Et lite hjertesukk; Det er så mange som klager på at kjedebutikkene er så like. Grunnen til kjedebokhandlerene har de "samme" utstillingene er at en ofte blir møtt i inngangen av bestselgervegg. Her står bøkene som selger best! Listene blir laget på bakgrunn av hva som selges, altså, det er KUNDEN som bestemmer hva som står der. Det er "desverre" slik at det som selger best, er det som blir frontet i butikk! Bokhandelen får ikke beskjed fra forlag hvor bøker skal plasseres!

Jeg jobber selv i en liten kjedebokhandel i utkantnorge, dvs ikke i Oslo, og jeg merker at jeg stadig blir provosert av at så mange klager på kjedebokhandelen. Jeg skulle gjerne bestilt inn mange bøker av debutanter,mindre kjente forfattere, lyrikere, og "smale" utgivelser, men poenget er at dersom jeg gjør det og boken ikke får omtale i de store aviser, eller andre medier, så selger den ikke! Og JA, vi har prøvd, mange ganger. Mange bøker jeg har forsøkt å få frem, har endt i en kasse på loftet, eller i retur til forlag. Vi lever av å selge bøker, og da må vi ta inn det som selger også, vi vil ikke overleve dersom vi ikke har Samartin, Hislop, Morton, Nesbø og andre toppselgere. Så får vi heller bestille inn bøker til dere andre og det gjør vi mer enn GJERNE!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 17 svar.

Fint at dere har prøvd å ta inn mer smale utgivelser, og synd at de ikke har gått så bra! En ting jeg har lurt på er i hvor stor grad bøker bokhandleren selv trekker frem i lyset selger bedre. Hvis det f.eks. står et par bøker på et bord som er det første du ser når du kommer inn (kanskje sammen med en plakat "Anbefalinger fra våre ansatte" eller en mer kreativ tekst) eller noe sånt, kan de selge bra selv om de er ukjente? (Spørsmålet går egentlig til alle som jobber i bokhandel)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ikke et vondt ord om din bokhandel, men for noen uker siden var jeg innom den største bokhandelen i min hjemkommune for å kjøpe et eksemplar av Hedda Gabler, stykket som har gått for fulle hus på Nationaltheatret i lang tid. Men nei, de hadde dessverre ikke Ibsen i det hele tatt! Come again?

Her er det noe som ikke stemmer. Klart man ikke selger det som ikke finnes, eller som eventuelt støver ned i et hjørne. Føler meg sikker på at man hadde solgt ganske mange eksemplarer av Hedda Gabler om man hadde stabler av stykket rett ved inngangen med plakater som ropte "LES BOKEN BAK TEATERSUKSESSEN!"

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Jepp, helt enig, dersom stykket går på et teater i nærheten bør boken være i hyllen, ellers... sorry, Ibsen, Hamsun og de andre store selger rett og slett ikke lenger!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Når bøker som allerede er bestselgere, er de som blir sentralt plassert, får jo dette en forsterkende effekt og fører til at det blir solgt enda flere av disse. Da er det ikke bare KUNDEN som bestemmer, like utslagsgivende er PÅVIRKNINGEN kunden utsettes for (enten det er kjedebok-handlere eller forlag som står bak).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har stor forståelse for utluftningen din, gitt, for jammen kjenner man den på kroppen som forfatter også. Men på et par punkter er jeg mindre villig til å frikjenne kjedene, enn hva du er. (Kjedene - ikke din butikk!)

Kjedebutikkene er vel ikke like bare fordi bestselgerveggen finnes? Enhetsinntrykket skapes vel mye fordi butikkenes profil er fastlagt sentralt, er modulbasert, og fordi åpningen av enhver ny butikk kommer som et resultat av uker hvor de samme snekkerne som bygget butikken i Stavanger, i Alta, i Skien og i Revetal, har vært på jobb igjen? Med andre ord: De gode gamle lokalbokhandlene er blitt franchiser.

Det gjør jo for så vidt ingenting. De færreste av oss drar til Norli for interiørtips...

