Min datter har fått økt interesse for litteratur. Da hun var liten, elsket hun Roald Dahl. Nå har hun (selvsagt) lest alt av Tolkien, Rowling og Stephenie Meyer. Så har hun prøvd seg på tyngre stoff som Bildet av Dorian Gray, Mengele Zoo, samt Undset og Bjørg Vik. Hun liker alt hun leser, og nå ber hun meg om anbefalinger. Jeg er usikker på om jeg skal la henne hive seg over de bøkene jeg liker. Hun er jo et annet sted i livet. Og da lurer jeg på om det kanskje er noe jeg har gått glipp av, som hun burde lese. (Hun er ikke noe særlig glad i krim.)

Det er jo en del bokglade jenter her inne, som var 16 for ikke så veldig lenge siden ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 52 svar.

Er selv 16 og syntes litteratur er utrolig spennende! Hvis hun er "altetende" så skal det ikke være noe problem for meg å gi henne noen anbefalinger.. Bøkene av Cecilia Samartin, som f.eks Drømmehjerte, Salvadorena, og Senor Peregrino er kjempefine bøker om kjærlighet og vennskap. Idas Dans, Øya, Drageløperen og Tusen Strålende soler er også tre lettleste, men utrolig fine bøker. Vil hun ha noe litt "tyngre" vil jeg virkelig anbefale å ta en titt på bøkene til Lars Saabye Christensen. Bøkene hans har virkelig gitt meg flere utfordrende og spennende leseropplevelser!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er 16 år! Personlig liker jeg både krim og romantikk, men skal jeg anbefale noe til folk som ikke er særlig glad i krim så må det bli Nicholas Sparks sine bøker. The Last Song, Dear John og The Wedding er veldig bra bøker. Kommer ikke på noe mer i farta :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"PS Jeg elsker deg" av Cecelia Ahern (med forbehold om at forfatternavnet er stavet riktig. Og "Innhaugfolket" av Anne Karin Elstad. Super bok/bøker. Triologien om Tora av Herbjørg Wassmo (Huset med den blinde glassveranda, Det stumme rommet og (Husker ikke hva den tredje boka het).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og selvfølgelig bøkene om Yngve av Tore Renberg (Mannen som elsket Yngve osv)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har en liste som heter Etter Harry Potter.
Den er laget etter tips fra bokelskere til en jente på 17. Det er mulig det kan være noe der av interesse for datteren din (skjønt ut fra hva du skriver, går kanskje hennes interesser i andre retninger..). Ta en titt, hvis du vil :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er hun interessert i sosiale nettsteder for litteratur som denne? Anbefal henne å melde seg inn her i førsteomgang. Jeg oppdager daglig bøker jeg ønsker å lese igjennom dette stedet. Du kan også få anbefalinger basert på bøker du liker her inne.

LibraryThing.com og Goodreads.com er eksempler på to andre sosiale nettsteder som har gode utviklede anbefalingssystemer. Fungerer noe ala dette stedet med at man lager profil og legger inn bøker man har lest og vurderer disse. Hvis hun er på facebook finnes appen Visual bookshelf som fungerer som de overnevnte sosiale nettstedene. Da trenger hun ikke melde seg inn flere steder og den er meget enkel å bruke.

Be henne gå på biblioteket. De er som regel flinke til å skille ut ungdomsbøker og det finnes mange flinke og oppdaterte bibliotekarer.

Det virker ikke som om hun er redd for å prøve noe nytt så hvis det bommes så er det lov å la være å lese ut boka.

Lykke til!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Haruki Murakami må også nevnes, spesielt Kafka på stranden, Norwegian Wood (kjempefin bok!) og Trekkoppfuglen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du burde ikke være redd for å anbefale for "voksne" bøker. Hvis det finne en sjanger som stort sett inneholder dårlig litteratur, er det ungdomsbøker som så ofte faller mellom to stoler. Jeg selv er sytten år, og synes også krim er bortkastet lesetid. Hva med Balansekunst av Rohinton Mistry, eller Anna Karenina av Tolstoj? Kanskje hun vil like Herbjørg Wassmo, ettersom hun liker Undset og Vik?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva med vampyrkrønikene til Anne Rice?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Uavhengig av hva slags "lesetype" hun er, om hun gjerne vil avansere(jeg syntes det var litt pinlig å få barnslige ungdomsbøker til jul/bursdag) eller ikke, så er det en serie av Marsden, I morgen- serien, som har alt. Bare et tips altså, fem bøker til nå utgitt på norsk, og jeg er allerede gira på den sjette!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis hun har lest Stephenie Meyer kan det hende at hun liker Bram Stokets Dracula. Den vil jeg anbefale..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg anbefaler serien om Eragon siden det ser ut som hun liker fantasi. Da jeg selv var 16 leste jeg Jean M Auel's bøker om og om igjen. Ellers kan jeg anbefale Tidshjulet av Robert Jordan.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annette Münchs bøker er utrolig bra, "Jenteloven" og "Kaoskrigeren"(:

