Klokt og innsiktsfullt om kognitiv terapi

Jeg har en stund vært på jakt etter god litteratur som omhandler kognitiv terapi uten at psykiske lidelser er et hovedtema, og i den forbindelse kom jeg nokså tilfeldig over denne boka. Ingvard Wilhelmsen er lege og driver verdens første klinikk for innbildt syke, den såkalte Hypokonderklinikken, i Bergen. Tidligere har han utgitt bøkene "Sjef i eget liv" (2004), "Livet er et usikkert prosjekt" (2000) og "Hypokondri og kognitiv terapi" (1997). "Kongen anbefaler" utkom i 2006, og etter dette har Wilhelmsen også utgitt boka "Det er ikke mer synd på deg enn andre" (2011). Han har pådratt seg mange ME-pasienters vrede ved å hevde at de aller fleste ME-pasienter kan komme seg ut av sykdommen ved å jobbe med holdninger og atferd. For øvrig er han vel ikke alene om å hevde dette, idet dette er grunnfilosofien bak den såkalte LP-behandlingen av ME-pasienter.

I "Kongen anbefaler" er det kognitiv terapi som står i fokus. Kognitiv terapi er en samtaleterapi som legger stor vekt på pasientens tankeliv, synspunkter og holdninger til sentrale temaer og hendelser i livet. For å sitere forfatteren på side 8:

"Dersom man opplever store følelsesmessige problemer, viser det seg ofte at man har ett eller flere punkter hvor man har valgt eller glidd inn i uhensiktsmeessige eller irrasjonelle måter å tenke eller handle på. Når pasienten innser dette, blir det ofte et spørsmål om alternative måter å se ting på."

Det spesielle med akkurat denne boka er at forfatteren bruker kong Haralds holdninger, slik de har kommet til uttrykk i offentligheten, som bakgrunn for sin tilnærming til de ulike problemstillingene. Alle trenger et forbilde, noe(n) å strekke seg etter, og når vi nå engang har en meget klok og fornuftig konge her i landet - hvorfor ikke bruke nettopp ham som forbilde? Wilhelmsen tegner et bilde av en pragmatisk konge, med svært sunne og fornuftige holdninger til det meste. Selv om kongen lever et nokså annerledes liv enn folk flest, har han på mange felter en rekke problemer og utfordringer i likhet med folk flest. Bl.a. har han hatt sin rikelige andel av sykdommer, herunder både kreft og hjerteproblemer. Kongens holdning om at han er frisk inntil det motsatte er bevist, er en tanke som flere kan ha godt av å ta innover seg. Man kan ikke velge om man er frisk eller syk, men man kan velge om man vil oppfatte seg som frisk eller syk. For øvrig morsomt at forfatteren trekker frem hvordan kongen klarte å slutte etter mange, mange år som røyker og mange, mange mislykkede forsøk på røykeslutt. Men så bare bestemte han seg for at nå ville han ikke røyke mer, og da var det "skuffende enkelt" å slutte. Jeg har nøyatig samme opplevelse fra ca. tre år tilbake. Tankens kraft er sterk når man virkelig ønsker en forandring fra det dypeste, innerste av seg selv!

De aller, aller fleste bekymringer slår aldri til, og dette innebærer at det som regel er bortkastet tid og energi å bekymre seg om mye og mangt i livet. Dette er en holdning de aller fleste av oss ikke har problemer med å forholde seg til, men fullt så enkelt er det dessverre ikke for alle. Wilhelmsen tar frem en del eksempler fra egen praksis, og disse eksemplene er tankevekkende. Som kvinnen som følte at hun kunne forhindre at fæle ting skjedde dersom hun konsentrerte seg maksimalt om sin bekymring ... Gjennom å vinkle dette med at "du godeste - du har jammen mye makt - hvis det er slik at man ved å bekymre seg kan forhindre at slik og sånn skjer, så burde vi jo gå ut til det norske folk og advare dem om dette ...", klarer han å få pasientene som kommer til Hypokonderklinikken til å innse hvor absurd dette er. "En tanke er bare en tanke", og den trenger slett ikke å være sann.

