Hvordan kunne jeg gått glipp av denne boka helt til nå?! Og enda viktigere; hvordan kunne jeg unngått å vite om denne kvinnen før nå? Dette må være en av Norgeshistoriends sterkeste kvinne, og jeg lurte lenge på hvor jeg var den historietimen på skolen da vi hadde om henne. Men nå vet jeg endelig, og all min lærdom tar jeg med meg videre, navnet Ellisif Wessel skal jeg huske.

Boken er skrevet på en fantastisk måte, det er spennende, trist og provoserende å lese den. Enger har tydeligvis gått dypt inn i Wessels liv og "karriere" som doktorfrue, provokatør, og samfunnsengasjert. Hun var en moderne kvinne på sin tid, mer moderne enn hva som var godtatt av samfunnet da, men jeg tror hun ville vært like utskjelt og misforstått nå som da. Hun hadde mange meninger og hun sto for dem, det står det respekt av uansett om kalenderen viser 1906 eller 2011.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Oj, denne er herved notert

Godt sagt! (0) Varsle Svar

God bok, men litt tunglest etter min mening.

Det finnes forresten ikke så rent få sterke kvinner i norgeshistorien - Dag Skogheim har skrevet om noen av dem i serien "Kvinner i nordnorsk arbeiderbevegelse", fra midt på 1970-tallet. Små, tynne bøker om Ellisif Wessel, Kata Dahlström, Kathrine Bugge og Gitta Jønsson, blant andre. Jeg synes Skogheims forord i boka om Ellisif er så glitrende at jeg må få sitere litt:

Ingen av dem sto fram i avisspaltene som elitefenomener med krav om likeverd i klassesamfunnet.
Arbeiderbevegelsen hadde invitert dem ned på jorden hvor klassekampen ble utkjempet.
De ble hengt ut, æresskjelt, forfulgt og latterliggjort av damene og herrene i den dannede folkeklasse.
Men i massen av folk drev de troen, kampviljen like inn i hjertene og hjernene.
Det var et arbeid som dugde til et svennestykke.
Men kampen fortsetter.
Vi skal ikke feigt gjemme dem bort til en høytidsstund på gravlunden.
De må alltid være farlig til stede og med oss.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Som om jeg skulle ha skrevet det selv!
Både boken og kvinnen den handler om, var en kjærkommen overraskelse.

Nå ønsker jeg meg boken med hennes fotografier, Ellisif Wessel, Du ber om mit fotografi. Se her

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Oi, den havnet på min ønskeliste også! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Harald AndersenTjommibeaverkriekAlice NordliFinn Arthur JohansenNatalieLeseberta_23Lena Risvik PaulsenKarin BergLibraritas vTatiana WesserlingJulie StensethEivind  VaksvikTanteMamieIdaEster STorill Elisabeth RevheimMonica CarlsenOmpaboplillianerBenedicte Sønsteby AndreassenArne SjønnesenKikkan HaugenSimen "Boktimmy" IngemundsenSverre HoemReadninggirl20Trude OmaAtmanMarianne SeterAnjaLiva DelirAudhildBjørg  FrøysaaMarianne AugustaRune U. FurbergTone DahleSverreSynnøve H HoelTone Maria JonassenMarianne