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er 16. Personlig liker jeg å lese bøker som for i gang forskjellige følelser hos meg. Det kan være alt mellom tristhet og glede. Tror Idas dans er en stor slager blant jenter på min alder, i tillegg til Appelsinpiken og Shopaholic-bøkene. Vil anbefale å lese de sistnevnte på engelsk, hvis hun vil eller trenger å forbedre språket. Det har jeg gjort, og de er ganske lette å forstå samtidig som de inneholder noen nye ord og uttrykk som er flotte å lære.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ibsen! Gengangere eller Et Dukkehjem

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er veldig avhengig av den aktuelle jenta på 16, mistenker jeg. Da jeg var 16 valset jeg rundt med Hamsun og Tolstoj og Dostojevskij og hadde nulltoleranse for søstrene Brönte. (Det har gått nedover med meg siden dengang.) Bjørneboe gikk det også en del i - tror man skal være forsiktig med å tenke "guttebok" og "jentebok" sånn kategorisk. Som sagt, forskjell på folk, sekstenåringer inkludert.

Om "ungdomsbøker" er mer tiltalende kan jeg godt støtte anbefalingen av Collins' Dødslekene (the hunger games), de var fengende nok til å holde ikke-lenger-16-år-gamle meg våken gjennom natten for en knapp måned siden, i alle fall...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

den skal komme på film du kan se det på youtube.com men du må søke på engelsk the hunger games trailer :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil få takke alle for flotte bidrag til datterens leselyst. Så beklager jeg at jeg i jula er lite til stede, men lover bot og bedring på nyåret. I romjula har jeg stort sett lagt PC-en til side og dyrket lesegleden i stedet. Har vekslet mellom Austers underfundige Reiser i Skriptoriet, de siste sidene av Shantaram og Harstads Hässelby som lydbok (deilig å hvile øynene innimellom). Ønsker dermed mine nye venner på bokelskere.no en fortsatt fredelig julehøytid og godt nytt leseår!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da jeg var 16 leste jeg mye John Irving og Jens Bjørneboe husker jeg. Likte spesielt Haiene. Ellers så leste jeg nettopp boken "En halv gul sol" av Chimamanda Adichie - den likte jeg veldig godt og det ville jeg også gjort om jeg leste den da jeg var 16.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Å, Adichies bok leste jeg da jeg var seksten. Den gjorde veldig sterkt inntrykk- en virkelig bra bok!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tror det var rundt den alderen der jeg var fullstendig hektet på Hulebjørnens klan - serien, samt Den uendelige historien.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Åja hulebjørnens klan har jeg og lest, husker at jeg ble ganske fasinert av den :) har de bøkene her fortsatt et sted...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Åh ja! Mikael Ende er jo fantasktisk! Både Den uenedelige historien og Momo - kampen om tiden er fantastiske! :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg er faktisk 16, så jeg kan vel egentlig bare nevne hva jeg selv liker. Forfatterne Haruki Murakami, Brontësøstrene og Jane Austen er blant yndlingene mine. Hvis jeg skal komme med et par bokforslag så må det være Tatt av vinden, Rebecca (av Daphne du Maurier), De Fire og Han Som Gjør Galt Verre triologien, Den trettende fortellingen og Utvalgte emner i katastrofefysikk. Men selvfølgelig er det helt individuelt hva en liker, så det er jo ikke sikkert at dette vil falle så godt i smak hos din datter som hos meg :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Masse gode forslag her. Ikke glem Cora Sandels Alberte bøker! Undset er bra. Det samme er Jane Eyre som har vært en av mine favoritter siden jeg var fjorten (Veldig lenge siden ...).