side 82 skriver Wilhelmsen følgende:

"Det er i terapi likevel umulig å ikke gi råd eller å påvirke andre. Personlig gir jeg mest generelle råd, av typen:

Vær nøktern og pragmatisk

Ikke ta sorgene på forskudd

Aksepter det eneste sikre her i livet, nemlig at du en gang skal dø

Øv deg på å ta avgjørelser under tvil

Ikke gjør unntaket til hovedregel

Ta hensyn til deg selv

Unngå usunne avhengighetsforhold

Ikke krev at andre skal ta spesielle hensyn til deg

Øv deg på å skjelne mellom ønsker og krav

Vær fleksibel"

Hans råd om at man ikke skal stole på følelsene sine, ikke stole på tankene sine og ikke lytte til kroppens signaler, er blitt veldig feiltolket av enkelte i ettertid. Men når man leser hva han faktisk skriver fra side 83 og utover - i den konteksten dette er skrevet - så er det ikke vanskelig å følge hans resonnement. Følelser gir slett ikke alltid noen indikasjon på hva som er rett, de fleste ellers friske kropper har mange vondter uten at det er noe alvorlig fatt med en og tankene er ofte direkte villedende. Negative tanker som følge av indre dialoger på ville veier og atferdsmønstre som bunner i automatiserte reaksjoner, kan føre galt av sted dersom man atpåtil bruker disse som rettesnor i livet. Dette betyr imidlertid ikke at vi aldri skal følge følelsene våre, lytte til tankene eller kroppens signaler. Vi må bare være mer bevisst når vi gjør det.

Helt til slutt (side 103) understreker Wilhelmsen at det er viktig at vi er konge i vårt eget liv. "Det er nemlig slik at dersom du ikke er sjef i ditt eget liv, vil du nesten automatisk forsøke å være sjef over andre." Typisk er den avmaktsfølelsen en sykelig sjalu person i bunn og grunn føler.

"Dersom kong Harald ikke var konge i sitt eget liv, kunne han blitt en tyrann, en kontrollerende og manipulerende monark, som utnyttet sin posisjon og makt til egen vinning og selvtilfredsstillelse. ... At han er fri, selvstendig og trygg, gjør at kong Harald kan tjene sitt folk; han trenger ikke å herske over dem."

"Kongen anbefaler" er en spennende innføring i hva kognitiv terapi egentlig handler om, og gjennom å bruke kongen som et forbilde på et menneske med en pragmatisk tilnærming til livet, gjør han stoffet i boka veldig tilgjengelig også for andre enn sitt eget fagmiljø. Boka er både klok, varm og innsiktsfull. Dessuten er den meget interessant - så interessant at jeg ikke klarte å legge den fra meg, men måtte lese den fra perm til perm i ett. Her blir det terningkast fem!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 9 svar.

Tusen takk! Dette var en interessant anmeldelse!
Jeg vil ikke gå inn i ME her, men jeg ser for meg at mange fru/herr Hvermannsen som sliter med diverse plager - Diffuse? Skjulte? - kan ha utbytte av denne boka.
Det er ikke hvordan du har det men hvordan du tar det kan kanskje passe her? (Uten at jeg har lest boka.)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nettopp! Ypperlig oppsummert, Mari Eide! ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takker for den!
Du skal nå selv få "æren" for å gi en veldig god og presis anmeldelse av Kongen anbefaler.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne er kanskje verdt å sjekke litt nærmere. Har nok hatt et snev av ME (lik trøtt da jeg våknet som da jeg la meg). For meg virket det med min indre kraft (dra meg opp etter nakkehårene hehe) om å komme seg opp fysisk gjøre noe. Slik kom jeg meg igjen, men det tok litt tid.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne boka handler ikke om ME, altså. ;-) Men forfatteren har ment at kognitiv terapi virker også på mange ME-pasienter.

