Intenst og levende fortalt krigshistorie

Alf R. Jacobsen ble av forlagsdirektøren i Vega forlag spurt om å skrive historien om Blücher og Oskarsborg i forbindelse med 10 årsjubileet 9. april 2010. Han svarte umiddelbart ja! I sitt forord til boka skriver forfatteren følgende:

"Senkingen av Blücher i Drøbaksundet tidlig om morgenen 9. april 1940 er en av de viktigste begivenhetene i vår historie. Oberst Birger Eriksens mot og viljestyrke overfor en brutal og overlegen fiende ga landet et pusterom og sikret at kongefamilien og regjeringen unnslapp og kunne føre kampen videre til Norge atter var fritt."

Alf R. Jacobsen understreker at historien om Blücher tilhører vår felles arv og ikke kan fortelles ofte nok. Det han imidlertid oppdaget mens han jobbet med boka var at ingen hadde forsøkt å sette sammen hele puslespillet fra krysseren Blücher forlot Kiel 5. april 1940 og frem til skipet gikk opp i et flammehav fire dager senere.

Jacobsen har hatt tilgjengelig både tyske og norske kilder når han har gravet seg ned i dokumentene som omhandler det som skjedde både før, under og etter senkingen av Blücher. Samtidig som dette er en historie om stort heltemot fra oberst Birger Eriksens side, idet han beordret ild mot en fientlig inntrenger i Drøbaksundet, er det også en historie om konsekvensene av mange års nedtrapping av norsk forsvar og om mangel på handlekraft i det avgjørende øyeblikk. Ikke få av de sentrale skikkelsene i norsk politikk levnes i så måte liten ære sett med ettertidens øyne. Denne mangelen på handlekraft da den trengtes som mest, fikk som kjent katastrofale følger for Norge, som ble gjenstand for fem års okupasjon av nazi-Tyskland ... Konsekvenser som kunne ha vært enda verre dersom ikke oberst Eriksen hadde handlet slik han gjorde i det avgjørende øyeblikk!

Sjelden - om noen gang - er denne sentrale hendelsen i norsk krigshistorie fortalt med slik innlevelse og nærhet til det som skjedde, som i denne boka. Og når ingen ringere enn Nils Ole Oftebro har rollen som oppleser, må det bli bra! Jeg skal heller ikke underslå at de detaljerte beskrivelsene av ødeleggende eksplosjoner, beskytning, flammehav og drap nok gjorde et ekstra sterkt inntrykk på meg siden jeg hørte på denne lydboka i løpet av den første uka etter terrorangrepet på Oslo. Uansett vil jeg understreke at det er en sterk historie! Jacobsen har hatt tilgang på vitneprov fra folk som opplevde tyskernes invasjon av Norge, og ved at han konkretiserer de involvertes opplevelser, gjør han også historien så mye mer interessant. Jeg synes denne boka fortjener terningkast fem!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Jeg leste denne boka i fjor sommer. Jeg satt sjokkert tilbake og lurte på hvordan jeg kunne gå rundt på jorda i 34 år uten å få med meg at den norske regjeringen til de grader hadde ignorert truslene som bygde seg opp i Europa før krigen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har lest denne boka selv. Ville ikke trodd at denne ville appellere til meg, men det gjorde den virkelig. Og jeg fikk mye større klarhet i hva som skjedde da krigen startet i Norge. En viktig historie. Terningask fem herfra også.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har nå lest boken og den var innholdsrik med data og detaljer. Må innrømme at det gikk litt i surr for meg med navn og hendelser som fant sted i morgentimene 9. april 1940. De store linjene var gode å følge. Er glad jeg har lest boken.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har nok hørt om boken før, men har jeg vært opptatt med andre sjangere. Boken eller lydbok vil jeg sett opp på min huskeliste. Det er en historie som må leses/høres. I en tid da Norges forsvar lå brakk. 14 dager militærtjeneste og jeg tror mennene måtte kjøpe kulene selv.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er helt enig i terningskastet og Nils Ole Oftebro leser med stor innlevelse. Historien er viktig i fortelingen om hvor lett okupasjonen ble gjenomført. Boken tar også for seg etterkrigstidens stygge behandling av oberst Eriksen .

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Astrid Terese Bjorland SkjeggerudHanne Kvernmo RyeLinda NyrudKatrinGVibekeStig TAvaCarine OlsrødKirsten LundReidun Anette AugustinGladleserTove Obrestad WøienHarald KNinaMaikenbandiniJulie StensethPiippokattaLisbeth Marie UvaagGrete AastorpTone HTone SundlandElla_BSol SkipnesHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinRufsetufsaIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonHilde Merete Gjessing