Dette er første bok i ”andre generasjon” av 1700-talls krim fra Kurt Aust. Det er 7 år siden forrige bok om Peter Hortten og Thomas av Boueberge kom ut, men tidsmessig i bøkene finnes intet slikt skille. Handlingen her foregår i 1705, året etter kong Fredriks reise i Norge som beskrives i ”Kongefrykt”.

Jeg syns ikke dette er en av Austs alle beste bøker. Selve krimplottet er spennende nok, men den ekstra dimensjonen særlig de to forrige bøkene hadde, med mye kjente navn og referanse til historiske hendelser, mangler i stor grad her. Den kommer inn i bildet i forbindelse med oppklaringen – eller snarere bakgrunnen for oppklaringen – men dette utgjør bare de siste par titalls sidene.

Litt artig å se hvordan forfatteren løser utfordringen med at det var helt andre landegrenser for 300 år siden. Norge og Sverige omtales med navn, men ellers heter det ”i det tyske” eller ” i det nederlandske”. Her var det jo bl.a mange småfyrster som regjerte den gangen.

Aust har i alle bøkene bruk det fortellergrepet å la bøkenes jeg-person Petter Hortten sitte drøye 40 år senere og fortelle om de dramatiske handlingene. Det medfører jevnlige sprang ut av hvovedtråden, som jeg aldri har vært glad i, tror egentlig bøkene ville vært bedre med bare hovedhandlingstråden. Selv om trådene denne gang knyttes sammen på snedig vis mot slutten av boka.

Slutten er i det hele tatt bra, og bidrar til å heve helhetsinntrykket av boka, men balansen hadde blitt bedre hvis de 380 sidene som forgår ute på øya Anholt hadde vært 100 færre, og etterspillet noe lenger.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 14 svar.

Jeg ser at man blir anbefalt å lese disse bøkene "kronologisk". Det er vel noe av grunnen til at denne boka ikke ble noen stor opplevelse for min del. En dose overtro, en dose erotikk, et "mysterium" som tværes ut i det helt ekstreme, en dose Hercule Poirot-metode, og så litt historie - nei, jeg tror neppe jeg kommer til å sette resten av serien på ønskelista.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette var en bok som fylte meg med motsrtridende følelser. Jeg måtte inn å se om noen hadde kommentert den. Jeg MÅ lese videre, men vet ikke om jeg liker den... Føler jeg ikke kommer inn på personene, tross jeg- form. Liker av og til hopping i tid, men er enig med deg i at boken hadde klart seg bedre uten. Må nok forsøke en til av samme forfatter...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja gjør det, og begynn gjerne på begynnelsen, med Vredens dag.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det skal jeg gjøre!! Takk:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er denne en del av en serie? (redigert)
Komplett serie så langt?
* Vredens dag,
* Den tredje sannhet
* Hjemsøkt
* Kongefrykt
* Når døde hvisker

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her er en lenke som gir litt mer info om Kurt Aust sin produksjon.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for svar. Har satt bøkene på ønskelisten min. Kommer til å låne de på biblioteket i nærmeste framtid.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Det er ikke så ofte jeg abryter lesing av ei bok, men her gjorde jeg det etter ca 110 sider..Da ble det nok...
Det ble for mye tusser, dverger og overnaturlige antydninger.
Jeg er heller ikke glad i denne type hopping i tid. Her starter jeg-stemmen med å være eldre og bakoverskuende, til seinere å veksle i tid mellom ung og gammel forteller.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg skal ikke nødvendigvis overtale deg til å gjenoppta lesingen. Men jeg er enig med Gretemor i at hos Aust er det et poeng å lese bøkene i riktig rekkefølge.

De tusser og dverger du nevner er med fordi befolkningen på Anholt trodde på slikt. I oppklaringen av mysteriene er imidlertid intet overlatt til det overnaturlige, her får alt en tilfredsstillende forklaring.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg svarte gretemor nettop.
Ja, det er mulig dere har rett i at det er viktig å lese i riktig rekkefølge.
Jeg husker ikke så mye av de to bøkene jeg har lest, men det er mulig - slik du antyder - at Aust blir mere realistisk etterhvert som handlingen skrider fram...
Men Aust blir nok liggende på vent, likevel...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her er en lenke som gir litt mer info om Kurt Aust sin produksjon.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men har du ikke lest de andre bøkene i denne serien, bare den siste?

Det kan være en forklaring, tenker jeg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har lest 2 av Aust sine bøker, mener jeg: Hevnens alkymi og Kongefrykt.
Jeg har akkurat nu problemer med å finne ut hvilke av hans bøker som er med i denne serien - Når døde hvisker. Har ALLE bøkene hans en sammenheng?
Takk for tips, foresten...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

gretemorAnn ChristinVibekeAnneWangKirsten LundHarald KEllen E. MartolPiippokattaReidun VærnesToveHanne Kvernmo RyeMarteBjørg L.Mads Leonard HolvikIngunn SAndreas BokleserEivind  VaksvikMarenTonesen81BenedikteTove Obrestad WøienKristine LouiseAnne Berit GrønbechIngunnJRufsetufsaJarmo LarsenChristofer GabrielsenTrude JensenMonika SvarstadTurid KjendlieBjørg  FrøysaaTonjeJulie StensethOleMorten MüllerTanteMamieLilleviAvaTine SundalHilde Aa