og Bagley er såpass "nye" at man fort tar seg i å lure på "hvorfor tar han ikke bare opp telefonen og ringer")

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Som 12-13 åring begynte jeg å lese voksne kirmbøker som mor lånte til seg selv. Hun likte best Agatha Christie, mens jeg utviklet meg mot litt mer futt & fart. Maclean var lenge en favoritt, og John D. Mac Donald. Jeg tror unge ungdommer fint klarer å lese voksenbøker litt tidligere enn vi kanskje tror. Jeg kan varmt anbefale bøkene til Lee Child, min favoritt for tiden. Plottene er svært uforutsigbare, men inneholder såpass få, og godt beskrevne personer, at de likevel er greie å følge med på. Helten, Jack Reacher, er helt ubetalelig. Akkurat ikke så tøff at det blir pompøst og dumt. Menneskelig, ved at han tar feil underveis og gjerne famler litt før han løser saken. Dessverre har jeg lest alle bøkene, så jeg venter bare på neste. En av bøkene holder på å bli film, også. Med Tom Cruise i hovedrollen som Reacher.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Klarer ikke å se for meg Tom Cruise som Reacher.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tom Cruise blir en glimrende Reacher. De må bare være litt nøye med resten av rollebesetningen. HER har dere f.eks skurken i filmen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tror faktisk at Reacher's høyde var et poeng gjennom hele serien. I alle fall så leste jeg Lee Child sine bøker etter en anbefaling fra en mann, og da jeg lånte en av bøkene på biblioteket, sa de at det var bøker som menn/gutter likte.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vel, om du ser på skuespilleren jeg utpekte som "skurk" og leser min "være nøye med resten av rollebesetningen", så vil du se at HØYDEN til Tom Cruise ikke er et problem. Selv om det VAR en dårlig spøk.

Hva gjelder "menn/gutter liker bøkene", så... vel, de første bøkene var greie nok.

Men jeg ER skeptisk til å lære unger (ok, unge gutter) om lesingens gleder ved å introdusere dem for en forfatter som (i de senere bøkene) forteller om afrikanske fengsler hvor man til fødselsdagen fikk valget mellom "langt eller kort erme", hvoretter man hugget av en arm eller et ben (ved henholdsvis håndledd/ankel eller albue/kne, avhengig av svaret på "langt eller kort erme"). Lee Child (Jim Grant) har desverre utviklet seg til å bli en formelforfatter som VET at han huker inn en og annen ekstra leser ved overdreven (og VELDIG unødvendig) voldsskildring.

Igjen, det gjør meg ikke noe at VOKSNE leser sånt, men jeg tror man kan utvikle mer LESEGLEDE hos barna (Ok, unge gutter, jeg vet det) ved å la dem bruke fantasien på mer POSITIVE skildringer, selv om det skal være spennende.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg lo av spøken din og skulle gitt deg kreditt for den. Kanskje du kan hjelpe meg med å forstå hvorfor samme mann som anbefalte Lee Child, ikke ble begeistret for James Lee Burke, som jeg anbefalte. Er han en forfatter som appellerer spesielt til menn?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

James Lee Burke er mer langsom og drømmende (tidvis bokstavlig talt) enn de Child/Grant er. Er min (igjen høyst subjektive) mening.

Reacher er den gamle westernhelten som rir inn i byen og rydder opp. Han er hardtslående, effektiv, gjør det som må gjøres. Han får kvinnen (om det er noen), og forlater henne for å ri videre når "oppdraget" er utført.

James Lee Burkes helter er mer tenkende. Den ene boken bygger på den andre, sånn at "helten" utvikler seg. (Du kan godt hoppe over en bok eller to i Reacher-serien uten at du merker det når du plukker opp den seneste). Hos James Lee Burke ("seriebøkene" hans) går du glipp av ting om du hopper over en bok. Du risikerer til og med å få vite hvem skurken i forrige bok var om du leser i feil rekkefølge.

Personlig liker jeg begge forfatterne. Og jeg finner "feil" ved begge forfatterne;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei igjen. Jeg er så glad i James Lee Burke sine bøker at jeg dro til Lousiana og besøkte byen og området rundt. Kjøpte de bøkene jeg ikke hadde i en liten bruktbokhandel der. Det beste med ham er at han har gjenskapt dette lille universet for oss. For meg er han mer Tolstoj enn noen andre forfattere.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå blir jeg nesten imponert.

Jeg ville ikke hatt noe imot en tur til New Orleans, men jeg ville ikke dratt dit for å følge James Lee Burke.

Men jeg ville ikke reist så mange andre steder akkurat idag for å følge noen andre forfattere heller. Kanskje jeg burde finne nye forfattere?

Men seriøst, det ER flott at du finner forfattere som gjør sånt inntrykk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var flere grunner til at jeg var i USA. JLB var årsaken til at vi dro til akkurat den byen, som er verdt et besøk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enig med deg i det, Reacher er absolutt IKKE Tom Cruise for meg..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er helt enig i at Tom Cruise ikke rekker Reacher til kneet engang - hverken bokstavelig eller i overført betydning... Det var kun en saksopplysning fra min side.

Men Varg Veum på film står seg bra med Oslo-dialekt, så hvem vet?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tja... gjør Veum det? Filmene har floppet i Bergen så vidt jeg har skjønt?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Noen tips her

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Siden jeg verken er gutt i denne alderen eller har stor kjennskap til gutter i denne alderen så burde jeg sikkert holde meg langt unna, men jeg kom tilfeldigvis over en bok som kanskje passer. Jeg har ikke lest de selv, men kom over tipset De levende og de døde og Drapene i Barkvik av Ingvar Ambjørnsen på http://www.forlagsliv.no/bokdamaatwork/2012/04/20/nytt-av-ingvar-ambjornsen-for-unge/

Godt sagt! (2) Varsle Svar

De levende og de døde ligger som podcast på NRK. Både jeg og min datter, da 13, hørte denne. Spennende lytting som vi begge anbefaler videre, selv om 13 åringen synes det var i skumleste laget!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Pingledagbøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette har jeg selv opplevd med vennene mine, og jeg anbefaler Percy Jackson serien! Nancy Drew og Bone (tegneserieroman) Kan også være et passende tidspunkt å lese ;) Lykke til!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk for tips :-) Da skal jeg finne frem en liten samling!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det aller viktigste er vel at det er noe som er spennende! "Marg og bein" serien er det mange som liker, om ikke det er for barnslig da? Dystopier som "Dødslekene" kan jo være noe. Ellers anbefaler jeg serien "Den siste lærling" på det varmeste. Skikkelig grøss og spenning og veldig velskrevet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den siste lærling var et godt råd :-) De skal leses uten tvil! Tusen takk for råd!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er vel ganske forskjellig fra gutt til gutt har jeg inntrykk av.. Men jeg har erfaring at det skjer fra 11 års alderen og oppover. Oddmund, takk for råd :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Med sønner på 16 og 18 har jeg forholdsvis nylig vært igjennom samme problematikk. Det jeg har hatt en viss suksess med, er å få dem til å lese dokumentariske bøker om emner de er svært interessert i.

Hvis guttenes "helter" skulle ha skrevet bok/bøker, er det også verdt å prøve.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Og når er det...? ;-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Relevant spørsmål. Et sted mellom 10 og 16?

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Sist sett

Julie StensethPiippokattaLisbeth Marie UvaagGrete AastorpTone HTone SundlandElla_BSol SkipnesHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinTove Obrestad WøienRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekStig TSynnøve H HoelHarald KIreneleserFindusBjørg Marit TinholtgretemorAvaKnut SimonsenIngeborg GKjersti