Her er for øvrig den linken jeg leste da jeg googlet litt på forfatteren i forbindelse med at jeg skrev omtalen av boka hans:

tilsvar til Hypokonderklinikkleger

Og her er Wilhelmsens svar!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for linkene, det er interesant og provoserende lesning. 

Mange er blitt så syke som de har blitt nettopp fordi de har oversett kroppens signaler. De fleste starter med en tanke om at utmattelsen, influensafølelsen, søvnløshet og alle andre symptomer vil forsvinne av seg selv. De fortsetter som vanlig og overser kroppens signaler, det er ikke før de kollapser og ikke har no annet valg at de begynner å lytte til kroppen.

At kognitiv terapi kan hjelpe for mange har jeg stor tro på, men da må det også tas hensyn til det man vet om ME og heller jobbe med MEen ikke mot den.  Om noen ønsker å lese mer om ME og feilbehandling vil jeg anbefale boken ME - de bortgjemte av Jørgen Jelstad. Det er også en nettside som oppdateres med nyheter anngående forskning på ME http://debortgjemte.com/

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg vet ikke helt hva det er som provoserer deg, men antar at det er koblingen mellom kognitiv terapi og ME. (Bare så det er sagt: boka handler ikke om dette! Les boka før du velger å la deg provosere veldig. Wilhelmsen har meget gode og fornuftige holdninger til det meste.) Det som er problemet og utfordringen når en ny sykdom, som man vet altfor lite om, kommer seilende opp, er - slik jeg oppfatter dette - at det er altfor mange som får diagnosen uten å ha den (nettopp fordi man vet for lite). Jeg er ganske sikker på at om noen år så vil forskning vise at bare en liten brøkdel av alle dem som har fått diagnosen ME, rent faktisk har denne sykdommen (slik vi tror at den arter seg i dag). Resten av pasientgruppen har helt andre lidelser - som kunne ha profittert meget godt på kognitiv terapi. Tror nå jeg ...

Ingen - uansett hvilke sykdommer man har - blir friskere av å fokusere på symptomene sine. Det er i grunnen dette som er Wilhelmsens poeng. Han har aldri sagt eller ment at ME er hypokondri. Men som sagt: les boka før du velger å la deg provosere enda mer! ;-)

For øvrig interessant link du sendte! Skal lese mer der! (For øvrig er jeg nok mer opptatt av kognitiv terapi for tiden enn ME ... :-) )

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er ikke boka jeg lar meg provosere av, det er innholdet i linken din :-) Og jeg er helt enig med deg når det gjelder feildiagnosering, noe som er synd for de som faktisk har ME (de blir ikke tatt på alvor) og de som er feildiagnosert (de blir ikke behandlet). Noe som er med på å skade saken er "eksperter" som uttaler seg om noe de ikke kan nok om, de burde overlate det til de som faktisk forsker på saken.

Er også helt enig med deg når det gjelder kognitiv terapi, jeg tror veldig mange kan ha nytte av det selv om det ikke kurerer sykdommen. Og mange kan nok bli friske av det, om de har noe annet enn ME.

Burde kanskje legge til at jeg har ME selv, så skjønner du kanskje hvorfor jeg blir lettere provosert :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for at du har gjort meg observant på bokens eksistens. Kommer til å se litt nærmere på boken. Forstod deg riktig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

GunillaRisRosOgKlagingHanne Kvernmo RyemgeIngunn SLilleviTurid KjendliePiippokattaStig TPirelliAnne-Stine Ruud HusevågTine SundalKirsten LundLailaMarteAmanda ATanteMamieElinBeReadninggirl30FarfalleEllen E. MartolJulie StensethBeathe SolbergMonica CarlsenRandiAHege H.siljehusmorTheaflaTore HalsaTone SundlandConnieOda Marie HMarianne  SkageBjørg L.Daffy EnglundalpakkaMads Leonard HolvikAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHarald K