Denne begynte veldig bra syns jeg, men ble desverre en smule naiv etter hvert....veldig synd.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 21 svar.

Er nettopp ferdig med Mengele Zoo, og skal starte på Himmelblomst treet. Jeg ble fenget av boken fra første side, og ble helt satt ut da den store tragedien skjedde i landsbyen - jeg var helt fordypet i sommerfugljakten:)

Jeg skjønner at mange reagerer på at alt går så perfekt og at personene blir litt for overmenneskelige, men jeg likte det. For meg var det nødvendig. Jeg trengte den påminnelsen om at det kun er fiksjon (selv om det selvfølgelig skjer lignende ting i verden akkurat nå).

Jeg ble glad i Mino, men likevel forferdet over at jeg satt å heiet på han - det er jo helt grusomt mange av tingene han gjør. Om det er den beste norske romanen, det er jeg ikke ikker på. Men det er virkelig "one of a kind!"

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er en stund siden jeg leste denne boka, men jeg husker at jeg syntes den var utrolig bra til tross for at jeg er enig i at den tar litt av på slutten.

At den ble kåret til årets bok da den kom ut i 1989, henger nok sammen med at den var en svært modig bok. Den tar opp tema som var kontroversielle og som ikke sto så høyt på den politiske dagsorden på den tiden. Miljøkriminalitet på den ene side og miljøekstremisme for ikke å snakke om -terrorisme på den andre er forsåvidt kontroversielle tema også idag. Dessuten berører boken store globale spørsmål - nord-sørproblematikk og imperialisme for å nevne noen. Et heftig innlegg i verdidebatten fra Nygårdshaugs side og ganske så banebrytende i 1989.

Mulig den kan ha mistet noe av sin kraft idag? Selv syns jeg den står seg godt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Du kan når som helst gå inn og redigere kommentarene dine, vettu. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hva? Kan jeg? Hvordan da?

Å - nå ser jeg det. Så bra! Tusen takk for hjelpen!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg opplevde ikke boka som naiv eller at den har et naivt budskap. Nygårdshaug bruker magiske elementer i boka fordi dette hører hjemme i denne regionen. I Sør-Amerika og særlig blant indianerne der, er magi en del av virkeligheten. Omreisende magikere oppleves nok annerledes for dem som bor der enn for oss kalde nordboere. Det er også et område som er lite utforsket av vår sivilisasjon. Hvem vet hvilke planter som vokser der og hvilke egenskaper de har?

Nygårdshaug har selv bodd i regnskogen blant urbefolkningen og er kanskje den nordmannen som har størst forutsetning for å beskrive livet i dette området på en troverdig måte. At det ikke oppleves som troverdig for oss, betyr kanskje at det er vår evne til å sette oss inn i andre kulturers opplevelse av troverdighet det er noe galt med.

For meg forener boka idealisme med problemstillingen rundt terrorisme som middel til å nå et mål. Jeg synes boka er velskrevet, spennende og viktig i de siste tiårenes miljøkamp.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

For meg tror jeg ikke det er den magien du snakker om som blir det negative, den gir mange fine ting til boka. Men alt det personene klarer å gjennomføre, og så "perfekte" mennesker de er gjør at boka mister troverdighet. Overmenneskene som klarer alt. Slik er det litt for min del i hvert fall.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skjønner. Men er ikke dette typisk for mye litteratur? Romanheltene blir utsatt for umenneskelige påkjenninger, men klarer seg likevel. Det er mange bøker som kommer i den kategorien. Den elskede boka Shantaram er en av dem. Det samme gjelder det meste av krimlitteraturen. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er absolutt et krimfenomen ja (selv om det også har blitt popolært med "svake" og ustelte krim-hovedpersoner) det er også litt typisk romantiske bøker. Det er vel bare en sånn ting som spiller inn på personlige kriterier for om man liker boka eller ikke. Jeg syns det ble litt mye her.

Men så må jeg jo si at boka har mye bra ved seg også, og jeg angrer absolutt ikke på at jeg leste den.

