Da har jeg lest min første e-bok! Adjutanten av Jørgen Norheim, utgitt av Samlaget, tilrettelagt som e-bok av BookPartnerMedia, København.
Det er nettopp denne tilretteleggingen jeg setter et spørsmålstegn ved - boken har en svært mangelfull design.

  • Overskriftene er satt som brødtekst, uten blanklinje (mellomrom) før kapittelteksten begynner. Altså ingen tydelige kapitteloverskrifter.
  • Det er flere dikt, brev o.l. i teksten, steder der det naturlig ville ha vært en blank linje (før et dikt, etter et brev o.l.). Blanklinjer finnes ikke i denne boken; all tekst kommer på løpende bånd.
  • Ord- og linjedeling er tilfeldig. Tallet 33 770 er delt mellom 33 og 770. Et sted står et spørsmålstegn alene for seg selv på siste linje.
  • Plutselig, midt inne i boken og rett etter en gripende kapittelavslutning, kommer definisjoner av ordet adjutant på flere språk. (Heller ikke her har de spandert en blank linje mellom kapittelets slutt og definisjonene.
  • Sidetallene stemmer ikke. En nettbrettside tilsvarer ikke en bokside, og sidetallene står tildels oppå teksten.

Hva slags standard er dette? Skal ikke også en e-bok holde en designmessig kvalitet? Eller er dette spesielt slett fra Samlagets side?
Hvilke erfaringer har dere? Jeg har bladd litt i et par andre e-bøker og der var i hvert fall kapitteloverskriftene markert som det de er.
Ellers gikk det overraskende greit å lese, selv for en svoren papirtilhenger!
Men obs på tekopper, kaffekopper og vinglass - kan fort bli en dyr bok...

(Kommer tilbake med en omtale av Adjutanten, interessant lesing.)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 15 svar.

Her høres det ut som om Samlaget har betalt for en tjeneste de ikke har fått... Men de burde jo tatt en kvalitetssjekk selv også. Har du meldt fra til forlaget?

Selvfølgelig skal e-bøker ha like bra design som papirbøker. Det er riktignok mer utfordrende, siden papirbøker bare kan sees på 1 måte, mens ebøker kan variere ut fra hvilken enhet og leseprogram du bruker. Men profesjonelle bør vite å formatere e-bøker som kan vises på ulike skjermer.

En e-bok er egentlig en eneste lang webside, selv om det for leseren framstår som om den består av sider. Derfor kan man ikke ha fotnoter i en e-bok, de blir gjort om til sluttnoter. Det er vel det som har skjedd med definisjonen av ordet adjutant...

Jeg synes ikke vi lesere skal finne oss i dette, og at vi bør si ifra når vi opplever direkte feil formatering av e-bøker!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har lest en hel haug e-bøker og kvaliteten kan variere. Noen ganger får jeg følelsen av at det handler mest om å få greiene ut døra og begynne å tjene penger enn at vi lesere skal ha en positiv opplevelse.

De aller aller aller fleste gjør en noenlunde brukbar jobb - i den forstand at brukbar ikke er noe verre enn kjip paperback kvalitet. De fleste er som regel mye bedre. Ett fåtall ganger, (som jeg kan telle på en hånd), så har kvaliteten vært så dårlig at det har irritert meg.

Utbredelsen av e-bøker vil fikse dette, kvalitet i alle ledd vil få større fokus etterhvert som det blir stilt større forventninger til det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du har nok vært veldig uheldig. Jeg har lest et lass med e-bøker, og de eneste jeg har hatt designutfordringer med er bøker jeg selv har konvertert fra andre format, spesielt med link fra innholdsfortegnelse til korrekt sted i boka. Når det gjelder sidetall så stemmer dette svært sjelden, det er også svært sjelden du ser sidetall i ebøker. Dette er fordi man selv kan endre skriftstørrelse og linjeavstand for alle bøkene inne på lesebrettet. E-boka "re-justerer" ikke sidenummerne om vi ikke har samme font og størrelse som e-boka opprinnelig ble laget i :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk skal du ha - det var godt å høre :-)
Det med sidetallene regnet jeg i grunnen med at er slik du sier.

bøker jeg selv har konvertert fra andre format, spesielt med link fra innholdsfortegnelse til korrekt sted i boka.
Denne setningen forstår jeg ikke, jeg er en novise på feltet. Den jeg leste, var kjøpt som ebok hos digitalbok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det jeg mente var at dersom du for eksempel kjøper en ebok fra en utenlandsk nettbutikk så kan du få litt utfordringer - på forskjellig vis. De norske kjøpt på digitalbok.no har jeg selv ikke hatt noen problemer med. Ikke gi deg med denne første :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ok.
Og nei da! Nå fikk jeg jo dette lesebrettet til jul (så du skjønner...), og det forplikter. Noe av hensikten var å unngå overvekt på flyet når jeg skal ut på tur :-)

