Hovedpersonen, Tsjitsjikov reiser rundt på den russiske landsbyda for å kjøpe "døde sjeler" av godseiere. Til flere sjeler en godseier har dess rikere er han i livegenskapets Russland. Godseierne måtte betale skatt for sine sjeler eller bønder, inntil ti år før de blir slettet fra regnskapene.

Dette utnytter Tsjitsjikov og folk faller for hans sjarm og bløff, men han vekker også forskjellige reaksjoner.

En meget god bok med et tema som ikke er helt vanlig å lese om i litteraturens verden.
Gleder meg til å lese Geir Kjetsaas biografi om Gogol, boka står i hylla og venter på meg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 8 svar.

Nå har jeg lest Døde sjeler. Det tok sin tid, men Gogol er verdt det!
Dere som likte Don Quijote, vil kanskje like denne også. Gogol har litt av den samme stilen, og han nevner faktisk selv Don Quijote i Døde sjeler. (D Q kom ut i 1605/1615, Døde sjeler i 1841.)
Gogol skaper komikk, han karrikerer godseiere, han overdriver.
Men han gir oss også et bilde av Russland på denne tiden, under Tsar Peter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har aldri før lest etter noen form for plan. Nå tror jeg at jeg er kommet til et vendepunkt...
For tiden er det mye "gamle engelske": Charlotte Brontë, Frances Hodgson Burnett, Charles Dickens og Jane Austen (sistnevnte er jeg på jakt etter).

Etter dette må det bli "gamle russiske!
Døde sjeler står allerede på min liste En russisk skattekiste - se her

Takk for fin og inspirerende omtale, Karin!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helt riktig. Alle i landet mitt vet om denne boka. Den er ikke bare om sjeler, eller Tsjitsjikov (som er en riktig ubestemt figur), eller om hans lovlig paln. Boka er om Russland - Gogol beskrever alt så riktig og så godt. Handling er ikke så interessant, men beskrevelsene er utmerkede. Dessverre kunne jeg ikke finne andre Gogols bøker som er veldig interessante også (på denne nettsiden). e var kanskje ikke oversatt. Jeg synes Gogols beste boka er "Mirgogod" (Mirgorod er en liten by i Ukraina). Boka inkluderer flere noveller om trolldom, hekser, død og andre spannende ting. Nikolaj Gogol er dramatiker også.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg har en forkjærlighet for de "gamle russere", og kjøper de jeg kommer over i bruktbok-butikker. Av Gogol sine bøker har jeg funnet og lest "Revisoren", Konovalov" og "Kappen" og nå "Døde sjeler".
Jeg jakter videre på bøker av bl. a. Gogol.

Neste lesing om Gogol er biografien, skrevet av Geir Kjetsaa, den tror jeg er bra. Han har fått mye skryt for sine biografier av både Gogol, Gorkij, Dostojevskij, Tsjekhov og Tolstoj.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kan jeg spørre hvilke noveller Mirgorod inneholder, for det er vel en novellesamling om jeg ikke husker helt feil? Jeg er veldig begeistret for Gogol, men i Skandinavia utgis ofte hans noveller i samlinger som ikke er Gogols egne, altså, de har bare blandet sammen flere noveller som ikke nødvendigvis hører sammen. Jeg fikk lyst til å lese Mirgorod siden du anbefaler den, men det er jo ikke noe vits i å forsøke å få tak i boken om jeg har lest alle novellene fra før, men separat eller i andre samlinger.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mirgorod inneholder fire noveller. Det er vanskelig å oversette titler til norsk, men jeg skal prøve. Første del: 1)"Old World godseiere"; 2) "Taras Bulba"; Andre del: 3)"Viy" (Viy er kongen av gnomer, troll, hekser og så videre); 4)"Historien om hvordan Ivan Ivanovitsj kranglet med Ivan Nikiforovich";

Gogol også skrevet "Kveldene på Hytta ved Dikanka", som innholder følgende noveller: Den første boken: 1) Sorochinskaya varemessa; 2) Kveld like før Ivan Kupalas natt; 3) Mainatta, eller den druknede jenta; 4) Den Forsvinnede Diplomen; Den andre boken 5) Julenatt; 6) Den skrekkelige hevnen; 7)Ivan Shponka og hans tante; 8) Forhekset sted.

PS: Unnskyld, men det er så mange ord som jeg ikke bruker. Det var ikke lett og selvfølgelig ikke riktig, men jeg gjør alt som jeg kan for å snakke norsk (og forstår dere) bedre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tusen takk! Jeg ser jeg har lest noen av dem, men ikke alle, så jeg får vil forsøke å skaffe meg bøkene. Har googlet litt, men det ser ut som de ikke er så lette å finne, dessverre. Når jeg tenker meg om så burde mer av Gogol vært utgitt på norsk, det går for det meste i Petersburg-novellene, og selv om de er veldig bra, har han skrevet så mye mer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke noe å takke for.:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

LailamgeDolly DuckKetilDemeterEvaJulie StensethTove Obrestad WøienedgeofawordKirsten LundAnn ChristinmarithcBerit RHilde H HelsethTone HTor Arne DahlHarald KRune U. FurbergalpakkaHanne Kvernmo RyeTatiana WesserlingTine SundalPer LundTonjeTore HalsaTorill RevheimGunillaLena Risvik PaulsenJan-Olav SelforsTone SundlandEli HagelundGrete AastorpAnniken RøilIreneleserInger-LiseReadninggirl30Monica CarlsenJarmo LarsenStine SevilhaugTor-Arne Jensen