Men under denne kritikken, vil du fremdeles anbefale meg å lese oppfølgerne?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Himmelblomsttreet og Afrodites basseng er svært forskjellige fra Mengele Zoo. Tematikken fortsetter, men i en annen form. Himmelblomsttreet har mye stoff fra Regnskog-bushen, sikkert mye forfatteren selv har opplevd. I tillegg opererer den på et litt mer filosofisk plan. Vanskelig å si så mye uten å avsløre handlingen. Afrodites basseng var for meg en nydelig leseropplevelse, romantisk og enkel, nesten litt Coelhosk, men med et språk som jeg synes overgår ham. I denne boka er det lite motstand, men mye kjærlighet til jorda på bekostning av oss som bor på den. Hvis du liker Nygårdshaugs måte å skrive på og hvis du er interessert i tanker om framtiden og fabuleringer om miljøet, så er begge bøkene absolutt noe du bør bruke tid på. Afrodites basseng er lettlest. Tror jeg brukte en uke på den. Himmelblomsttreet er noe tyngre, synes jeg. Nå skal jeg forresten straks i gang med Klokkemakeren (bare 50 sider igjen av Shantaram). :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt skrevet om de to bøkene, uten at du røpet særlig av handlngen. Akkurat det, å ikke beskrive handlingen, synes jeg er en utfordring og det hindrer meg ofte i å skrive om en bok som jeg har lyst til å formidle noe om.

Som deg så er jeg svært glad i alle de tre nevnte bøkene, selv om jeg vet at din favoritt er Dverghesten. Min er nok Afrodites basseng.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi skal ikke glemme Prost Gotvins geometri heller. Den henger jo også tematisk sammen både Afrodites basseng og Dverghesten. Gotvin Soleng er kanskje Nygårdshaugs mest spennende romanfigur, etter min mening vesentlig mer interessant enn Mino og Jonar Snefang.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk, da skal jeg nok vurdere det sterkt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kanskje hadde jeg likt boka bedre dersom jeg var født i sør-amerika eller hadde bedre kjennskap til magikulturen der. Slik er det ikke. For meg ble rollefigurene for idealistiske, og historien for naiv og virkelighetsfjern. Boka kunne vært bra dersom den hadde holdt seg innefor mer troverdige rammer. Det tok litt av mot slutten. Litt barnslig forhold til virkeligheten, forresten, av en voksen mann. Det virker nesten som om fortellingens utvikling er styrt av et tenåringsmedlem av natur og ungdom....

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jaja. Vi opplever ting ulikt. Nygårdshaug er jo en svært erfaren og ganske så aldrende mann. Det kan hende han vil ta det som et kompliment at det virker som om boka er skrevet av en ungdom. :))

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg holder på med boka - synes den begynner en smule naivt, så hvis du mener den blir mer naiv etterhvert, blir jeg litt skeptisk.

Ser foreløpig ikke hvorfor denne skal ha vunnet årets beste bok-kåring - men har lest for lite til å danne meg noen klar oppfatning.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kom meg aldri lenger enn fem sider inn i boka, ble litt for mye fakta om fugl for meg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

sommerfugl? :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enig. For meg ble Mino og en del av karakterene litt for mye "overmennesker" og det dukket opp litt for mange magiske løsninger.

Men den er godt og fengende skrevet!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg må si jeg ble skuffet etter all den kjempegode kritikken boka har fått. Jeg vil kalle den en eventyrbok for voksne. Selvom emnet avskoging av regnskogen er gravalvorlig, kan man ikke ta denne boken helt seriøst.Morsom og underholdende og tøylesløst fantasifull!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enig. Den tar absolutt opp og berører mange viktige temaer, men det er en eventrybok. Likte beskrivelsen "eventyrbok for voksene"

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

BookiacJakob SæthreSol SkipnesStig TKirsten LundBente NogvaReadninggirl30mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasHanne Kvernmo RyeKatrinGVibekeAvaCarine OlsrødReidun Anette AugustinGladleserTove Obrestad WøienHarald KNinaMaikenbandiniJulie StensethPiippokattaLisbeth Marie UvaagGrete AastorpTone HTone SundlandElla_BHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinRufsetufsa