Vakker fantasy, og norsk attpåtil. Vel verdt å lese.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 17 svar.

Svært enig. Bare å glede seg til oppfølgeren.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Okey, da stoler jeg på dere og skal få tak i den boka så fort det lar seg gjøre. Blir jo nysgjerrig på bøker som blir mye omtalt!:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva handler boka om egentlig? Hvorfor er den så fantastisk som mange hevder? Kom igjen og gi meg lyst til å lese den!:) Har hørt om boka, men ikke fått med meg hva som er så spesielt med den. Det vil jeg gjerne vite før jeg eventuelt får tak i den:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg kan jo svare litt siden jeg har boka friskt i minne nå.

Det som gjør den spesielt god for meg er nok språket først og fremst. Høytidelig og litt gammeldags, kler historien perfekt. Dessuten var det artig at jeg fikk a-ha-opplevelsen med at nynorsk faktisk kan være vakkert! Og så er det jo morsomt at et så flott og stort verk (som jeg da synes det er) er norsk! ;) Forfatteren skriver også veldig visuelt, det er lett å se for seg det man leser om for å nevne noe av det jeg liker.
I tillegg baserer jo boka seg på norrøn mytologi og myter, men hun bruker dem på et eget vis. Noe er likt, noe er forandret (navn og vesener o.l.) og noe er helt nytt. Skapelsesberetningen ligner f.eks. i grove trekk, men er likevel en egen variant.
Eirabu befolkes også av blant annet alver og dverger, men her har de litt andre oppgaver og ser litt annerledes ut enn hva de vanligvis gjør i "tradisjonell" fantasy. Her finnes også byttinger - fra gammel folketro - men med en liten vri som igjen er forfatterens egen. For å nevne noe.

Eddadiktet Voluspå er viktig for handlingen, beretningen om verdens skapelse og spådommen om hvordan den kommer til å ende. Den store kampen er ikke av den typiske "de onde mot de gode"-type, men kamp mellom fri vilje og skjebne. Kan spådommer bekjempes og lagnaden dermed endres? Eller vil verden gå under slik som det er forutsagt?

En annen ting jeg liker godt er at det er to kvinnelige hovedpersoner, søstrene Ragna og Berghitte. To helt forskjellige unge jenter med spennende skjebner, som er knyttet sammen til denne spådommen...
Og så er historien ganske kompleks, det er mye som skjer. Noe av det mytologiske stoffet kan være litt dunkelt (i alle fall ved første gjennomlesning, jeg fikk med meg mye mer denne gangen og så flere sammenhenger og lignende som jeg tidligere hadde gått glipp av). Det er flere småhistorier og enkeltskjebner som flettes sammen etter hvert fram mot klimakset i første bok. Dessuten får vi bli kjent med mange av de ulike folkeslagene og vesnene og landene i Eirabu, i takt med at søstrene lærer og opplever mer selv de også etter en ganske skjermet oppvekst. En spennende verden!

Kunne egentlig skrevet meg helt varm men må nesten stoppe her før det koker helt over, hehe. Sitter med nesa i en bok egentlig ;)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hehe. Har vært litt i tvil om jeg skulle ha tatt bort denne fra leselisten min da jeg aldri leser nynorsk ellers, men nå fikk jeg ihvertfall lyst til å prøve å lese den en gang.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei Tone og tusen takk for den fine omtalen. Nå vet jeg hvilken bok jeg skal kjøpe neste gang for nå er jeg fristet! :) Jeg visste ikke helt hva den handlet om og hvorfor folk likte den så godt, så da er det litt kjekt med noen referater. Så tusen takk for at du tok deg tid. Boka høres jo fortryllende ut!:) Og endelig er det jenter som er hovedpersoner i en slik sjanger. Spennende!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

...Da håper jeg det blir en fulltreffer hos deg også. Alle de som jeg har snakket med om boka eller som jeg har sett omtale den på nettet har nesten bare skamrost den, så sjansene er gode i alle fall.
Selv ble den jo en favorittbok her i alle fall, hurra! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Okey:) Har jo lest litt fantasy, men aldri norsk fantasy så det blir jo spennende i seg selv. Men jeg gleder meg bare enda mer neste gang jeg stikker innom en bokhandel. Blir det oppfølgere slik at det blir en triologi eller er det ingen planer om det?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bok nummer to er visst planlagt å komme neste høst (det var det jeg leste siste jeg så et innlegg om den på bloggen til forfatteren i alle fall), og den blir den siste også. Så nå sitter jeg her og venter, da... ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bra å vite at jeg rekker å lese den i god tid før den andre boka kommer ut. Som regel er det mange bøker i en serie som har rukket å komme ut før jeg begynner med den første. Kanskje jeg er heldig å begynne med en bok i tide denne gang uten at det føles stressende!:) Så gleder meg bare mer og mer til denne boka etter så mange gode ord om den:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sier meg helt enig jeg også. Denne boka er forresten en av de bøkene på nynorsk som har gitt meg en a-ha-opplevelse med at nynorsk faktisk kan være vakkert (etter å ha bygd opp motvilje gjennom flere års tvungen skoleundervisning). En flott bok som jeg håper jeg får tid til å lese om igjen senere!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og nummer to er under produksjon såvidt jeg hører. Den er estimert til å komme ut til neste høst igjen. Noe å glede seg til.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja! Det gledes, det gledes!

Jeg har fulgt med litt på forfatterens blogg nå og da, der skriver hun litt om skriveprosessen innimellom også.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og nå leser jeg den på nytt, hurra!
Jeg skal skrive semesteroppgave om den i forbindelse med at jeg tar et fordypningsfag i ALIT som heter "Fantastiske trekk i nordisk litteratur fra romantikken til i dag". Kjempeinteressant fag, og det gir jo meg en gyllen mulighet til en gjenlesning.
Det skal også bli spennende å lese den med litt "andre øyne" nå som jeg leser den med tanke på oppgaveskriving i bakhodet.

Leste prologen nettopp, og rågleder meg til resten! :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg prøvde meg på denne nå etter å ha lest så mye bra om den og gått og sett på den lenge. I første omgang var det forsiden som fenget meg, syntes den var så fin. Derfor var det en stor skuffelse at jeg ennå på side 170 ikke synes å ha kommet noe særlig inn i handlingen. Det fenger meg ikke noe særlig. Derfor har jeg avbrutt den, enda det er noe jeg vanligvis ikke gjør. Kanskje jeg fortsetter etterhvert, for jeg har en mistanke om at det hele går i stå fordi jeg ikke har tid til å sette meg ordentlig ned med den uten mange avbrudd.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Å, den har jeg hatt lyst på lenge!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helt enig, Eirabu er en strålende bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Synnøve H HoelmoiraKarin  JensenHeidi BMartine (@martineleser)RisRosOgKlagingLisbeth Kingsrud KvistenBjørn BakkenReidun SvensliOdd HebækLinda RastenIdaKarin BergCtinaBeathe SolberggretemorHarald KMarianne SeterTone HNorahRolf IngemundsenTonje SivertsenIngunn ØvrebøTonesen81elmeEllen E. MartolMarit HøvdemartinekhSimen "Boktimmy" IngemundsenHeidiKjetil Endresenerlend kongsvollGladleserÅsmund ÅdnøyIngeborg GLilleviBabynemikjell kbeaverkriekOmpabop