Jeg liker krim og jeg liker spesielt godt historisk krim, men klarte ikke å komme gjennom denne her. Ble kjedelig, rett og slett.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Da jeg kom over denne lydboka og fikk forståelse for at det dreide seg om en russisk krimbok, hvor handlingen var lagt til Moskva i 1876, ble min nysgjerrighet umiddelbart tent. Jeg lånte både "Vinterdronningen" og "Tyrkisk gambit" på biblioteket, og skred til verket ...

Hovedpersonen i boka er Erast Petrovitsj Fandorin, og han er tjenestemann med 14. laveste rang i statsregulativet, for å sitere forlagets omtale av boka. Like fullt er han både ambisiøs og intelligent, sin unge alder (på 19) til tross. Egentlig var han i gang med en høyere utdannelse, men så døde hans far, og dermed var det bare en ting å gjøre: å få seg en jobb slik at han skal kunne forsørge seg selv. Og hva var vel mer naturlig enn å begynne i politiet?

I bokas åpningsscene blir vi vitne til at en ung adelsmann begår selvmord foran en liten folkeansamling. Selvmordet begås ved det vi i dag kjenner under begrepet russisk rulett, men som den gangen ble kalt amerikans rulett. Det viser seg at det er enda en ung mann som har begått selvmord på samme måte. De har begge det til felles at de har testamentert alt de eier - og det er visstnok ikke lite - til en vakker kvinne, som holder et hoff for unge velhavende menn. Fandorins oppgave er å finne ut hva som er sammenhengen mellom disse selvmordene og den vakre kvinnen, og underveis havner han bl.a. i London ...

Miljøskildringene i boka er absolutt interessante og Eindride Eidsvold leser med slik innlevelse at det er en fornøyelse å høre på ham. Like fullt kjedet denne boka meg nesten til døde. Historien ble aldri spennende, og når det først skjedde noe, var det i grunnen for sent. Underveis hadde jeg mest av alt lyst til å kaste hele boka fra meg og begynne på en annen. Men så hørte jeg likevel videre ... uten at jeg i ettertid kan konkludere med at det var vel verdt å bruke tiden på denne boka. Jeg kommer ikke til å gidde å lese/høre "Tyrkisk gambit". Jeg er veldig i tvil om jeg skal gi terningkast tre eller fire, men synes at boka bør få en firer tross alt. Den er ikke dårlig skrevet, men historien fenget meg ikke. Jeg forventer litt spenning når jeg leser krim, men dette er helt fraværende i denne boka.

Forfatteren heter egentlig Grigori Shalvovisj Tsjkhartisjvili, men skriver altså under psevdonymet Boris Akunin. Han er både forfatter og oversetter (av japansk og engelskspråklig litteratur). Akunin har skrevet syv bøker om Fandorin, og fire av disse er filmatisert.

Helt til slutt: Jeg burde absolutt ha satt meg inn i hva andre bokelskere før meg har skrevet om boka. Da ville jeg mest sannsynlig ha spart meg bryet med å begynne på boka.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har en gang lest en av Akunins bøker, husker ikke hvilken, men det fristet ikke til ytterligere bekjentskap. Jeg oppfattet den som en dårlig Sherlock Holmes-kopi, der intelligensen manglet. For ikke å nevne Dr. Watson ...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, kjedeleg er ordet! Usannsynleg intrige, synest eg. Eg tok boka som lydbok, og heldigvis var Eindride Eidsvold svært god til å lese variert og med innleving. Dessverre klarte han ikkje ord som gendarme, poste restante og Lincoln.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne fikk jeg i går i forsinket julegave. Har lest den andre boken om Fandorin, og den likte jeg veldig godt, så gleder meg til å lese den første i serien. Er også spent på hvordan det blir å lese den på engelsk, siden jeg leste den andre på norsk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

alpakkaKikkan HaugenAlice NordligretemorJulie StensethHarald AndersenLilleviIngeborgJan-Olav SelforsRavnEmilie GeistIngunn SIdaTine SundalMonica Carlseningar hEli Hagelundleser42TanteMamieRita KathrineHarald KtuhamreTatiana WesserlingLesevimsaMarit HåverstadEileen BørresenTarjeimoiraRufsetufsalillianerMarit MogstadKristine LouiseLisbeth Kingsrud KvistenVannflaskeLogikaNinaAkima MontgomerySol SkipnesGroOmpabop