Epic!, sier ungdommen, og mener at noe er storslagent. Og dette diktet er i sannhet episk. Det har en kraft som viser at vår største dramatiker, når han ville det, kunne gjøre diktere som Arnulf Øverland eller Nordahl Grieg rangen stridig. Det sies at Ibsen skrev av seg en tung depresjon i arbeidet med dette diktet. Jeg tror det så gjerne!

Mest bemerkelsesverdig av alt er kanskje dette: At Ibsen kan rime "sus og dus" med "hus" ikke bare én, men to ganger - og fortsatt sitte igjen med et av de mest imponerende stykker prosa noen nordmann har skrevet navnet sitt under...

Handlingssammendrag? Behøver du det, har du et gapende hull i din dannelse som sporenstraks må fylles. Heldigvis kan det gjøres på et kvarters tid. Du finner diktet fritt tilgjengelig på internett, men jeg vil også anbefale lydboken fra Ordflyt.no.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 7 svar.

Dette er et av de første diktene jeg frivillig lærte meg deler av utenatt. Den gang mest fordi dette landskapet av bla "nøgne ø-"er var mitt barndoms paradis. Ettersom jeg har blitt eldre trer diktets poesi mer og mer frem. Og er helt enig med unngdommen: EPIC!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Faren min kan diktet utenat, de lærte vel det før i verden. Når han resiterer Terje Vigen, høres det ut som rap. Tenk deg EMINEM gjøre Ibsen!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det har jeg faktisk ingen problemer med å tenke meg. Den ene ordekvilibristen er den andre verdt...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og temaet hevn eller tilgivelse er dessverre like aktuelt i dag. Om ikke av andre grunner så for barnas - fremtidens - skyld!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Som Sigrid Undset sa; bare miljø og teknologi endres gjennom årtusen resten endres ikke.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vel, - hevn eller tilgivelse som reaksjon på overgrep er jo svært kulturelt betinget, og en personlig innstilling man aktivt kan prøve å endre, - f.eks. ved å bruke Terje Vigen i skoleverket;) Historisk innsikt vil det også gi, om forspillet til 1814 - som snart skal feires.

Og forøvrig er det min mening at Bille August (mesteren i filmatisering av store fortellinger) burde lage film av denne historien;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er gjerne de evige temaer som gir god diktning, er det ikke..?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Synnøve H HoelmoiraKarin  JensenHeidi BMartine (@martineleser)RisRosOgKlagingLisbeth Kingsrud KvistenBjørn BakkenReidun SvensliOdd HebækLinda RastenIdaKarin BergCtinaBeathe SolberggretemorHarald KMarianne SeterTone HNorahRolf IngemundsenTonje SivertsenIngunn ØvrebøTonesen81elmeEllen E. MartolMarit HøvdemartinekhSimen "Boktimmy" IngemundsenHeidiKjetil Endresenerlend kongsvollGladleserÅsmund ÅdnøyIngeborg GLilleviBabynemikjell kbeaverkriekOmpabop