Du har rett når du sier at bokhandelen ikke får beskjed av forlaget hvor bøkene skal stå. Men undre meg om det hadde vært så veldig annerledes enn dagens praksis? Det er nemlig kjedenes egne bokråd som bestemmer hva som skal selges. Og disse bokrådene kan bestå av ganske få (Oslo)folk.

Jeg tror kombinasjonen av forlagseide bokhandelkjeder og få mennesker med beslutningsmakt, på sikt er en ganske dårlig kombinasjon for bokelskere der ute.

Så når en annen i denne tråden sier at det er kundens oppgave å holde seg orientert, syns jeg poenget blir litt snudd på hodet: Tidligere ble leserne orientert (og inspirert) av og i bokhandelen.

Heisann... Det ble visst noe av et hjertesukk dette også!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hmm det var vel jeg som nevnte at kundene må holde seg selv orientert (en spade = en spade!). Vel i dagens samfunn er det nok slik ser det ut som.
Skulle ønske at det ikke var det. I alle de bokhandlerne jeg har vært innom har bøker utstilt i butikken iht popularitet 1-10. Men jeg er ikke verre enn at jeg tar en liten drøss med de ansatte. På den måten har jeg fått med meg mange godbiter.
Må si at lokalforfattere er også prioritert mht plassering av bøker. Jeg vil nok påstå at når jeg går inn i bokhandel i Haugesund er det veldig oversiktlig. Alltid nok gode bøker på tilbud.
Libris hvor jeg har handlet mest er de mer enn villig til å foreslå bøker når jeg kommer med ønsker. De formidler videre hva andre kunder har informert.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har forståelse for det du skriver.

Det jeg synes er synd er når bokhandlerene har mer krams enn bøker. Og når det ikke er en kultur for at de som jobber der skal kunne noe om bøker. Når store lokaler ikke fylles opp, men gir kunden danseplass og minimalt utvalg.

I min nærmeste bokhandel havner Østlis "Politi og røver" i hylla for krim, ansatte vet ikke om de har en bok som heter "1984", har ikke hørt om "Kanne & Søn" selvom samme bokhandel har solgt de tre foregående i kvartetten osv.

Jeg mener det er unødvendig og langt fra salgsfremmende. Men jeg har ikke sagt noe fordi de ansatte er jo koselige og gjør sikkert så godt de kan.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Helt enig! De to tingene jeg irriterer meg over i forhold til bokhandlere er at de har mer dill enn bøker og ansatte som knapt har lest en bok i hele sitt liv og ikke har peiling i det hele tatt.

Jeg har mer enn en gang opplevd å få dumme blikk når jeg har spurt etter ikke bare smale og ukjent utgivelser, men også klassikere som burde være kjent for de fleste. I tillegg er ikke alle like interessert i å yte service, så det har hendt et par ganger at jeg nesten har måttet overtale dem til å bestille en bok.

Og når det gjelder magneter, notatbøker, penner og blyanter, viskelær, bokmerker og diverse pynt, så er det begrenset hvor mye jeg har bruk for av den sorten. Og det er i alle fall ikke på grunn av sånne ting jeg oppsøker en bokhandel, siden jeg kan få kjøpt det på Rema også, om behovet skulle være der.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg kjenner meg ikke igjen i dette bilde. De bokhandlene jeg går i har alle bøker sortert systematisk i hver sin sjanger. Penner og blyanter og annet er plassert for seg. Nå er ikke disse butikkene veldig store heller. Når det kommer til utvalg av bøker så var det en som sa at det utgis ca. +/- 5000 bøker hver år. De klarer ikke å følge med på alle. Derfor liker jeg bokelskere.no her blir man oppdatert + får subjektive anmeldelser.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nå forstår ikke jeg riktig hvordan du har lest mitt innlegg, men noe tror jeg du må ha misforstått.

For det første så sier jeg ingen steder at dette gjelder alle bokhandlere, de alle fleste er jeg fornøyd med, i større eller mindre grad.

Jeg klager heller ikke over at de ikke kan ha alle utgivelser inne, jeg kjenner folk som jobber i bokhandel, og vet litt om hvordan det fungerer. Det jeg klager på er at det virker som de ikke alltid er like nøye med hvem de ansetter, jeg forventer en viss fagkunnskap i en bokhandel, eller i det minste at de er villige til å slå opp på data og/eller bestille.