Bortsett fra den dårlige layouten ble jeg som sagt positivt overrasket over hvor bra det var å lese på et elektronisk brett.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var min reaksjon da jeg fikk lesebrettet mitt også. Utrolig bra å lese på i forhold til bakgrunnsbelyste nettbrett som iPad og liknende... Nå unngår også jeg overvekt på fly :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Utendørs, i sol, har jeg problemer med refleks; ser meg selv som i et speil - hvis jeg ikke kan skape litt skygge. Jeg har en Samsung Galaxy. Vet du om det er noe å gjøre med dette?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er det som er hovedproblemet for alle nettbrett, som din Samsung Galaxy er. Jeg tror ikke det er stort å gjøre med akkurat det problemet, dessverre. Bakgrunnsbelyste skjermer med blanke overflater har nettopp denne utfordringen. Derfor har jeg et eget lesebrett - ikke nettbrett - som jeg leser bøker på. De aller fleste rene lesebrett har nå e-inc teknologi og matte skjermer som gir samme følelsen som å lese en papirbok. Ingen bakgrunnsbelysning, ingen blank skjerm og heller ingen refleks. Min sambo og jeg har investert i lesebrett i tillegg til nettbrett. Begge er supre til sitt bruk. Du må nok bare leve med at dersom du leser bøker på nettbrettet ditt ute i sollys/direkte i skarpt lampelys så vil du se svært lite og ingenting om du ikke finner deg/skaper deg selv skygge..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk for dine veiledning inn en for meg ukjent verden!
Det er altså forskjell på lesebrett og nettbrett (og at det jeg har, er et nettbrett :-). Jeg forstår at lesebrettet har store fordeler når det gjelder lesbarhet. Kan du si litt mer om andre forskjeller på de to. Kan jeg f.eks. bruke et lesebrett til å søke på Internett, slik jeg kan med nettbrettet?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Der er ulempen igjen med lesebrettet. For det første er det sort/hvitt og for det andre er skjermstørrelsen normalt en del mindre enn nettbrett som Samsung Galaxy. De lesebrettene jeg har erfaring med er også mye treigere på nettet enn nettbrett. Jeg syns selv det er rimelig klønete å surfe på nettet med Kindle'n min. Jeg bruker Kindle'n min kun på internett dersom jeg skal kjøpe en ebok direkte ned på lesebrettet (dersom jeg ikke har en pc med meg). Nå har jeg både et Kindle Keyboard lesebrett og en Kindle Fire nettbrett (tilsvarende Samsung Galaxy) med meg på tur. Førstnevnte leser jeg kun bøker på. Den andre bruker jeg til nettsurfing, mail, radio og video. Jeg tror aldri det har hendt at jeg har brukt nettbrettet mitt til å lese bøker på. Jeg blir så sliten i hodet av å lese på bakgrunnsbelyst skjerm i lengden. Det blir det samme som å sitte å lese på en pc skjerm. Jeg bruker også lesebriller, som sikkert ikke gjør saken bedre.. :-) MEN - smaken er som baken! Jeg vet mange sverger til kun én dings, og da velger samtlige nettbrett-varianten. Jeg er imidlertid en altfor stor lesehest til å klare meg med den ;-) Sjekk forøvrig bloggen min på www.ebokhyllami.blogspot.com Her skriver jeg masse om lesebrett, ebøker, bokomtaler osv :-) Ha en fortsatt flott påske!!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Ordene som vinner" på s. 32 i Språknyttnr. 1/2012 kan kanskje vere av interesse? Ikkje det at eg har slike brett, da ... Men eg har sans for argumentet ditt om lettare handbagasje på reiser!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tipset - har allerede lest artikkelen. Mest ut fra en språklig interesse og uten å få med meg at et brett ikke bare er et brett ...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

hehe nå er mer avansert enn meg. Følger med! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Selvfølgelig skal e-bøker ha samme kvalitet som vanlige bøker og stort sett har de også det. Det har skjedd at jeg har kommet borti e-bøker som har feil oppsett og mye skrivefeil men da mistenker jeg at de er selvpublisert.

Opplevde en del av dette da jeg prøvde å lese ett par bøker i Bokskya, etter at jeg droppet Bokskya har jeg stort sett vært fornøyd. Sjelden jeg opplever andre feil enn det som også forekommer i papirbøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Tone HKirsten LundTor Arne DahlHarald KRune U. FurbergalpakkaHanne Kvernmo RyeTatiana WesserlingDemeterTine SundalPer LundTonjeHilde H HelsethTore HalsaTorill RevheimJulie StensethGunillaLena Risvik PaulsenJan-Olav SelforsTone SundlandEli HagelundGrete AastorpAnniken RøilIreneleserInger-LiseReadninggirl30Monica CarlsenJarmo LarsenStine SevilhaugTor-Arne JensenAnne-Stine Ruud HusevågPiippokattaFrode TangenPernille GrimelandBerit RLars MæhlumLailaNina SolåsLene AndresenIngunn S