Craig Thompsons oppfølger til suksessen «Blankets» («Tepper» på norsk) er en av de aller største opplevelsene jeg har hatt etter at jeg begynte å lese slikt igjen for omkring ett år siden. Bortimot perfekt på alle vis, et mesterverk!

Som Guardians Michel Faber er inne på i sin anmeldelse er det befriende å se en tegneserie for voksne presentert så maksimalistisk og detaljert som denne. Over 650 sider gir Thompson oss en episk historie som spenner over tiår og som både har enorm dybde og skjønnhet i seg, både historiemessig og visuelt.

Handlingen foregår i et ubestemmelig og drømmeaktig (ofte marerittaktig) Midtøsten, midt mellom middelalder og modernitet, magi og hard realisme. Store ord, men det er vanskelig å la være å bruke dem, for her har det meste stort volum. Her er vi titt og ofte innom både myter og religiøse fortellinger i krysningspunktet mellom de tre store monoteistiske verdensreligionene og i sentrum får vi en aparte kjærlighetshistorie som nok vil provosere noen.

Helt ukontroversiell i sitt handlingsforløp er den altså ikke, men andre får ta seg av moralen - historien står fjellstøtt og tegninger og presentasjon er i den absolutte verdensklasse. Kan nytes for historiens del, for klokskapen bak og som estetisk mastodont.

Og om jeg gir inntrykk av at dette er tungt og vanskelig, så er det IKKE det. Her flyter sidene fort, og jeg måtte ta meg selv i å bremse innimellom for ikke å la detaljene i tegningene gå meg hus forbi.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Enig med Øyvind, dette er STOR litteratur! Lurer på om vi beveger oss framover i historien, fa middelalder til moderne tid gjennom handlingen? Her åpnes det i alle fall for mange tolkninger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Lena Risvik PaulsenJan-Olav SelforsTone SundlandHarald KJulie StensethEli HagelundKirsten LundGrete AastorpAnniken RøilIreneleserInger-LiseReadninggirl30Monica CarlsenJarmo LarsenStine SevilhaugTorill RevheimTor-Arne JensenAnne-Stine Ruud HusevågPiippokattaFrode TangenPernille GrimelandBerit RLars MæhlumLailaNina SolåsLene AndresenIngunn SDolly DuckHanne Kvernmo RyeKaramasov11RufsetufsaTine SundalSynnøve H HoelaRmaNdA BaisTine VictoriaTone Maria JonassenWilliam BillisonGodeminesiljehusmorVannflaske