Og når det gjelder blyanter og papir så irriterer jeg meg over det om det blir for mye, og bøkene nesten forsvinner i sin lille krok. Samtlige bokhandlere jeg har vært i har også alle bøkene sortert etter sjanger og alt dillet for seg, separert fra bøkene, men det er en helt annen sak.

Det er hyggelig om du er fornøyd med samtlige bokhandlere du har vært innom i løpet av ditt liv, men sånn er det ikke for meg, og de to tingene jeg irriterer meg mest over er det jeg nevnte i mitt første innlegg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke alle. Sorry, leste tråden iht om bøker som blir prioritert eller ikke. For noen år siden var jeg på reise og var innom Bergen. Da for jeg avgårde til en bokhandel i Strandgt (husker ikke navnet heller) - da jeg bodde i Bergen en stund var jeg flittig gjest der, fordi utvalget var gedigent. Men da jeg var for noen år siden var hele butikken skrumpet inn. Det eneste jeg kom ut med var en bok om utstrekning/tøying med plantasjer (tegninger i farger) om musklene på engelsk. Skuffet ja.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kanskje jeg som uttrykte meg litt dårlig, men poenget med mitt opprinnelige innlegg var i alle fall at de fleste bokhandlere er helt greie, kjede eller ikke. Klart at noen er bedre, noen er større og så videre, men i det store og det hele har jeg ingenting og klage på. Det som kan få meg til å aldri komme tilbake igjen, er de tingene jeg har nevnt. Kjenner meg veldig godt igjen i det du nevner, en bokhandel i Malmø har gjort det samme, før var de på tre etasjer med kaffebar øverst og et enormt utvalg, nå har de en etasje som er blitt mye mindre enn den egentlig var og minimalt utvalg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enig med deg. Jeg reagerer veldig negativt på bokhandler der jeg må gå i spissrotgang mellom fjorårets julepynt på tilbud og nyankommet påskestasj. Vil ikke henge ut noen butikkjede spesielt, men det er et par av de som har bemerkelsesverdig lite bøker til å kalle seg bokhandel.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg tenker ofte at de som jobber i slike bokhandler sikkert irriterer seg over all driten de må selge og anbefale. Når de ikke har det jeg ønsker meg veit jeg at det er min egen skyld at jeg ikke er en av massene. Det høres brutalt ut, men det er jo sant! Er du sær, blir livet litt vanskeligere...

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Men tenk så mye man får ut av det å ikke være en av massen :-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg har opplevd mange ganger at man kan bestille de bøkene man ikke finner der og da. Det er oss kunder som må være orientert. Derfor er bokelskere.no en velsignelse. Om jeg ikke finner/får tak i omtalte bøker i bokhandelen så finner man de på antikvariat.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Selv om jeg er en av de som irriterer meg over "like" bokhandlere, så skjønner jeg problemet ditt. Er derfor jeg ikke klager så mye til butikkene om det. Jeg vet butikkene må gjøre det de må for å selge bøker. Men jeg er også en person som aldri kjøper bestselgere, eller de bøkene som frontes for hardt. Jeg liker å gå i butikker for å lete meg fram, og finne rare og små historier. Derfor går jeg enten til uavhengige bokahndlere som Tronsmo, hvor jeg vet de har spesielle bøker, eller til store butikker, hvor utvalget er bredt. Eller kjøper på internet. Små kjedebutikker holder jeg meg vanligvis unna.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Harald AndersenDolly DuckHarald KMarit MogstadPer Åge SerigstadIngunn SKirsten LundMads Leonard HolvikMarthe LandsemIris ElisaReadninggirl30Julie StensethalpakkaGunn DuaasEllen E. MartolPiippokattaAud- HelenNinaAlice NordliCarine OlsrødTove Obrestad WøienHanne Kvernmo RyeMarianne  SkageEli HagelundHeidi BHeidiVannflaskeElisabeth SveeKjersti SGrete AastorpAmanda AChristoffer SmedaasKatrinGSvein Erik Francke-EnersenEmil ChristiansenGro-Anita RoenOdd HebækMarianne MSynnøve H HoelReidun Svensli