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da jeg var 16 leste jeg det meste av Gaarder, også Loe var en favoritt. Jeg har aldri helt falt for Saabye, men det er jo verdt å prøve seg. Ellers er det jo klassikere som Anne Franks Dagbok og Huck Finn.

Jeg er selv 20 nå, og to bøker som har gjort inntrykk på meg i det siste er "Bienes hemmelige liv" og "gutten i den stripete pyjamas".

Til sist vil jeg anbefale "An inspector calls" av J.B. Priestley og samtidsdramaene av Ibsen. Dette var dramatikk som jeg slukte i den alderen - og enda sluker:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg mener Gaarder kan bli for lett gjennomskuelig for en 16-åring som har lest litt. Han skriver godt, underholdende og enkelt, men etter å ha lest en del av romanene hans, opplever jeg at de samme greiene går igjen. De samme filosofiske spørsmålene stilles, de samme motivene, bare i litt forskjellige innpakninger og rammehistorier.

En roman som gjorde sterkt inntrykk på meg da jeg var i den alderen var kjærleikens ferjereiser av Edvard Hoem. Det er noe med foretellerteknikken som benyttes, grunnstemningen og de ulike skjebnene som jeg tror kan være interessant å komme borti for en ung dame eller mann.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hm, biene ja. Det er visst en typisk jentebok, har jeg hørt. :) (Noterer)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bjørneboe slukte jeg i den alderen. Også George Orwell - både 1984 og Animal farm gjorde stort inntrykk. Flukten til Watership var også en favoritt.

Jeg leste også trilogien om Lillelord på den tiden. Det var krevende husker jeg, men likefullt ble jeg helt oppslukt.

Ellers tenkte jeg også på bøkene til Amy Tan.

Skal hun lese noe litt lettere, underholdende og jentete kan hun jo kaste seg over Maryan Keyes. Hun skriver "enkel" litteratur, men ofte med en alvorlig undertone.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da noterer jeg Maryan Keyes og Amy Tan. Får bla litt i bøkene deres neste gang jeg er i bokhandelen eller på biblioteket. Takk for tips!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Av Amy Tan anbefaler jeg å starte med "lykke og gledeklubben". En helt nydelig bok om mor-datterforhold, kjærlighet, kulturelle forskjeller og endel mer :-) Denne boken er det også gjort en veldig god filmatisering av.

:-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Istemmer både Lillelord og Marian Keyes :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil anbefale serien The Hunger Games/Dødslekene av Suzanne Collins som er en utrolig bra ungdomsserie og The Darkest Powers av Kelley Armstrong som er en fantasyserie for ungdom (spesielt for de som liker Twilight). Ellers er det jo veldig kjekt å få bøker som den personen du får de av liker og anbefaler. Da blir det mer personlig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg signerer alle Siljes forslag! Dødslekene er fantastisk bra! Hvis hun leser på engelsk kan jeg anbefale Prophecy of the Sisters av Michelle Zink :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette var nytt for meg. Bra med ungdomsbøker. Unger blir tidsnok voksne. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Ja, det er godt å ha felles opplevelser med barna sine. Heldigvis er den kulturelle generasjonskløften jeg selv opplevde overfor mine foreldre, nå nesten helt borte. Jeg leser de samme bøkene som barna mine, ser de samme filmene, hører den samme musikken. Takk for gode tips. Tror kanskje hun har lest noe av Jan Austen på skolen, men er ikke sikker ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Rent generellt ville jeg bare satt henne i gang med lista over bøker jeg selv liker om jeg var deg, 16 er "gammelt nok" til det meste.

Men når jeg forsøker å bla meg bakover til hva jeg leste da jeg var 16...

Ibsen og rett etterpå Shakespeare. Like etterpå oppdaget jeg Jane Austen, og deretter følger jo Bronte-søstrene. Patrick O'Brian skulle jeg ønske jeg hadde oppdaget tidligere, jeg ville garantert likt bøkene hans når jeg var 16, og liker hun dem kan hun jo prøve seg på Hornblower-serien (som er knakende god, bare ikke like god som O'Brian).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg var 16 for ikke så veldig lenge siden. Altså, for sånn omtrent to uker siden. Erlend Loe leste jeg da jeg var femten og var helfrelst og plagde alle vennene mine til de leste minst en bok. Beatles, Sukkersug, Mannen som elsket Yngve, Kompani Orheim og 1964 er bøker jeg leste det året jeg var 16 (kanskje 15 også) og likte godt. Hvis Twilight falt i smak er kanskje serien House og Night noe? Kanskje litt vel ungdommelig, jeg tror kanskje ikke at jeg hadde lest dem hadde jeg hatt andre bøker tilgjengelig, men det er underholdende. Towelhead av Alicia Erian er en bok jeg leste for ikke så lenge siden som gjorde inntrykk.

