Nei!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 43 svar.

Åh gud, jeg hater hvordan vampyrer har blitt så totalt ødelagt med disse bøkene her. Hva er det som får folk til å tenke at vampyrer er romantiske førsteelskere med mulighet for å være snille??? Kan noen forklare meg det?? Også det der at de liksom er "veganvampyrer" som kan VELGE å ikke drikke menneskeblod????? Unnskyld meg, men HVA??? Det er jo hele greia med vampyrer er at de MÅ HA menneskeblod. Det er ikke noe valg, det er det de lever av. INSTIKT!!! Hørt om det ordet, Meyer?? INSTINKT! Akkurat som mennesker må ha vann for å overleve, må vampyrer ha menneskeblod!

Og jeg kunne sikkert skrevet en kjempelang avhandling om Bella Swans og Sookie Stackhouses funksjoner som grusomme og elendige forbilder for ungjenter. Men jeg orker ikke nå. Jeg blir bare så sint.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Hehe, jeg må bare le... Unnskyld, men det ligger BLODIG alvor bak... Kommer nok ikke til å lese bøkene, fordi jeg har sett tre av filmene (det holder!). Jeg har hele tida lurt på hva Bella skal med han blodfattige, nidkjære vampyren (han ser jo bare dum ut når han prøver å se lidende ut), kunne hun ikke gå for den kjekke varulv-indianeren istedet?? Ja hun er et dårlig forbilde...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg interesserer meg for regency-tida i England, og har derfor opparbeida meg litt kunnskap på ymse internettsider om denne perioden. Eg leste ein eller anna plass at diktaren Lord Byron, som var ei slags rockestjerne på den tida, for ikkje å snakke om uhelbredeleg kvinnebedårar visstnok skal ha inspirert nokon til å skrive ei bok kor dei tar utgangspunkt i ein lord Byron-aktig vampyr, som seinare har inspirert til moderne vampyrfortellinger, kor vampyrar gjerne har interesse for vakre menneskejenter. Dette er kanskje litt svar på spørsmålet ditt om kva som får folk til å tenkje på vampyrar som romantiske førsteelskarar.

Er forsåvidt enig i at Bella Swan er eit heller dårleg forbilde for ungjenter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

John William Polidoris the Vampyre er det du nok tenker på. Historien ble unnfanget på samme ferieturen til Sveits(?) som også var grunnlaget for Mary Shelleys Frankenstein.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dén var det eg tenkte på ja, tusen takk! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg synes det er morsomt å lese bøker som har helt forskjellige syn på samme tema. Fascinerende å se hvordan forfatterne ser for seg det de skriver om. Det er vel ikke gitt hvordan vampyrer skal være? I Meyers verden har de et moralsk dilemma, mens hos andre er de stereotyper. For meg er det en del av opplevelsen ved å lese/fantasere. Det du skaper kan være akkurat hva du vil, det finnes ikke grenser. Jeg liker de snille vampyrene jeg:)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Akkurat når det gjelder vampyrer synes jeg det er gitt at de er onde. Akkurat på samme måten som varulver er det, eller trollene i de norske folkeeventyrene. Vampyren er jo ikke noe som er skapt i moderne tid, den er faktisk et mytologisk (og ondt) vesen fra øst-europeisk mytologi. De er levende døde som oppsøker levende for å suge blodet dems. Det er det som er deres funksjon. Om man skal ha snille, romantiske helter får man skrive om det; ikke omskrive en hel mytologi. Det finnes massevis av variasjoner innen vampyrer, selv om de beskrives som korrekt onde: det er adelsmannvampyren a la Dracula, det er de originale vampyrene Stoker baserte sin Dracula på, som minner mer om det vi ser i dagens zombiefilmer, eller mer katteaktige rovdyr som går på jakt på samme måte som villdyr. Men poenget med vampyr er at de er blodsugere. Fraviker man det punktet, er de jo ikke lenger vampyr, men noe annet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vel, dei er jo blodsugarar. Dei berre unnvik frå å suge menneskeblod fordi dei har eit samvete, og sug istaden dyreblod. Så der tek du feil. Det at dei glitrar i sollys derimot, avvikar ganske kraftig frå gamal mytologi, as far as my knowledge goes.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg synes ikke jeg tar feil. Jeg mener at vampyrers funksjon (det som gjør vampyrer til vampyrer), er at de suger menneskeblod, og ikke dyreblod. Levende mennesker spiser dyrekjøtt/blod, mens vampyrer lever av menneskeblod. Det er en overlevelsesmekanisme og et instinkt. Hadde vampyrer hatt valget om å kunne leve av noe annet, er de ikke vampyrer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tenkte på en ting ang det, mennesker har jo som du sier et instink om å spise dyrekjøtt/blod, men det er likevel mange som velger å la være. Vi blir jo ikke mindre menneskelige av den grunn.

