Ja! Akkurat sånn! Etter en litterær nedtur med Skipper Worse i 1882 (se egen omtale), kom Kielland tilbake i toppform året etter, med pennen dyppet i det sorteste blekk. Denne romanen er så giftig at en surmaget kritiker skulle kunne ta sin død av den. Er det satire eller realisme? Er det komedie eller tragedie? Helt klart! Her ler vi mens barn dør, men hisser oss opp over praten i et teselskap. Dette er stor litteratur.

Noen mener denne boken har mistet sin aktualitet. Tullball! Vel har barneskolen gjort noen fremskritt etter Kielland og Bjørneboe hang den ut for spott. Men har vi sluttet å forestille oss? Er vi frie fra konvensjonenes åk? Har vi endelig forstått hvordan vi skal leve fritt og freidig, men uten å være andre til last - og har vi lært å unne andre den samme frihet?

Nei, så fanden...

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Endelig fikk jeg tatt meg sammen og lest denne om igjen etter mange tiår. Like aktuell som da den ble skrevet, er den neppe, - men fremdeles finnes det miljøer der herskerteknikkene står i høysetet, og der undertrykking er den foretrukne oppdragelsesmetoden. Og fremdeles har vi folk som gnåler om mer autoritet og pugging i skolen.

Hos Kielland handler det jo ikke bare om lille Marius og Mensa Rotunda, men like mye om undertrykkelse i hjemmet og presset - både hjemme og ute - for å få fruen til å innordne seg i et trangsynt samfunn.

Når jeg ikke strekker meg lenger enn til en firer på terningen her, er det fordi jeg synes personskildringene blir litt for overfladiske. Både Abraham, Marius, herr og fru Løvdahl og bipersonene forblir typer. Den eneste som utvikler seg noe i løpet av historien, er Abraham, - og ikke til det bedre. Jeg må visst lese både Fortuna og Sankt Hans fest med tid og stunder.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Støtter gretemor
Dett var flott skildret. Jeg har vel egentlig "glemt" Kielland, men du har sørga for at Gift kom på lese-lista mi nu....

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Min også, og det verste er at jeg har alle bøkene hans. Ikke det verste kanskje, men det er flaut at jeg ikke har lest noe mer enn det vi var tvunget til på skolen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skolens tvang har ødelagt lese- og lærelysten hos mange. Men det vet Kielland alt om, skal du snart få se! På overflaten er jo dette bokens hovedtema. Men Kielland går mye dypere enn som så...

Jeg kan forresten også anbefale Gift som gratis lydbok på Ordflyt, hvis man heller vil lytte enn lese. Jeg har lest tidligere, nå valgte jeg gjenhør.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Herlig anmeldelse!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Hilde VrangsagensusannaRandialpakkaBjørn BakkenMarieOlav Østebø OlsenLena Risvik PaulsenPirelliAstrid Terese Bjorland SkjeggerudKnut HauglandTonesen81TjommiRandiAmoiraIngvild SLeseaaseVannflaskeØyvind BjørnerudAnniken RøilAvatuhamreDolly DuckBeathe SolbergKirsten LundSteinar JøsokTormgeLibraritas vTorill Elisabeth RevheimTor Arne DahlIngunn SAnne Berit GrønbechLilleviMarit AamdalOleIngunn ØvrebøGro Anita MyrvangAliceInsaneKaroline in Wonder