For meg var dette en intressant bok, "Ridderne på Rhodos" er en historisk roman fra middelalderen.
Boka beskriver hva som skjedde på øya disse skjebnesvangre månedene i 1521. Rhodos blir forsvart tappert, men forsvarerne blir forådt av en av sine egne og tyrkerne klarer å overmanne øya.
De som tilhørte Johanittordenen ble pålagt forsvarsoppgaver og de var oftest prester, sykepassere eller riddere.

I etterodet skriver Bo Giertz som for forøvrig er biskop, bl.a. dette.

Den som vil se deres verden med egne øyne, kan ennå i dag vandre langs Grande Rue ( nå kalt Riddernes gate) eller gå på den auvergnanske muren, stige ned boulevarden og fortsette langs kutinen forbi alle de tårn og forbygninger som det ble kjempet så hardt om. Tyrkerne bygget dem opp igjen umiddelbart etter erobringen, akkurat slik de hadde vært, og de har stått urørt helt til våre dager

En lettlest og god bok, et dokumentert dokument om en liten bit av en middelalderens mange kriger og konflikter.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Denne ligger også i min ønskeliste - etter tips fra deg, Karin, takk og takk :-)

Min interesse skriver seg fra Johanitterordenens vekt på sykepleie. Ordenen var rik og kunne kunne tilby god pleie og behandling. De anla hospitaler, som dannet mønstre for senere klosterhospitaler. Hospitalene var store, med lyse og luftige sykesaler. Hvordan sykepleien skulle være, var formulert i klare ordensregler. De innførte dessuten et mye klarer skille mellom sykepleie og legebehandling enn det som hadde vært vanlig i klosterhospitalene.
Diakonissene har malteserkorset som sitt symbol. Dette korset pryder også min elevnål fra den kommunale sykepleieskolen jeg gikk på.

Jeg vet ikke om noe av dette omtales i boken. Uansett vil det være interessant å vite mer om Johanitterene. Det jeg synes er problematisk med denne typen bøker, er at jeg ikke har kunnskaper nok til å vurdere sannhetsgehalten i dem, i hvilken grad de er preget av forfatterens holdninger og eventuelle fordommer.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Enig, Lillevi - det hadde vært fint med mer kunnskaper for å kunne vurdere sannhetsgehalten i dette og hint som man leser - ikke MINST når det gjelder middelalderen, korstogene, og så videre. Heldigvis kjenner vi jo et probat middel for å skaffe oss bedre kunnskaper, da: flere bøker...! Har i årevis ment å lese Amin Maaloufs Korstogene sett fra arabernes side, har ingen god grunn for ikke å ha gjort det ennå - men jeg tror den vil være bra ballast også i sammenheng med lektyre om johannitterne. Det var jo derfor johannitterne befant seg i Middelhavet, for å pleie syke og sårede korsfarere...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du finner frem til mye interessant lesestoff, Karin! Jeg måtte bare sette denne opp på ønske-/huskelisten min... Johannitterne holdt til på mange steder i Middelhavet, jeg ble nysgjerrig på dem da jeg besøkte Malta for mange år siden, og blant annet besøkte museet som deres gamle sykehus i hovedstaden Valletta har blitt omgjort til. Takk for boktipset!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg synest det er litt artig å finne, lese og ikke minst bli gledelig overrasket over bøker jeg ikke har hørt om før, slik som denne.
Jeg er litt kjærringa mot strømmen, plukker med meg eldre og gjerne brukte bøker og lar nye få stå.
Det er så mange "glemte" bokperler og jeg jakter litt på de. Klart jeg feiler men da er det bare å legge de vekk for de har ikke kostet meg hundrevis av kroner.
Det er noe med det, altså.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er noe med det, altså.

Tiltredes!!! :-D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Tove Obrestad WøienStig THarald KNinaMaikenbandiniJulie StensethPiippokattaLisbeth Marie UvaagGrete AastorpTone HTone SundlandElla_BSol SkipnesHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekSynnøve H HoelIreneleserFindusBjørg Marit TinholtgretemorAva