Jeg har forresten en bok igjen å bli ferdig med før jeg endelig skal få begynt på Dracula! Gleder meg skikkelig:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er der instinktet kommer inn. Hvis det kun er en ting du kan ta til deg for å overleve, ingenting annet. Har du da muligheten til å velge?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ah, ser hva du mener, leste ikke nøye nok første gang. Vampyrer har ikke valg, de kan bare leve på menneskeblod, hvis ikke dør de. Og fordi Twilight vampyrene kan velge, er de ikke vampyrer i den definisjon. Skjønner;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En av grunnene til at jeg ikke fikser True Blood heller. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vel, du spesifiserte ikkje at det var menneskeblod du snakka om. "Blodsugarar" er ein ganske vid definisjon. Blodiglar er t.d blodsugarar. Men eg skjønner kva du meiner.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg skjønner veldig godt hva du mener, men jeg har egentelig ikke noe mot akkuratt det. hehe. Jeg har jo selv vært så glad i varulver at jeg fantaserte om å bli sammen med en. jeg ble bare rett og slett kvalm av klissesnakket mellom denne vampyren og bella. Og bella, jeg blir så sint at jeg river av meg håret. Selv er jeg også veeeeldig glad i Stoker og hans Dracula. Yammi! :D Leser heller den 150 ganger enn hele serien ommatt! Jeg skjønner ikke at jeg brukte et helt år på, ja, dritt?!?!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det var godt sagt, forstår hva du mener og kan være enig i det. Jeg er veldig glad i mytologi og skjønner at du reagerer på det når det blir såpass omskrevet. Tenkte ikke over det først, men å gi gamle mytologiske vesner en helt annen karakteristikk men fortsatt kalle dem ved samme navn, er noe helt annet enn å "leke" med en gammel myte og gi sin egen personlige vri på den. Men personlig liker jeg fortsatt at vi kan fantasere videre på gammel mytologi. Jeg har ikke noe imot Meyers beskrivelser av vampyrer.
Men litt nysgjerrig, hva ville du syntes om hun kalte vampyrene sine for noe annet? Hvis hun hadde skrevet at de var fjerne slektniger av de øst-europeiske blodsugende vampyrene som på en eller annen måte hadde mutert til en helt annen rase vampyrer? Eller slikt no... :P Da hadde de jo ikke egentlig vært vampyrer, men de kunne fortsatt ha tørstet etter blod?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er for eksempel ikke "varulver" i bøkene, de kalles "form-skiftere". men men. Hvor står det at alle som har samme navn eller betegnelse er laget etter en form og ferdig med det? ja, vi har hørt opp igjennom mytologien at vampyrer er onde tvers igjennom, men er alle mennesker like? Er alle mennesker like? er alle snille, eller alle slemme? at noen har fantasi nok til å skape sin egen lille vampyrverden syns jeg bare er morsomt, og for meg som liker fantasi-litteratur, er det nesten toppen av kransekaka. ja, jeg har lest bedre bøker, men jeg drømte meg bort inn i bøkene, ønsker å være en person i boka, ikke nødvendigvis en som er lagd fra før, men en annen i boka. jaja, men.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enig i det:) Ser logikken bak begge måtene å tenke på, men for meg er det en spennende vri på en gammel myte:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt spørsmål. Tror jeg hadde akseptert det lettere så sant hun hadde gitt en god og troverdig forklaring på det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ok:) Skjønner hva du mener, jeg har tenkt det samme om andre bøker. Savner en forklaring som binder det hele sammen og gjør det troverdig for leseren. Noen ganger trenger det ikke engang å være en direkte forklaring, bare ett eller annet som gjør at forfatterens historie ikke kan være noe annet enn sann. Vanskelig å forklare... Jeg har lest veldig lite vampyrlitteratur før Twilight (det betyr ingen ting...) så jeg har ikke et ferdig bilde av hvordan vampyrer er som du. Men nå tenkte jeg at jeg skal prøve meg på Bram Stokers Dracula og se hvordan en "ekte" vampyr skal være;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skjønner hva du mener :) Og ja, hvis du skal lese en vampyrbok her i livet, er Dracula tingen. Mange har riktignok reagert på at den er litt lang i perioder hvor lite skjer, men de gangene det skjer noe er det kjempespennende. Og den virkelig kontrasterer de overnaturlige mytene med det vitenskapelige, moderne og lite overtroiske menneske.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da har jeg kommet meg gjennom Dracula! Men må innrømme at jeg ikke likte den.. For det første så har jeg aldri likt epistolary novels (hvordan sier man det på norsk?:p), og for det andre så har jeg funnet ut at horror virkelig ikke er noe for meg:p Ser for meg å sitte og lese Dracula by candlelight på en mørk og stormfull natt på slutten av 1800-tallet.. Er utrolig lettskremt! Men jeg er enig i at det er en veldig godt skrevet bok som absolutt bør leses av de som er glade i den sjangeren! Men for min egen del foretrekker jeg den romantiserte vampyren til Meyer.. Sikkert den veldig jentete og ikke fullt så modige delen av meg som snakker:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