Når det er sagt så er det jo veldig mye mer enn alder og kjønn som har noe å si for lesesmaken vår. Heldigvis. Men jeg synes du skal anbefale en bok du selv liker, så om det faller i smak kan du anbefale flere. Eller få henne til å bli medlem her, så ender hun opp med 3 A4 sider med bøker hun har lyst til å lese, slik som meg....

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tanken på å havne på samme nettsted som min datter, er ikke nødvendigvis bare forlokkende. :)

Men takk for kjempefine tips. Beatles og Doppler har hun lest, men skal sette henne i gang med Renberg. Det var en virkelig god idé. Han er jo også en av mine favoritter.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva med Bjørneboe? Jeg husker jeg likte godt Haiene, og jeg tror jeg var rundt 16-17 da jeg leste den. Hørte nettopp i en anmeldelse av den nye boka om Bjørneboe at det er mange unge som får veldig sansen for ham. Selv kom jeg over Uten en tråd på biblioteket etter Haiene, og ble så flau at jeg ikke turte å lese mer av ham ... Veldig synd, syns jeg nå.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ellers tenkte jeg på Saabye Christensen, Loe og Gaarder. Men dem har hun kanskje lest noe av allerede?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Haiene leste jeg selv da jeg var på den alderen, men trodde kanskje den var litt sånn guttebok. Den står nå fortsatt i hylla, så den skal jeg anbefale. Saabye og Loe har hun lest, men ikke alt selvsagt. Tror hun har lest Appelsinpiken av Gaarder. Ellers skal jeg anbefale den. Og så kom jeg på at hun selvsagt må lese Jacobsens siste. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Syns ikke Haiene er en guttebok. Faktisk kjenner jeg flere jenter som liker den, enn gutter. Den er en av mine favoritter, og ble påtvunget meg i 16-års alderen av norsklæreren. Veldig greit å lese den da, for tror den fortsatt er en del av pensum på videregående, så da får man slått to fluer i en smekk

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Må bare kommentere at Haiene ikke nødvendigvis er en guttebok (selv om jeg skjønner hvorfor du tenker det). Hvis hun leser den, gi henne Mørkets hjerte (Conrad) samtidig - utrolig bra kombo. Og så kan dere jo se Apocalypse nå sammen til slutt. Det tenker jeg skal gi litt far-datter-samhold jeg :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vet ikke helt om Apocalypse nå nødvendigvis er noe å anbefale for hverken 16-åringen eller far... Det er det største makkverket jeg har sett, og uforståelig nok skrytt opp i skyene! Jeg tvang stesønnen (19år) og mannen min til å se den sammen med meg. Vi så og så og så, og ventet og ventet og ventet...men i bunn og grunn var den bare kjedelig og syk

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Oh, hvordan klarte dere ikke å bli revet med av Apocalypse nå??

Godt sagt! (0) Varsle Svar

hehe...følte at vi bare satt og venta på det store høydepunktet som aldri kom :-§

Godt sagt! (0) Varsle Svar

hehe...følte at vi bare satt og venta på det store høydepunktet som aldri kom :-§

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dersom hun liker å lese nynorsk, vil jeg anbefale Tarjei Vesaas.
Mange av novellene hans er veldig bra, synes jeg, f.eks. samlingen Vindane.
Og romanene også, selvfølgelig. Mine favoritter er Kimen, Is-slottet og Fuglane.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

jeg likte Sigrid Undset og Cora Sandel da jeg var "ung". Og så litt mer "ungpikebøker" da....:-) Biografier likte jeg også; på den måten ble jeg "kjent" med historiske personer og ikke minst historien, - her hjemme eller ute.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasHanne Kvernmo RyeKatrinGVibekeStig TAvaCarine OlsrødKirsten LundReidun Anette AugustinGladleserTove Obrestad WøienHarald KNinaMaikenbandiniJulie StensethPiippokattaLisbeth Marie UvaagGrete AastorpTone HTone SundlandElla_BSol SkipnesHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinRufsetufsaIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  Skage