Kelterens drøm av Mario Vargas Llosa er en roman om en historisk person, Roger Casement som hører med til de irske frihetskjemperne for omlag 100 år siden, da alt gikk så galt. Jeg kjenner litt til personen og det som opptok han. Men jeg blir litt i villrede om hva som er historisk og hva som er oppdiktet.

Boka blir "fortalt" og det blir sagt at det er stor fortellerkunst. Minner meg litt om Joseph Conrad, forøvrig en forfatter som dukker opp i boka som en venn. Boka er ikke av de letteste, og jeg savner litt av hans tanker og følelser - drømmen kommer ikke tydelig fram - ble nok litt skuffet over boka. Jeg har vansker med å anbefale boka dersom du ikke har spesielle interesser i irsk historie eller forfatterens fortellerkunst.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Jeg har lest boka og er godt fornøyd uten å være spesielt interessert i irsk historie. Jeg plukka den opp ut fra en interesse for Afrika generelt (her Kongo) og fordi jeg tidligere har lest en del av Vargas Llosa og har vært fornøyd med bøkene. I tillegg til Kongo og Irland er også utnyttelsen i forbindelse med gummiutvinning av indianerne langs Amazonas i forfatterens hjemland Peru et tema i boken. Jeg leser det som ei god historie, og har vært lite bekymra over skillet mellom diktning og liv.

Som nevnt er jeg godt fornøyd med boka, selv om det nok ikke er hans beste. Men jeg er imponert over bredden i forfatterskapet, det er en viss spennvidde fra Dommedagskrigen, via Bukkefesten og Rampejenta til denne. I følge Wikipedia var Nobelkomiteens grunngiving for hans pris bl.a. "for his cartography of structures of power and his trenchant images of the individual's resistance, revolt, and defeat". Og det er vel et hovedtema her.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tilbakemeldingen. Jeg liker meningsutvekslinger om bøker og litteratur, og det er ikke nødvendig å være enige om alt. Llosa var før denne boka bare et navn for meg. Jeg liker godt "utbroderinger", men her var det nok at jeg i utgangspunktet forventet meg noe annet. Boka er nå lagt vekk, men jeg er ikke helt ferdig med forfatteren. Selv om boka skuffet meg litt, er det en nysgjerrighet som driver meg videre. Jeg må bakenfor og finne ut hva som ligger der. Jeg sammenlignet boka noe med Lord Jim av Joseph Conrad, ønsker å se om det er noen sammenheng her. Men det var bare det med tid... Tar gjerne imot flere kommentarer til boka og mine synspunkter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har denne boka liggende på vent. Vargas Llosas bøker er sjelden lettleste, og noen gangen må man slite seg gjennom de 100 første sidene før det virkelig "løsner". Men jeg har vært glad hver gang for at jeg holdt ut. Jeg ser frem til å lese denne boka! ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Om "Kelterens drøm" av Llosa. Hadde litt problemer med å se hva som var "roman" og hva som var biografi. Oppramsingen av alt han hadde vært med på ble kjedelig selv om mye av det sikkert kunne ha blitt flere romaner. Jeg savnet drømmen, synes den kommer lite fram. Forfatteren har en spesiell fortellerstil, noen ganger kan den virke trøttende og andre ganger fantastisk. Leste for kort tid siden "Lord Jim av Joseph Conrad", en bok som kom ut for 100 år siden og er en av de store i engelskspråklig litteratur. Jeg synes Llosa har noe av den samme fortellerstilen. Ikke spesielt lettlest, men til tider meget bra.

Leste boka først og fremst fordi jeg er opptatt av irsk historie og litteratur. Lykke til med lesingen av boka. Jeg tar gjerne imot tilbakemeldinger.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har denne boka liggende. Hm..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Christofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeKirsten LundHarald KVannflaskeGodemineSigrid Blytt TøsdalAnita NessIngvild SsomniferumBeathe SolbergritaolineBookiacJakob SæthreSol SkipnesStig TBente NogvaReadninggirl30mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasKatrinGVibekeAvaCarine OlsrødReidun Anette AugustinGladleserTove Obrestad WøienNinaMaikenbandiniJulie StensethPiippokatta