hehe. Alle har jo forskjellige smaker, det er nå enda godt. :P

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det virker lovende, jeg har ikke noe imot litt lite handling så lenge kvaliteten er god. Dracula er en bok jeg har tenkt på å lese lenge, men aldri kommet rundt til det. Nå har jeg motivasjonen jeg trenger:) Fra Twilight til Dracula, det er så bra at man får utvidet horisonten litt gjennom bokelskere!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Synes de bøkene her var forferdelige! Dårlig språk, utrolig teit dialog og alt for mye gjentagelser av ting.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

HVORDAN KAN DERE SI NOE SÅNT, TWILIGHT ER BEST INGEN PROTEST! Det at vampyrene er snille er jo det kule ved bøkene i serien. Ok, jeg skjønner ded med gjentagelser, men likevel handlingen er fantastisk

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei vi hadde en samtale i fjor og nå ser jeg at du har lest percy jacson også! Har du lest alle i serien? jeg elsker de og har lest alle :-) leser Narnia å:-) i love twhilight too vi har lik bok smak

Godt sagt! (1) Varsle Svar

De er jo ikke de snille i bøkene heller. De bare godtar samfunnet slik som det er. Men det er ikke det vi legger vekt på når vi mener at de ikke er best uten protest. Men som jeg har sagt før, jeg skjønner at jenter kan like sånne ting, har full fårtåelse :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

veldig enig der Ingrid! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Var den så dårlig?? Har ei bok av same forfattar i hylla, ulest........

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg skjønner at folk liker det. Det er masse romance, noe jenter liker veldig godt :) Det er fantasi og ikke minst ulver (den eneste delen jeg likte) Jeg er sta, leste alle fire bøkene. Måtte finne ut om det faktisk ble bedre etter bok 1, noe det ikke gjorde. Dårlig skrivemåte, gjenntagelser, føles ut som at forfatteren er ubesluttsom i seg selv og hun bella har jeg fått nok av..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg synes absolutt ikke Twilight bøkene er så dårlige, men heller ikke så fantastiske, som mange skal ha det til. For meg var det kjempe spennende lesning en gang, og det var det. Jeg ville ikke lest dem om igjen, men det er flotte bøker når du er i humør for noe lettlest og romantisk:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

lettlest er det absolutt :) men romantisk, jo til tider, jeg synes det blir litt for kvalmt, at det ikke blir romantisk lenger. Jeg ble faktisk uvell av bøkene. Men jeg ser du skal prøve deg på Stoker. Gjør det :) Men det er ikke så veldig mye romance der :P hehe

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Uvel? Uffda, folk er vel forskjellige:p Ja, jeg gleder meg til det, må bare bli ferdig med bokserien jeg holder på med nå. Romantikk er absolutt ikke noe must, leser sjelden romantiske bøker;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvilken bokserie holder du på med? :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Holder på med Tidshjulet serien. Er dessverre ferdig med bok tretten og må vente et år på neste og siste bok! Men det er en bok som er skrevet som en prolog jeg kan kose meg med i mens.. Så kan jeg begynne på alle de andre bøkene som er satt på vent:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har utrolig lyst til å begynne på den. Men leser A song of Ice and Fire serien. Så må vente, er så mange bøker som må vente... :) Hvordan er de skrevet og hvordan er handlingene? Leser du på norsk eller engelsk?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kjenner meg igjen der ja:) Hva synes du om A song of Ice and Fire?

The Wheel of Time serien er blitt en av yndlingsseriene mine, det er en veldig "lett" og optimistisk tone med mye humor. På den måten er den fullstendig forskjellig fra A song of Ice and Fire (Jeg prøvde meg på den første boka, men gav opp veldig fort.. Den ble litt for mørk og grotesk for meg, er ikke så glad i det:p). A song of Ice and Fire er vel mer politisk og samfunnskritisk, mens WoT er mer "magi, godt mot ondt".. Hvis du skjønner hva jeg mener:)

Men tror de er ganske like når det kommer til kompleksitet. Det er mye som skjer og mye å holde styr på. Og det som er så fint er at verdenen som Robert Jordan har skapt er fullstendig troverdig og detaljert! Jeg levde meg fullstendig inn i den:) Da jeg begynte på den første boka var jeg nødt til å slå opp mange "fantasiord" bakerst i boka. Det tar jo en del tid, men etter en stund husker man dem og tar det naturlig:)

Dessuten er det et enormt karakterregister. Synes Jordan har vært utrolig flink til å bygge opp karakterene sine, de er veldig sympatiske og lette å kjenne seg igjen i. Man blir også veldig godt kjent med dem siden man hele tiden leser fra forskjellige synspunkt. Og siden karakterene utvikler seg veldig mye etterhvert som man kommer lengre frem i serien, blir bøkene bare bedre og bedre. Normalt pleier jeg alltid å like den første boka i en serie best, men synes WoT bøkene bare blir bedre.

For meg er det et kjempe pluss at det er 14 bøker i serien (pluss en prolog), blir alltid så lei meg når jeg har lest ut en serie, men denne varer en stund:) Eneste er at bøkene kan bli litt langtekkelige etterhvert, har sett at mange synes historien trekker litt for mye ut.. Men tror det er en smakssak, jeg hadde ingen problemer med det:)

Jeg leser på engelsk, og det anbefaler jeg deg også å gjøre hvis du prøver deg på serien! Den norske oversettelsen er helt umulig..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå kjenner jeg at jeg begynner å glede meg til å begynne (må bare bli ferdig med så mange fantasy bøker først som står på ventelisten) Jeg derimot er utrolig fornøyd med A song of Ice and Fire. Jeg elsker det mørke og tronekampen, spessielt de karakterene som kommer inn og forsvinner. Man vet aldri hva som skal skje.

Jeg har lest alle tolkien bøkene og det ble det samme der :P måtte slå opp på hvert bidige navn og de forskjellige uhyrene de møtte. Men jeg blir så fasinert av det. Det er ordentlig gjordt. Føler jeg.

Jeg klarer ikke lenger å lese på norsk, når hoved språket til forfatteren er på engelsk. Det utdyper mye mer og det er vakrere å lese det på det språket fordi så mange ord har så mange flere betydniner.

Akkuratt nå er jeg snart ferdig med The name of the wind. Fantastisk. Minner meg om Tolkien og hans verden, samtidig som at det er et helt nytt konsept.

Så det å jobbe i Ark bokhandel må jeg si ikke er et pluss. Fordi jeg får ikke lønning, jeg handler så jævelig mye på kreditt!! Arg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for anbefalingen av The name of the wind!! Har nettopp begynt på den og den virker kanonbra. Enig i at den minner om Tolkiens verden, akkurat sånn fantasy som jeg elsker å lese.. Veldig lovende, håper resten av boka lever opp til forventningene:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så bra Maybelle. Den er veldig naturlig, at den blir nesten sann. :D Det er jo noen episoder der jeg tenkte, GUD, han kunne droppet tre sider av det kapittelet, men når jeg var ferdig med de ekstra tre sidene så ble jeg bare mer glad.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helt enig, jeg leser også alltid engelsk, det er så mye rikere enn norsk og gir en helt annen kvalitet og dybde. Originalspråket er alltid å foretrekke:)

Ble veldig nysgjerrig på The name of the wind! Den må legges til på "skal leses" lista mi. Jeg er veldig glad i "Tolkien-fantasy" av den mer vakre, optimistiske sorten:p Tror det er derfor jeg liker WoT så godt men ikke klarte A song of Ice and Fire.

Hehe, det hørtes ikke bra ut, du får prøve å begrense forbruket litt.. Men det må jo være flott å jobbe med bøker!:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

det er veldig flott. Jeg trodde jeg hadde lest så mye, men jeg hadde lest lite, veldig lite. >Men det er noe, med å jobbe med bøker. Så mange verdner, historier og magiske øyeblikk samlet bak fire vegger.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Marianne  SkageEli HagelundHeidi BHeidiTove Obrestad WøienVannflaskeElisabeth SveeHarald KKjersti SGrete AastorpAmanda ANinaKirsten LundJulie StensethChristoffer SmedaasKatrinGSvein Erik Francke-EnersenEmil ChristiansenGro-Anita RoenOdd HebækMarianne MSynnøve H HoelReidun SvensliBerit REllen E. MartolPiippokattagretemorAnn ChristinVibekeAnneWangReidun VærnesToveHanne Kvernmo RyeMarteBjørg L.Mads Leonard HolvikIngunn SAndreas BokleserEivind  VaksvikMaren